Zmiešaná úzkostno - depresívna porucha

Gima

Ľudia majú pochmúrnu náladu hlavne hneď po tom, ako sa zobudia. Pomoc odborníka však vyhľadajú pri problémoch s náladou skôr ženy. Preto odborníci radia, aby sme nenaťahovali ranné vstávanie, ale aby sme sa rýchlo osprchovali a začali naplno svoj pracovný deň.

V období jesene ubúda v priebehu dňa svetlo, čo má veľký vplyv práve na našu náladu. Tiež sa zhoršuje psychický stav nielen zdravých ľudí, ale hlavne pacientov, ktorí už trpia nejakou duševnou poruchou.
Príčiny jesennej depresie

Vypäté emócie, dlhodobé stresové situácie.
Pracovné, partnerské, či rodinné nezhody.
Genetika.
Strata životného zmyslu, cieľov.
Abstinenčné príznaky pri fajčení.
Užívanie niektorých liekov, antikoncepcie.
Závislosť na alkohole (chudnutie, tráviace ťažkosti, nadúvanie, vyčerpanosť).
Skľúčenosť, nezáujem o okolie.
Podráždenosť, agresívne správanie, pocity viny, sebaľútosť.
Glukokortikoidy (ovplyvňujú imunitu, kožu, dýchacie cesty, hospodárenia s živinami, minerály, cievy, obličky, tráviacu sústavu, náladu).

Riešenie depresie

Na liečbu depresií sa užívajú nielen lieky, ale populárnou a veľmi účinnou je fototerapia. Pri fototerapii sa pacient vystaví silnému neškodnému časovo obmedzenému umelému svetlu, čo má často za následok zastavenie zlých nálad a depresií.
Nezamieňajte si depresiu so zlou náladou

Depresia sa niekedy prejavuje u každého človeka rôznymi spôsobmi. Môže byť až životu nebezpečná, zatiaľ čo zlá nálada sa dá považovať za prechodný stav .
Ako to rozoznať?

Ak vám nie je jedno, či budete mať v práci problémy z neprítomnosti a ráno vstanete, tak trpíte len zlou náladou. Ak však ráno v posteli zostanete bez zjavných emócií ležať a je vám jedno, že vám kvôli tomu môžu v práci vzniknúť problémy, tak potom to je naozajstná depresia. V tom prípade je potrebné vyhľadať odborníka.
Ľahká a ťažká forma depresie

Depresia môže mať ľahkú alebo ťažkú formu. Pri tej ľahkej si človek sťažuje na pokles nálady. Ale to mu nezabráni v tom, aby bežne fungoval a vykonával svoje povinnosti. Hlbokú beznádej pociťujú ľudia trpiaci ťažkou depresiou. Neveria si a dokonca pomýšľajú aj o samovražde.
Ako sa vyhnúť jesenným útrapám?

Pri prvých príznakoch nejakej formy depresie nie sú tabletky a antidepresíva práve najlepším riešením. Diagnózu by mal určiť lekár, ktorý potom zvolí správny postup liečby. Pomôcť môže i spísanie všetkých problémov na papier, ktoré vás trápia a je vám kvôli nim mizerne. Potom papier zahoďte a hneď sa vám uľaví.
Problémy nie sú také zlé

Možno sa vám tak podarí napísať zoznam vecí a problémov, ktoré nie sú o nič horšie, než tie, ktoré riešite počas roka. Akurát len práve v tomto období sa jednoducho nahromadili a preto ich viac vnímate a prežívate.

Spúšťačom zlej nálady je v tomto období najčastejšie nedostatok slnka, preto sa snažte v každom krásnom dni využiť, ak sa dá, čas na prechádzky, či len tak seďte a užívajte si jemné slnečné lúče v pohodlí niekde na terase.

jardo43

chcel by som sa spytat na zmiesanu uskoetnu poruchu na urovní stredneho stupnas chronickym priebehomreaktivne spušťaná so zvyraznenímanticipačnej anxiety ,,,otazka ci je možne čakať že ked je stredna že bude 35percent minimalne?? dakujem

