Myslíte, že je možnosť vyliečenia zo sociálnej fóbie?? Mám 20, diagnóza po vyšetreniach znela - Ťažká forma sociálnej fóbie + ťažká forma úzkostnej poruchy. Ale to bolo už dosť dávno, vyše rok dozadu. Mám pár otázok, poprosil by som vás o názor, aj vás všetkých, čo máte sociálnu fóbiu. Ako si vediete, či ste pokročili alebo sa vám zmenil život úplne naruby?? Myslím k tomu lepšiemu. Neviem ako by som začal. Povedzme, že sa to zhoršilo pred 3 rokmi, keď som kvôli tomu musel seknúť zo školou a prerušil som kontakty aj s tým minimom osôb. Momentálne sa to celkom dobre zlepšilo, dokážem vybavovať veci bez väčšieho stresu, chodiť celkom normálne von. Ale najväčší problém je, v nadväzovaní nových vzťahov a komunikácii. Keby som mal z niekym normálne kecať a to z nejakou babou, tak je asi koniec. Možno keď mi je v pohode by som to dokázal, ale tých dní neni veľa. Bojím sa, že sa nikdy nevyliečim. Mám niekoho v rodine, kto tým trpí už roky rokúce a absolútne sa z toho nedostal. Aj jedného kamoša, na ňom to neni nejako extrémne vidno, ale tiež má problémy, možno aj 10 rokov s tým. Je o dosť starší odo mňa. Bojím sa, že dopadnem ako oni a nebudem môcť žiť život, po ktorom túžim. Mám veľmi silnú vieru v to, že svoj život zmením, niečo ma stále poháňa za mojimi cielmi. Ale sociálna fóbia je častokrát silnejšia, ničí mi to vzťahy z ľuďmi. Mnoho ľudí si myslelo, že som suchár, človek bez túžieb, ale nikdy som sa pred nikým nedokázal naplno prejaviť, potom to tak dopadlo.
Školu mám stále seknutú a to je dosť problém, moji bývalí spolužiaci už majú dávno po maturitách. V rodine to mám ohromne ťažké, ale nejdem konkretizovať. Chcem vedieť rady, ako s tým bojovať a či existuje nádej na úplne vyliečenie.
Bojím sa samoty. Nikdy som nemal žiaden vzťah, opačné pohlavie mi ohromne chýba, často krát sa kvôli tomu zožieram.
Chcem raz viesť normálny život, komunikovať bez problémov, mať prácu a cítiť sa v pohode, nájsť si niekoho. Ale ono je to tak, že raz sa to zlepší rapídne a potom zase upadnem. Keď som medzi ľuďmi roztrasení a najradšej by som sa zavrel niekde sám. A medzi ženami sa to zdvojnásobuje. Takto ťažko niekoho nájdem. Aj tam smeruje otázka, našli ste si ´´socialnofobici´´ vzťah?? Je to nejako možné??
Keby som to mal zhrnúť, je to dennodenne boj.