Ahojte,
mám 18 rokov a ťažkú depresiu. Psychiater mi predpísal Escitil. Nikdy predtým som lieky nebrala a bojím sa aby som si tým nevyrobila ešte niečo horšie, lebo v príbalovom letáku má veľa nežiadúcich účinkov.
Na druhej strane ale začínam na výške a musím fungovať...a s mojou depresiou to naozaj nejde...ja už neviem čo so sebou, najradšej by som sa nenarodila :(
Mám tie antidepresíva brať??
Nič ma tak neštve, ako tie liečenia "prírodnými" látkami. Človek ktorý má naozaj ťažkú depresiu, s týmito vecami určite nepochodí...viem to aj z vlastnej skúsenosti. Organické poškodenie na úrovni receptorov mozgu, len ťažko skompenzuje niečo vitamínové...Je to ako chcieť opraviť rozpadnuté ložisko v motore auta potieraním karosérie liečivými masťami.
Ale ničto, nech teda príde na to každý sám, dovtedy tu bude pán R. najžiadanejšou osobnosťou. Som chemik, nie lekár, nerobím v farm. ani lekar. branži!
Malicky Slovensky trh pre doplnkovy priemysel neznamena nic. A dovoz tam naraza na taku byrokraciu, ako snad nikde inde na svete. V USA doplnky nemusia byt schvalene, len musia byt neskodne a hygienicky vyrabane. Ked niekoho prichytia, ze predava skodlive doplnky, tresty su nepredstavitelne velike, v stovkach milionov dolarov a vazeni.
Preto neboli ziadne sudy ani nic take v poslednych rokoch, doplnkari sa zdruzuju v organizacii nnfa, ktora ma vyse 10 000 clenov, mnozstvo laboratorii a vyskumu, aby si zabezpecili, ze sa na trh nedostane nic, co by mohlo poskodit, tj vcitane ich, nasledovne.
Ja som mal dovozove predajne na Slovensku, ale som ich musel pre rozne problemy zavriet(straty, byrokracia a korupcia pri nekonecnom schvalovacom procese, personalne problemy atd).A vobec z toho celkove vypochodovat a venovat sa inemu podnikaniu.
Zrejme aj mnohe doplnkove spolocnosti tam narazili na tu istu barieru a pokial si to vy v zakonodarstve nevyriesite, tak tam doplnky budu zriedkave, drahe, a neucinne.
Vyskum v Rusku, Cine , Japonsku a inde existuje, tam sa mnohe doplnky, ktore inde nepredavaju ako lieky pouzivaju ako lieky. Samozrejme v krajinach ovladanych klasickym medickym priemyslom sa spravy o tom casto ani nepresmyknu cez manipulovanu tlac, televiziu a oficialnu lekarsku literaturu a uz rozhodne nie su v ucebniciach na medixckych fakultach.
Ak to nenazyvas sprisahanie proeti doplnkom, tak uz neviem co.
A to plati aj na Slovensku.
Svet nie je len USA, RNG...
A tie reci o prenasledovani a tajnom uzivani? U nas to neplati. Poznam lekara, ktory uplne oficialne, nie tajne, vlastni obchod s doplnkami a okrem chemickych liekov odporuca pacientom aj doplnky. Nikto mu nejde po krku, nikto sa ho nesnazi umlcat. A viem aj o inych, normalnych zmluvnych lekaroch lieciacich schvalenymi liekmi, ktori popri predpisu na liek povedia pacientom-kupte si 3-omega nenasytene mastne kyseliny, kupte si mineraly take a onake, kupte si vitaminy skupiny B, kupte si enzymy.. Enzymova terapia napriklad je u nas velmi odporucana. Ale lekari poznaju len Wobenzym, kde su ini doplnkari? Cestu im vyslapal Wobenzym, stacilo by zlizat smotanu. Kde su?
Keby doplnkovy priemysel naozaj chcel, tak dosiahne vypracovanie klinickych studii, ked nie v USA, tak inde vo svete urcite. Napriklad byvale krajiny Sovietskeho zvazu su eldoradom roznych alternativnych pripravkov a postupov. Tam by priestor bol a myslim, ze nielen tam.
Oprava 0.175x 16 000= 2800 miliard
Nejak som pisal prilis odusevnene a dal som tam o nulu viac, hahaha.
Vacsina ludi aj tak s takymi vysokymi cislami odmietne v hlave pracovat, hoci na to staci aj obycajna stredoskolska matematika.
Je obludne, ked vydavky na zdravotnictvo su tak vysoke, ze clovek pri vaznejsej chorobe strati celozivotne uspory a majetok. A pritom ucinne latky na choroby, zdravotne problemy a udrzbu=predchadzanie zdravotnym problemom rastu lacne v prirode, skoro zadarmo. A to vsetko sa deje len pre to, aby mal zdravotny priemysel sucasne prestizne a vynosne postavenie, na ludi nakaslat.
Este raz sem uvediem financne hladiska, aby si pochopila(teda ked mas zaujem o pravdu).
Za minuly rok doplnkovy priemysel mal celkovy obrat 56 miliard dolarov v USA.
Naprooti tomu lekarsky proemysel(poistovnel lekari farmacia nemocnice, vyrobcovia zdravotnych zariadeni) tvoria 17.5% US ekonomie co je 0.175 x 16 000 miliard dolarov=28000 miliard dolarov.
Kedze znacna cast tejto sumy(az 50%) su zisky pouzivane na reklamu, kupenie si komunikacii, politikov, nediv sa, ze tvrdim, ze su doplnky potlacane ako neziaduca konkurencia. Medicky prioemysel nechce ziadne zmeny v sucasnom stave, ktory je pre nich extremne financne vyhodny.
