caute, mam vlastnu temu, do ktorej mi mozete prispievat :D
Maoam - adventne okienko
facit: mala byt zo mna IT-acka alebo inzinierka :DDDDDDDDDDD, to by mi tu bolo hej :DDD (vid 0vecka v Mnichove ;D)
este som chcela dodat, ze ked si tu napr. na VS, tak si poistne (zdravotne atd) musis platit sama - alebo ak mas stastie, ze ta dotuju rodicia, mozno to zaplatia oni, ziadne take ze stat zaplati za teba do veku 26r ci ako to u vas je, rovnako pri dochodcoch aj ID, poznam vela ID-akov, ktori maju TU v DE dochodok par sto eur a platia si zdravotku sami a je to dost :-/, takze tak asi no...a ak su chronicky chori s opakovanymi hospitalizaciami, za den v nemocnici zaplatia 10e doplatok, nie je to vzdy sranda, debilne poistovne z roka na rok skrtaju co sa da, vlani dokonca zoskrtali diabetikov na minimum, same obstrukcie, dekelovanie, budgety, regresy, cakacie listiny, zhorsuje sa to z roka na rok, hlavne, ze zdravotne poistovne vramci celeho DE vlani vyryzovali 40 miliard eur, jupiiiii neviem ale kde tie peniaze skoncili.....ci skoncia....
kebyze ovladam ine jazyky, asi by som sla zit do Holandska, Luxemburgu, alebo Danska (hoci to je velmi draha krajina) alebo do Skandinavie, Svedsko, Norsko, no a este mozno UK - hoci zavisi od toho, kde tam, ale viem, ze na mojej pozicii zarabaju podstatne lepsie, ako su tarifne platy tu, DE nema ani len zakonom stanovenu minimalnu mzdu, pracuje sa na tom uz veky :D, ale akosi to este stale nepreslo
ale nechcem vyplakavat, nie je to absolutne moj styl, navyse - je to moje slobodne rozhodnutie tu zit, takze nech si pekne aj platim co teba, ze ano, no a na ten dovod tych brutalnych cien za lieky (a doplatky za ne) tu sa tej farmaceutky urcite opytam, ked s nou budem
caute baby, kks, v noci som bola snad 150x hore.......aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Kabel - to mi je jasne, vyjadrovala sa som sa vylucne k vyske doplatkom alebo k tomu, ze su lieky bez doplatku, neporovnavala som zivotnu uroven u vas a u nas, hoci keby ze chcem, mozem tu roztocit debatu XL na tuto temu, ale viem, ze ludia su na tieto veci hrozne haklivi a skoncilo by to hadkami a rozbrojmi
osobne teda poviem k tomu len tolko, ze sa mozem vzdy vyjadrit jedine ku krajine, v ktorej som aspon par rokov prezila, lebo len vtedy viem, ake su tam pomery, vydavky (nielen prenajom a energie, ale aj kopa inych beznych dennych ci mesacnych, rocnych vydavkov) verzus prijmy, no DE sice dotuje navokol kade-tade, ale prijmovo je vramci EU dost v strede a keby ten median nenavysovali profesie ako lekari, pravnici, IT-aci, inzinieri a Co., tak by realita vyzerala mierne inak (vzhladom k vydavkom), tu kazdy 4ty clovek robi za tzv. dumpingovu mzdu a je to coraz horsie, bohuzial, je viac krajin, kde je to po tejto (platovej) stranke na tych istych poziciach ovela lepsie, ako tu, ak padne otazka - preco si Maoam este v DE- neovladam ich jazyky, hanba mi
to je cele
poznam tu osobne fakt velmi vela ludi, ktori ked zaplatia prenajom 800e za 2i byt v malom meste + energie, tak chodia peso a ziju na akciovych potravinach a nie su to ziadne upratovacky ani pod., najhorsie su asi fakt tie vysky prenajmov, energii a vydavkov okolo byvania (vodne, stocne, bla bla), potom poistky vsetkeho druhu a cestovne, sluzby, to su proste palky
vela ludi robi od nevidim do nevidim, aby vobec prezili na akej-takej urovni a to absolutne nehovorim o tom, ze maju v rodine dve auta hej, mozno 1 a to zarabaju obaja
nie kazdy je proste na poste, kde zaraba super, zavisi strasne od branze
kebyze ovladam iny jazyk, tak by som vo viacerych krajinach za moju pracu dostala mozno aj dvojnasobok - otazne by bolo, ake by boli vydavky tam, no a kedze som tam osobne nezila (napr. v UK a pod), nemozem posudzovat
konkretne v DE sa mala a ma najlepsie povojnova generacia a rocniky okolo 1960-1970 (cize ich deti), ale ako ides dalej, zhorsuje sa to + je tu hrozne vela cudzincov, ktori cicaju stat :-//// miliony
hladam slnko
znacka: surne
kabel cista pravda, ti, co maju peniaze, frflu za kazdy gros, co musia z paprce pustit a ti, co nemaju, ti zaplatia. nonsens, co?
maoam, sama vies ake je to na slovensku, nemozes porovnat nemecko a slovensko, ste na tom neporovnatelne lepsie v kazdej oblasti. slovensko ma najnizsiu uroven z celej eu, fakty nepustia. tu su sice nizke dopatky za lieky, ale z 300 alebo 400 eur cisteho prijmu to nie je med lizat. smutna pravda.
navyse taka specialna vlastnost este-strkat peniazky do pancuchy a vnucatkam :-D
ale je zas pravda, ze najviac nariekaju ludia, ktori si najviac mozu dovolit, to je specialna slovenska vlastnost. Ti, co vazne nemaju peniaze, tak sklonia hlavu, zaplatia, lebo vsak "co uz mam robit, ked mi to treba"...
u nas niektori dochodcovia-starobni i invalidni-maju dochodky menej ako 300eur, mas sa z toho stravovat, byvat, liecit, obliekat, cestovat-necuduj sa...nie je to sranda, niektori su naozaj chudaci. Iste, mate vyssie energie a najom, lenze ten pomer prijem/vydavky je u vas predsa len asi vyssi. Jedlo mate asi rovnako drahe, len s tym rozdielom, ze sem dovazaju to, co u vas neprejde skuskami kvality...mnohi ludia si vazne nemozu dovolit zdravsiu stravu, len salamy v akcii a rozky v akcii a lacne skodlive margariny a pod, potom sa im vyvinie DM2 a roztaca sa spirala ochoreni a navstevy lekarov, kde mnohi si ustuju eura az desiatky eur len za to, ze ho vobec objednaju, potom ked taky pacient berie 10liekov, za kazdy da 2-5 eur, zas ma menej penazi, proste uzavrety kruh..
Kabel - ok, takze Rivotril sa mi tiez oplati zo SVK, lebo tu je 10e doplatok.