Mám 20 rokov.Od 14 rokov sa sebapoškodzujem rezaním a udieraním. Nikdy som nebola dosť silná s tým prestať.Chodím aj k psychiatrovi a bola som veľakrát aj na liečení. Ale stále mám tie nutkavé pocity a musím to spraviť.Neodrádzajú ma ani jazvy čo mám už skoro po celom tele.Chcela som poprosiť len o nejaké rady už od takých čo tým prešli a vedia mi poradiť ako to prekonať a prestať s tým alebo to aspoň obmedziť čo na najdlhší čas Ďakujem
Sebapoškodzovanie
Bola by som ti poradila, ale neporadím. Abstinovala som asi tri mesiace a pred pár dňami som sa zas raz porezala. U mňa to súviselo pravdepodobne s depresívnymi epizodami a kedže ma nastavili na dobrú liečbu na psychiatrii, tak mi to prešlo a nemala som ani nutkanie sa rezať, teraz neužívam lieky a padám zas do ri*e sveta a začína to.
Ale ako píše možno viacero ľudí tu, tak príčina asi bude inde, lebo SP ako samotná diagnoza myslím že neexistuje, vždy je to niečím zapríčinené. Treba podstúpiť snád nejaké komplexné vyšetrenie, ale to neviem, kto ti dá, lebo poznám doktorov akí sú, mne ho nikto nedal a závery na moju diagnozu si vymysleli len tak z brucha, tak že asi toľko k psychiatrom.
ninajenina u rodicov som nebyvala presne ako som zacala so sebaposkodzovanim asi pol roka na to som sa dostala do detskeho domova a teraz byvam u sestry ma muza a dve deti a neni som stastna a mam pocit ze cely zivot som tu len nanic a navyse,citim sa skareda a som aj tucna vzdy som velmi nahnevana hlavne na seba ale aj na cely svet odsudzenia sa stale bojim pretoze ma odsudzuju aj ty najblizsi nemam sa o tom ani s kym porozpravat a preto som rada ze si mi na tuto temu odpisala
preto hladaj pricinu..niesi na vine. Poznam vela ludi ktori tym presli, vzdy je pricinou sebaposkodzovania pocit viny ze niekomu ublizujeme. Vycita ti casto niekto ze si zla? rodicia a tak? Citis sa skareda? alebo to robis proste len tak lebo ti pride do placu, hnevu naraz? a citis ze to musis urobit lebo inak sa ti neulavi? alebo mas niekedy pocit rozdvojenej osobnosti? pricin a priznakov je vela..treba sa o tom rozpravat. Neboj sa odsudzovania povedz to nahlas to ti pomoze ukaz tie rany mame otcovi..
,,Vybi si hnev na tych ktory ti ho sposobili.,,
Mne sa páči najviac toto
no skusala som namiesto rezania udieranie si ruky ale nestacilo mi to a ruka ked bola modra bola vyse napadna ako nejake rany a jazvy pod nohavicami
ja som sa tymto sposobom poskodzovala len no "len" dva roky..potom som bila radsej do steny a ked som rozbila vsetky dvere v byte uz som nevladala tak som nechala poskodzovat sa inymi. Napriklad partnerom..cize ano rezanie prejde same ked ti dopne ze to je tvoje telo ale sebaposkodzovanie treba liecit
Mimulus je to tak :) prejde to do sbaposkodzovania bitim pastou do steny, potom do sebaposkodzovania hladanim tyranov ako partnerov..stale je to o tom istom - sbeaposkodzovani. Kym si neuvedomi ze jej za to nik nestoji neprestane s tym ale rezanie je najhorsia forma tak dievca- uz len koli tomu telu :-*
tak vravis ze to prejde samo ???no ale uz aby to bolo lebo jazvy pribudaju nosim dlhe veci a vacsinou sa skovavam doma takze az taku hanbu za ne nepocitujem iba ak niekam idem a kolko rokov si sa sebaposkodzovala??
ninajenina :)