Nedajboze sa ludia zacnu sami liecit a to lacnymi a ucinnymi prostriedkami a ich prestizna pozicia a prijmy pojdu doslova "do kelu".
To nijak nemozu pripustit, takze stovky miliard dolarov davaju na potlacenie tejto tendencie.
Casto aj kupia rozne doplnkove spolocnosti a zavru ich, nehovoriac o sudoch, ktore robia neustale proti lekarom co sa odvazia pouzivat doplnky na pacientoch.
Takze hoci 90% lekarov(USA) na sebe doplnky pouziva, len 1.5% su dostatocne odvazni na to, aby ich predpisali pacientom. Je to vyslovene neudrzatelna situacia, ale zatial sa toto klamstvo pomocou komunikacii a kupenej vlade dari udrziavat.
Teklazpekla, si velmi mylne informovana.Svet bezi na peniazoch a roznych nariadeniach.
Doplnkovy priemysel podla zakona(USA)nesmie tvrdit nic zdravotne okolo potravinovych doplnkov. To je vynesenie z roku 1996, kde sa snazila farmacia zastavit kompletne doplnkovy priemysel, a dosiahla sa dohoda, ze ked su prirodne veci neskodne, mozu sa predavat bez povolenia(USA) ale liecive ucinky moze tvrdit len ten, ktory prejde cez schvalovaci proces nasej FDA, ktory trva 10 rokov a stoji v priomere 850 milion dolarov. Kedze tolko nie je predaj ziadneho potravinoveho doplnku hodny, nikto sa taku financnu hlupost nesnazi robit, rozhodne nie sefovia doplnkoveho priemyslu, ktorych hlavny doraz je na obrate a zisku, tak ako v kazdom inom priemysle.
Takze prosim snaz sa argumentovat s tymto na pamati. Hra okolo liekov a doplnkov je zasadne naladena proti doplnkom, lebo farmaceuticky a vseobecne lekarsky prioemysel je ekonomicky radove ovela silnejsi, takze si mozu dovolit doslova kupit informacne zdroje, politikov a zakonodarstvo.A teda aj manipulovat pravdu okolo nich.
Na stastie, tie zvysky demokracie, co este nie su okliestene(v zaujme nasom ,samozrejme, ako to tvrdia politici )este pretrvavaju a doplnky sa im nepodarilo uplne vykorenit.
Okrem toho mnohe studie dokazujuce ucinnosti roznych potravinovych doplnkov sa lekarmi, co to objavili ani nedostanu na net, lebo im to prinasa len problemy a prenasledovanie z medickej komunity a celkove lekarskeho priemyslu. Takze ich potichu pouzivaju bez fanfar na svojich klinikach, kam sa ludia doslova hrnu, lebo tam riesia rozne zdravotne problemy, ktore im inde vyriesit nevedeli.
A co sa toho tyka, lekari sa najviac boja chemickych liekov a aspon v USA az 90% z nich pouziva potravinove doplnky, a to aj bez potreby vidiet na ne Doublind testy.
Ale kazdy si mozeme vybrat co chceme a ja si vyberam radsej neskodne prirodne potravinove doplnky , nez zamorujuce neprirodzene chemikalie, aj keby mali 10 krat schvalenie.
A zatial(17 rokov bez liekov) sa mi bez nich celkom slusne dari.
RNG, neuvidim, to mi je jasne. Keby sa totiz take studie urobili, preukazali by este mensiu ucinnost ako chemicke lieky, ktore v mnohych studiach ucinnost preukazali. Ked nema doplnkovy priemysel ZAUJEM publikovat svoje liecebne uspechy, aby boli dostupne sirokym masam, ked nie je tento priemysel schopny poskytnut jedinu studiu, kde by potvrdil ucinnost doplnkov na realne choroby, tak potom nedosahuje ani len uroven zatracovaneho farmaceutickeho priemyslu....A tvarit sa, ze je to nejaky elitarsky klub pre vyvolenych jeho imidzu prilis nepomoze.
Je mi jasne, ze keby existovali realne dokazy o ucinnosti doplnkov na psychicke choroby, tak by s nimi doplnkovy priemysel davno vysiel na svetlo Bozie :-D
Kedze tak neurobil, tak mi vysiel jediny logicky vysledok-ze to proste NE-FUN-GUJ-JE.
Teklazpekla, ani neuvidis. Na to si musis zacat predplacat rozne periodika a spravy s komunity alternativnych lekarov. Dnes je zadarmo len reklama na patentovane lieky, na posilnenie ich predaja, , nie vysledky dlhorocnych vyskumov, ktore nenesu zisk inac, ako cez autorske prava.
Depresia je choroba a na chorobu su lieky. Ako niekedy sa jej da sice zbavit aj inak, mozes to aj vyskusat, napr. chodit vela do prirody aj do spolocnosti prijemnych ludi. Skus prechadzky, sport, to moze tiez pomoct. Zalezi od toho, preco tu depresiu mas, co ju vyvolalo. Ak ti nic ine nepomoze, tak tie lieky zacni brat. Tie neziaduce ucinky z toho vobec nemusis mat, a aj keby si nieco z toho nahodou mala, ono to casto do mesiaca aj prejde. A ak by nepreslo a nejaky neziaduci ucinok by si pocitovala ako zavazny, mozes poziadat lekara nech ti lieky zmeni. Ono antidepresiv sa niektori ludia hrozne boja, ze ich budu musiet brat az do konca zivota, ale v drvivej vacsine to tak vobec nie je. Casto staci, ze ta tie lieky len nakopnu a dalej budes vediet fungovat aj sama.