Ahojte Co je pre Vas zmysel zivota ? Co je pre Vas zivotna hnacia sila ?

lost

Magy, kde sa to mam spytat :-)

Spominal si ze si casto na/pri mori, mam teda otazku - mas respiracne problemy? alebo nadchu, alergie atd?

Pytam sa preto, lebo mnoho ludi hovori ze slany vlhky morsky vzduch pomaha na dychanie atd, celkovo, asi vies co myslim..

beskyd

vsetko je marnost nad marnost a nic nema zmysel:) zijeme len preto ze sme biologicky program len trocha lepsi od opic, podla coho sa ludia aj spravaju. zmysel zivota ludi spociva len v samoucelnej reprodukcii, boji o geneticky material a zabezpecenie pre seba a potomstvo akymkolvek dostupnym sposobom. pripadne niektorym ludom ten zmysel vstepia ideologie na ovladanie ludi tlmocene organizaciami, ktore na tom ryzuju a upevnuju svoju moc a vplyv, t.j nabozenstva & cirkvi.

Magy

1. V tvojej prvej otazke sa ciastocne ukryva aj odpoved. Zmyslom zivota je dat mu zmysel. Hodnotu, ciel, naplnit ho niecim zaujimavym, byt uzitocny. Jednym slovom - mat ZMYSLUPLNY zivot.
Co sa tyka mna, je tym zmyslom prave ta uzitocnost a to v co najviac smeroch. Zijem si zivot podla seba, so snahou co najmenej ublizovat, cestujem a spoznavam krajiny a ludi, kultury a narody, zvyky a hodnoty, ktore vstrebavam a robia ma lepsim, mudrejsim.

2. 3. Hnacou silou je snaha o sebazdokonalenie, neostat "visiet" niekde, napredovat a zit. Nie prezivat zo dna na den "dajak bolo dajak bude, ved niekto sa o mna postara".

4. uspech je, ak nieco po sebe zanechas (pozitivne), ak na teba ludia spominaju v dobrom a ked odides, tak im je to naozaj, naozaj luto. nie len preto, ze sa za tym, kto umrel, smutit akosi povinne ma, ale ak jeho strata je fakt stratou.
Neuspechom je podla mna to, ak sa niekto nevie popasovat s problemami a pri prvom zakopnuti ostava lezat a skuvina, ako mu je nanic, obvinuje zo svojej neschopnosti vsetkych okolo a ocakava pomoc v zmysle "ste povinni mi pomoct" resp. rovno chce, aby za neho zili. Taki ludia podla mna sa ani nemuseli narodit, su mrhanim zivotnej energie.
---
Cim viac som toho na vlastnej kozi a oci zazil a videl, tym som paradoxne smutnejsi, ked vidim, ako mnohi travia svoj zivot v kolotoci (z prace domov k telke a do postele) a nechavaju sa krmit masmediami o tom, ako to udajne funguje. Zo skusenosti viem, ze to funguje uplne inak. Treba ist a obehat si to vsetko, o com sa v telke alebo na nete hovori a ukazuje, casto vytrhnute z kontextu, len aby to vyzeralo zaujimavo, sokujuco.
Ano, dnes je prioritou cislo jedna vsade ZAUJAT a to za akukolvek cenu!!! Necakajte objektivne spravodajstvo, aj ked sa tym ohanaju 3x za minutu! Vsetko sa scvrklo do tabuliek, vykazov, cisiel. Ak nezaujmes - nepredas. Co na tom, ze su to strasne sracky? Hlavne je to predat a co najvacsiemu mnozstvu ludi! A je uplne fuk, ci sa to tyka spravodajstva na hocijakom kanali, noveho revolucneho pracieho prasku alebo (ne)obycajnej kavy, ktora vas udajne udrzi cely den na nohach, sviezich a usmiatych.

A potom sa divime, ze ludia maju obmedzene nazory, ked su cely zivot krmeni takymi srackami. Realita je totiz uplne inde.

Ja mam len jednu vyzvu. Ak chcete vediet, ako funguje realny svet, vypnite telku a pocitac a zistite si to osobne! Do prirody, do ruska, azie, latinskej ameriky... zazite na vlastnej kozi ako tam ludia ziju a ake maju nazory a problemy, postoje a potreby.
A dam ruku do ohna za to, ze sa budete divat na svet, inych ludi a ci uz ich, alebo svoje problemy hned inak. podstatne ferovejsie.

Matilda

áno, rodina deti, kariéra možno.... lenže z práce skôr či neskôr odídete z rozličných dôvodov, deti vyletia z hniezda, rodina už nebude základnou bunkou spoločnosti :-) a potom ...? prečo by zmysel života nemohol byť vo mne samej? Tým že žijem, konám, niekedy stereotypne, ovplyvňujem životy iných a mňa zas ovplyvňujú skutky niekoho iného. Zmysel života mi teda vychádza robiť ľuďom radosť úsmevom, milým slovom, skutkom, zbierať zážitky, spomienky aby ten môj život mal nejaký zmysel. Je to začarovaný kruh a kedysi veľmi obľúbená maturitná téma :-))

učka

Zmysel života a hnacia sila?Predsa deti a rodina.Kvôli deťom človek dokáže veľmi veľa,má veľa sily,energie,radosti a posúva sa stále ďalej.Dobre je to na tomto svete zariadené,je prečo žiť,život je krásny.

Jenny789

Zaujímavé ale moja hnacia sila prichádza od Boha, jediného živého, ktorý je verný a nikdy ma nesklame. Z čoho si mám robiť hlavu keď som s Pánom? Dá mi všetko ,čo potrebujem. A môže to dať aj tebe.

Matilda

Hovorí sa , že samotná cesta je cieľom, takže nejaký konkrétny zmysel života, ani už nad tým nerozmýšľam :-) načo. Teším sa z úplne každého dňa, ktorý prežijem, snažím sa rozjasniť si každú chvíľku, za ničím sa nenahánam a keď aj, tak sú to predovšetkým zážitky, to je môj zmysel života.

Mjr.Matrix

Pre Vas Sejla

Vela citatelov malo pochopenie pre problem a napisalo svoje vyjadrenie
Ale su ludia kde nema zmysel zacinat rozvadzat podobnu problemovost lebo konzultovanost problemu bude velmi dlha a znacne nechapatelna ako pre Vas Sejla

Sejla

Zmysel života? Veď život sám o sebe je zmysel tak načo hľadať zmysel v zmysle... ľudia by vždy chceli nejakú pridanú hodnotu, niečo extra, ale mohli by sa najskôr naučiť oceňovať to, čo atuálne majú.
Životná hnacia sila? Idea sebazdokonaľovania? Čo je to úspech a neúspech života? Čo sú to za žvásty? Musíš mať poriadnu depresiu...

Najčítanejšie články