caute, mam vlastnu temu, do ktorej mi mozete prispievat :D
Maoam - adventne okienko
som si mohla mysliet, ze to tam budes mat prepchate :D
:DD no teraz si ma dostala, vazne...ehm, no uskladnila by som na bezpecnom mieste pre pripad nudze :D
xxy - ahoj
inac este k tomu zahranicu, ja nad nemeckom neuvazovala, mne sa zaiskrilo, ked som videla nastupne platy v luxembursku :D jasne, ze nechcem ani len vediet, ake su tam naklady :DDD
Maoam - a kam by si ju dala? ved mas plnu spajzku :D
baby, nie je dnes nahodou MDD? mala by som predsa dostat minimalne za igelitku sladkosti :DDDDDDD
flegma - ale ak by si chcela ovela lepsie zarobit, musela by si ist inam, ako do DE, uz asi severnejsie alebo zapadnejsie od DE :DDDDDDD, tam by sa ti to oplatilo,no a ak by sa este nasiel nejaky statny suhajcek, ktory by s tebou zdielal byt :D, bolo by to mozno celkom OK
navyse v DE vladne dost tvrda disciplina v mnohych branziach, ale tak to je pre Nemcov typicke, aj preto su tam, kde su (vyvojovo), nikto im to nedaroval, odmakali si to sami, navyse splacaju vojnovy dlh Rusom a Poliakom (a detnym detom), co stoji rocne miliardy eur..ale to su uz politicke veci a vela ludi o nich nevie, zijucich mimo DE
flegma - neviem, ci 5x väcsi plat, zasa treba ostat pri zemi, iste by si zarobila viac, ak mas PhD. tak urcite, ale o to vyssie dane a odvody, takze ak by si mala trebars 3000 brutto, netto by ti vyslo cca. 1800e, vo väcsom meste das za prenajom a energie minimalne 1000-1300 za prenajom :D, ale vela ludi to robi tak, ze byvaju v mensom meste a za pracou denne dochadzaju, tam aj spät 300km, bezna realita tu, to ale znamena, ze zo dna nemas vobec nic, cize rano vstavas o 4-5, doma si o 20-21h a tak dokola no...uz ked s niekym byvas, kto zaraba tiez, je to lahsie, vela ludi tu zije v tzv. WG (v UK sharing bytu ci domu), a delia si vydavky, aj to je sposob, tak tu zije fakt strasne vela ludi, no a u studentov je to masivne rozsirene, lebo VS-studium je drahe, z niecoho zit musia, nie kazdeho moze dotovat rodic, takze makaju este popri studiu, ale tak co uz no, inak sa neda, myslim vsak, ze je mensi rozdiel v tom, ze tu ludia az tak nenariekaju, aj ked su podmienky 'drsnejsie' ci musia vynalozit velku namahu na dosiahnutie nejakeho ciela, akoby boli otrlejsi alebo proste su ochotni vynalozit ovela viac energie ako na SVK, proste vedia, ze ak nieco c hcu, stoji to obete a je to fakt a beru to tak a nevyplakavaju, ale to je podla mna otazka mentality
motivovat sa clovek musi sam, do lona väcsine nespadne z neba nic, cest vynimkam, kde su rodicia zazobani (aj taki su tu, samozrejme), ale poznam fakt vela ludi, ktori dreli aj desat rokov, aby vobec na skolu mohli ist....a sakra si to vazia + tu su tie skoly nie prave jednoduche a kupovanie titulov nie je rozsirena zalezitost
no na svk tiez nestuduju ludia, ktori nemaju podporu rodicov. hlavne ludia nemaju ani motivaciu a to je to najhorsie.
Maoam - ja si tiez trieskam hlavu, preco som ostala tu na slovensku, ked inde by som mala mozno aj 5 nasobny plat :D ale vzdy som vedela najst milion vyhovoriek, preco ostat... i ked ako sa vravi, nikdy nieje neskoro :)
Xxy: jj, mam susedu, ktora si kazdu chvilu nanovo zariaduje svoj palac (domisko) a ked ma zaplatit 10e za lieky, tak vyplakuva na ulici, aka je ona chudera :DDDDDDDDD, koncom mesiaca obdrzi navstevu (deti), lebo prisla na ucet jej renta (dochodok) + vdovsky po muzovi, kedze bol v statnej sprave, tak dotycna nevie, kam s peniazmi...a odnesu si svoju ciastku a dalsi mesiac sa jej ani neozvu :D, asi tak no..
ta generacia, po vojne a ich deti, vtedy este ked v DE nebolo tolko cudzincov, tych tusim zacali tak poriadne vpustat v 80tych a 90tych rokoch (Turci atd), ti sa mnohi maju fakt velmi dobre, o tom niet pochyb a to ani nebudem dementovat, lebo je to pravda
ale dnesni mladi, ak nemaju to stastie, ze maju zazobanych rodicov, to take lahke nemaju, VS-studium je velmi drahe, ak tatko s mamkou necashuju, tak pekne makaju popri skole, alebo idu najprv par rokov robit a na VS potom, preto su tu uplne beznou realitou VS-studenti okolo 30tky a viac