1. V tvojej prvej otazke sa ciastocne ukryva aj odpoved. Zmyslom zivota je dat mu zmysel. Hodnotu, ciel, naplnit ho niecim zaujimavym, byt uzitocny. Jednym slovom - mat ZMYSLUPLNY zivot.
Co sa tyka mna, je tym zmyslom prave ta uzitocnost a to v co najviac smeroch. Zijem si zivot podla seba, so snahou co najmenej ublizovat, cestujem a spoznavam krajiny a ludi, kultury a narody, zvyky a hodnoty, ktore vstrebavam a robia ma lepsim, mudrejsim.
2. 3. Hnacou silou je snaha o sebazdokonalenie, neostat "visiet" niekde, napredovat a zit. Nie prezivat zo dna na den "dajak bolo dajak bude, ved niekto sa o mna postara".
4. uspech je, ak nieco po sebe zanechas (pozitivne), ak na teba ludia spominaju v dobrom a ked odides, tak im je to naozaj, naozaj luto. nie len preto, ze sa za tym, kto umrel, smutit akosi povinne ma, ale ak jeho strata je fakt stratou.
Neuspechom je podla mna to, ak sa niekto nevie popasovat s problemami a pri prvom zakopnuti ostava lezat a skuvina, ako mu je nanic, obvinuje zo svojej neschopnosti vsetkych okolo a ocakava pomoc v zmysle "ste povinni mi pomoct" resp. rovno chce, aby za neho zili. Taki ludia podla mna sa ani nemuseli narodit, su mrhanim zivotnej energie.
---
Cim viac som toho na vlastnej kozi a oci zazil a videl, tym som paradoxne smutnejsi, ked vidim, ako mnohi travia svoj zivot v kolotoci (z prace domov k telke a do postele) a nechavaju sa krmit masmediami o tom, ako to udajne funguje. Zo skusenosti viem, ze to funguje uplne inak. Treba ist a obehat si to vsetko, o com sa v telke alebo na nete hovori a ukazuje, casto vytrhnute z kontextu, len aby to vyzeralo zaujimavo, sokujuco.
Ano, dnes je prioritou cislo jedna vsade ZAUJAT a to za akukolvek cenu!!! Necakajte objektivne spravodajstvo, aj ked sa tym ohanaju 3x za minutu! Vsetko sa scvrklo do tabuliek, vykazov, cisiel. Ak nezaujmes - nepredas. Co na tom, ze su to strasne sracky? Hlavne je to predat a co najvacsiemu mnozstvu ludi! A je uplne fuk, ci sa to tyka spravodajstva na hocijakom kanali, noveho revolucneho pracieho prasku alebo (ne)obycajnej kavy, ktora vas udajne udrzi cely den na nohach, sviezich a usmiatych.
A potom sa divime, ze ludia maju obmedzene nazory, ked su cely zivot krmeni takymi srackami. Realita je totiz uplne inde.
Ja mam len jednu vyzvu. Ak chcete vediet, ako funguje realny svet, vypnite telku a pocitac a zistite si to osobne! Do prirody, do ruska, azie, latinskej ameriky... zazite na vlastnej kozi ako tam ludia ziju a ake maju nazory a problemy, postoje a potreby.
A dam ruku do ohna za to, ze sa budete divat na svet, inych ludi a ci uz ich, alebo svoje problemy hned inak. podstatne ferovejsie.