Iva 3

Ahojte ja trpim uzkostou uz dva roky,zacalo to tym ze som si nahmatala hrcku a hned som si sama diagnostikovala a namyslela ze to bude nieco vazne.Doktorka povedala ze to je natiahnuty sval,tak som sa upokojila ale iba nachvilu.Za tyzden som sa vratila ku doktorke ,ze sa stale bojim,placem,nespim mam napatie v zaludku,zvlasne pocity,potim sa,je mi na zvracanie.Ako tu pisete nikto vas nechape,to je pravda,kto to nezazil nepochopi.Staram sa sama o dve male deti,manzel pracuje v zahranici chodi na mesiac prec a musim fungovat.Je to tazke a musim sa premahat kazdy den,koli nim.Lieky mam escitalopram a mam pocit ze nepomahaju obcas je dobre,ale to preto lebo sa viem sama nastavit,nie vzdy mi to ide.Vsetkym vam drzim palce viem ake to je, ja chcem zmenit lieky a dat sa nejako do poriadku lebo uz to trva vecne,drzte sa

RNG

Mnohe dusevne poruchy su sposobene zlym travenim a absorbciou, stresom a nedostatkom spanku. Toto sa da adresovat aj bez pouzitia antidepresiv a ked uz, tak treba volit v prvom rade neskodne a nenavykove potravinove doplnky

zewa

No tak to urcite nerob! Vzdy je aj ina cesta. Objednaj sa k psychiatrovi aspon na konzultaciu, ja viem su to lieky, ale mna ohromne zastabilizovali. Dnes uz neberiem nic. Da sa to zvladnut. A najdi si nejakeho terapeuta. Mozno tebe by vyhovoval nejaky KBT. Ale neviem, ci ta depresia ma nejaky dovod alebo sa proste vyskytla. Ked mas zachvat, pusti si relaxacnu hudbu a mysli len a len na nu. A inak, ak by si mala pocit, ze je toho privela a chces to radsej ukoncit, zavolaj si sama zachranku, odvezu ta do nemocnice a nastavia ti liecbu tam. Neboj, dokazes to!

smutnesrdce

Ahojky:( Ja sa citim tiez velmi velmi zle... Neviem ako dlho to vydrzim:( Busi mi srdce, potim sa, napina ma na vracanie, trasu sa mi ruky, velmi mi robi zle ked manzel rano odchadza, byva prec od pol 6 do pol 5, ja som zacala podnikat, ale nejde mi to, snazim sa zamestnat, ale vsetko je tu na smeny, ziadna kludna praca na jednu smenu, je mi strasne, zatial beriem Magnezium a na busenie mi dali Vasocardin, zajtra mam volat o vysledky stitnej zlazy, ale ja uz neviem co mi je, premyslam aky je zmysel zivota, nic ma nebavi, jedine na co sa tesim je ked manzel pride domov a objima ma, myslim na to, ze by mozno bolo lepsie to ukoncit:(

Katkaaa

xirenka: so spanim to mam tak, ze som ako v krci.A rano sa necitim na to vstavat,lebo niesom oddychnuta. Niekedy rano vstanem, no to (ne)fungovanie je take iste. Uz ide tomu na 4. rok. Kebyze mam na to aspon nejake,ciastocne pochopenie okolia, ale ako hovorim, najlepsie je skritizovat cloveka a byt s nim nespokojny.Dopana. a bodaj by potom vedel lepsie fungovat.....
Zrejme mam hodnotu iba ked fungujem,mam energiu,som usmiata,sebavedomejsia,ze, inac som odpad co... Nech si ludia trhnu nohou. Ci uz je to rodina,okolie.... fuck

Katkaaa

xirenka: beriem nejake AD,Lexaurin pred spanim a podla potreby.
Na spanie lieky neberiem. Ide o to, že ja zaspim nejak ale až vacsinou po polnoci, jednej druhej ci neskor... ale rano nie a nie vstat.taze vstavam okolo obeda. Ale fungovat neviem, nemam energiu,mam rozne bolesti,som slaba,velmi tazko sa mi rozmysla co sa tyka praktickych veci, no a este som za to kritizovana. A aj ked zaspim skor, moje (ne)fungovanie je o tom istom. Taze neviem.

xirenka1

Ahoj Katka..tiez trpim chronickou nespavostou...keby nemam lieky tak ani nespim...no a s tou uzkostou,tiez som tym trpela.na to treba dobre antidepresiva,to ti s toho prejde ak ti dobre sadnu.beries nejake lieky?