Vracajúca sa depresia

Príspevok v téme: Vracajúca sa depresia
auxilium

Zdravím, v krátkosti tu opíšem môj problém, budem vám vďačný za akúkoľvek radu.

Mám 20 rokov, a mám problém s tým, že sa mi pravidelne vracajú depresie.Vždy som bol skôr introvert a vyhľadával samotu, ale zase nebol som ten typ, čo je stále ticho a nevie za ozvať, keď je treba.
Na ŽS som do kolektívu vôbec nezapadol. Všetci nasávali a fajčili. Ja som to odmietal, a hoci ma nešikanovali, mali stále nejaké narážky na moju osobu.Vôbec som si to nepripúšťal, nenechal som sa nimi vnútorne zlomiť.
Po ZŠ som išiel na gympel. Kolektív a ludia neporovnatelne lepší a rozumovo na vyššej úrovni. Našiel som si tam pár dobrých priateľov, ale moje predchádzajúce skúsenosti s ľudmi spôsobili, že som nedokázal (a stále nedokážem) veriť ľudom a budovať pevnejšie priatelstvá, mám proste stále pociť, že im na mne niečo vadí a že ma neznášajú( znie to trochu paranoidne, ale ja neviem, či si to len namýšlam alebo to tak naozaj je). Veľakrát ma volali na chaty alebo oslavy, ale ja som jednoducho nemohol (čo ma teraz aj mrzí, pretože ,,cítil" som, že by som si s nimi rozumel.
Po gympli nasledovali príjimačky na VŠ, ktoré som bez väčších problém dal. V tomto okamihu(20 rokov) sa vo mne niečo zmenilo. Začal som si nejak uvedomovať, že nemám v podstate žiadnych priateľov(a paradoxom je, že možno by som aj mohol mať, ale nedokážem to.(dosť veľký rozpor ja viem), do toho sa pridali aj vážnejsie zdravotné problémy, ktoré tu nechcem uvádzať a začal som upadať do DEPRESIE a do najhoršieho obdobia môjho života. Postupne to bolo stále horšie a horšie, a okrem mňa veľmi trpeli aj moji rodičia( s ktorým mám ináč veľmi dobrý vzťah), a nakoniec mi neostávalo nič iné len pristúpiť na psychiatriu Diagnostikovali mi stredne ťažkú exogénnu depresiu Predpísali mi AD, po cca 2 týždnoch sa stav zlepšil, po 2 mesiacoch som ich (bez oznámenia psychiatrovi) vysadil. Vedel som, že po opadnutí ich účinkov sa to zase zhorší, ale môj názor bol a je, že AD NIČ nevyriešia. Je to podobné ako zapíjať problémy a neustále ich odkladať.(Musím, ale priznať, že pri ťažšej depresie sú nutnosť).
Povedal som si, že to musím zvládnuť aj bez nich a HLAVNE neprejavovať na sebe žiadne známky depresie( nemôžem sa pozerať na to, ako rodičia trpia, že mi nevedia pomôcť)
Takže výsledok je takýto: AD neberiem, depresia nie je zďaleka taká silná ako bola- striedajú sa mi lepšie a horšie obdobia, neprejavujem navonok žiadne príznaky depresie, ale vo vnútri to stále cítim (pocity beznádeje a nezmyselnosti sveta) Nedokážem si budovať priatelstvá, nad vzťahom neuvažujem vôbec, jednoducho by som to nezvládol.
Ak ste sa dočítali až sem, tak vám veľmi pekne ďakujem za vašu pomoc.

modin

Antidepresíva bez predpisu - calmtonus.com Účinek se dostavil už po několika málo dnech - lepší nálada, chuť do života, klidnější spánek a usínání. Určitě pomůže v těžším období na blbou náladu a mírné deprese.

Cesta

To čo som písal v minulom príspevku je z časti pravda, z časti nie. Joyce Meyer bola v detstve sexuálne zneužívaná otcom. Cítila sa tak bezcenná a nemilovaná. Čítaním Biblie nadobudla poznanie je Boh nás miluje, a že nie je nič, čo by mu v tom zabránilo. Tak sa upla do opačného extrému, že je milovaná bezpodmienečne, stačí uveriť len tomu, že Ježiš nás zbavil hriechov, a my sa už nemusíme o nič snažiť, lebo sme tým spasení. Nezbavil, pokiaľ nebudeme konať Božiu vôľu ako Ježiš Kristus, ktorý nám ukázal cestu späť k Bohu. Nestačí byť Bohom milovaný, treba mu jeho priazeň aj vrátiť, podľa prvého a najdôležitejšieho prikázania: Miluj Boha, celým svojím srdcom, celou dušou, celou mysľou a celou silou. Toto je druhá časť pravdy, o ktorej Joyce mlčí. Boh je spravodlivý, a preto si spasenie treba zaslúžiť.

Cesta

Máš pocit beznádeje a nezmyselnosti sveta. Priateľstvo sa zrejme bojíš nadviazať, lebo sa bojíš sklamania. Začni u Boha. Ten ťa zaručene nesklame, ak v Neho budeš mať mezmedznú dôveru. Dôveruj mu, nech riadí Tvoj život, a pocity beznádeje a nezmyselnosti sveta nahradí pravý opak. Píšem zo svojej vlastnej skúsenosti. Ak sa chceš naučiť viac, tak si pozri tieto videá www.youtube.com

auxilium

ďakujem za ďalšie rady

horšie je ale to, že u mňa tá depresia nie je vyvolaná fyziologicky,nedostatkom minerálov, neurotransmiterov apod.
ale , je spôsobená vonkajšími vplyvmi, resp. vnútornými(psychickými problémami,skúsenosťami, nespokojnosťou so sebou samým, hnev a ďalšie veci, ktoré mám pociť, že nezmením...), neviem, či rozumiete, čo chcem povedať

luciano : čo sa týka tej dystýmie, tak, áno, väčšina tých príznakov sedí

RNG

Depresie su vytvarane nedostatkami roznych neurotransmiterov, tj prirodnych latok v tele. Tie sa daju priamo dodat alebo dodat na ne polotovary a stimulovat ich vyrobu alebo spomalit ich spotrebu.

Telo netrpi pre nedostatok latok, ktore v prirode nikdy pred tym neboli a maju skodlive postranne ucinky, tj podla definicie patria medzi zamorenia.

luciano

Ja by som sa liekov nebál. Dnešné nové moderné antidepresíva majú minimum nežiadúcich účinkov a dajú sa užívať aj celý život. Myslím si, že trpíš distímiou a tá sa lieči práve antidepresívami.

Meretseger

Motiváciu práveže máš, však pohyb sa pri depresii priamo odporúča. I keď je to ťažké, to dobre viem.
A či sa tak dá prežiť celý život? Závisí to od tvojej osobnosti, povedala by som, nakoľko až je introvertná... Nebuduješ si priateľstvá aspoň na nete, pokiaľ je s tým v reále problém? Z tých sa toho môže vykľuť veľmi veľa ;)

auxilium

Zo športu hlavne bicykel a posilovňa, cca pred rokom som to úplne nechal, keď začala depresia, nemám už motiváciu niečo prospešné robiť

čo sa týka tej introverzie, nemám s tým problém byť sám, otázne je len či sa takto dá prežiť celý život

Meretseger

U teba by som to videla len na tú terapiu. Pohľadaj si iného psychológa, že nesadol jeden, neznamená, že nesadne i ďalší.
A okrem toho, venuješ sa nejakým koníčkom, športu, apod.? Introverzia je podľa mňa suppa, aspoň má človek pokoj:) A môže vytvárať veľké veci :D