Ahojte, mala som 18 pred 2 týždňami, ešte nemám dorobenú školu (som zrovna pred maturou) a zistila som, že som tehotná.
Neviem, ako to mám povedať doma. Mala som veľké plány, nemám prácu a rodičia majú obaja univerzity, myslím si, že ma vyhodia z domu. Neviem ako sa starať o dieťa a na interupciu už ísť nemôžem (ani by som to asi nedokázala).
Nechcem počúvať, ako som si mala dávať pozor (brala som HAK-správne). Chcela by som počuť, kto má skúsenosti, ako ste sa s tým vyrovnali, veľmi sa bojím...
Mám 18 a som v 3.mesiaci....
Sallome, priateľ chválabohu pracuje. Akurát tá materská ma dosť štve, že ju v podstate nebudem dostávať, tak neviem, či môžem pracovať alebo nie. Finančne to bude dosť náročné. Ešte som rozmýšlala, že napísať na starú mamu materskú (nestarala by sa o bábätko), keďže už je na dôchodku ale asi by nemohla poberať dôchodok, takže tým to hasne. Nenašla som ohľadom týchto príspevkov žiadne info. ktoré by sa týkalo mojej situácie :(
Inak už mám vybavený zadarmo takmer nový kočík, postielku a pavúka, dostala som od priateľov nejaké hračky tiež nové ako darček, zľavu na plienky a mám aj vecičky /ale len na dievča/ a dúfam, že to bude dievčatko- nie kvôli oblečeniu :D takže aspoň čosi...
Tá škola, no neviem...dosť sa obávam, že ma nenechajú prejsť. Individuálne som nedostala a chcú po mne, aby som chodila na denné, ale už teraz viem, že to nebude možné :-/
Či už budem maturovať tento, alebo až budúci rok, myslím že je dobré popri MD študovať, ale dosť pochybujem, že budem schopná si plaťiť ešte aj štúdium. Počula som o dennom, kde stačí chodiť sem-tam, na cviká a skúšky-ale to asi závisí od jednotlivých profesorov a školy. Tak budem rada ak mi poradíte aj ohľadom štúdia keď už sme tu :D ďakujem ;)
Alenkaaa, máš pravdu v tom, že hlavička hovorí o prvých pocitoch, ale odvtedy sa pár vecí zmenilo a preto som dopĺňala postupne ďalšie komentáre. Mimochodom, ani v úvode sa nepíše, či som slobodná, zasnúbená, vydatá, rozvedená...tak si sa mala opýtať a nie si domýšľať. A keď chceš ďalej rozvíjať tému slobodných matiek, tak prosím, založ si vlastnú tému a prosím ťa, už ma tu nepoučuj o tvojich "generačných teóriach", lebo mi to už dosť lezie na nervy.
Aďka, ty mi sem už radšej nepíš nič, lebo jednak si mi vôbec neporadila, čiže je mi to zbytočné, že sem prispievaš a jednak mám z teba taký pocit, že si o sebe myslíš, že kto nepracuje, je asi "pod tvoju úroveň" alebo čo. A neznamená to, že keď som nemala prácu na plný úväzok, že som nikdy nerobila. Možno máš pravdu, že neviem ešte poriadne "čo je život", ale neboj sa, prídem na to skôr, než ty pochopíš irónii (fyzika).
Sallome má pravdu, čo sa týka mojej HAk, ako ja doteraz nechápem, čo to tu riešite.
A tí, čo sú natoľko úspešní v živote a vedia tu človeku len pokaziť náladu, nemusíte sa obťažovať a ďalej sa sem vyjadrovať svojími stupidnými poznámkami (keď si asi inde zlosť vybiť nemôžte), pretože jednak ste mi vôbec neporadili, ako som vás prosila v úvode a jednak kvôli vašim hlúpim argumentom sa nedokážem venovať tým, ktorí si zaslúžia, aby som im odpovedala a majú snahu mi pomôcť.
Ďakujem za pochopenie.
niektorí ľudia sú aj v 45-ke tak...no ako to pekne povedať...jednoduchí, že by si zaslúžili vyhlásiť sa nesvojprávnych..to, že má niekto dieťa v 18 neznamená, že nemá na to, aby vychoval dieťa. Niekto na to nebude mať NIKDY, niekto to zvládne aj takto skoro..nikto z nás tu nevie povedať, ktorý prípad je ayvi, ale z jej vyjadrovania teda nemám pocit, že je nejaká hlúpa..že nepracovala? a? len prejdem okolo televízora a začujem tam dvakrát staršiu ženu ako ona tresnúť "ja nepotrebujem pracovať, ja mám peniaze od štátu"..nezdá sa mi, že toto by bola filozofia tohto dievčaťa.
ďalej neviem, čo tu mudrujete, že isto HAK nebrala správne..je tam nejaké mizivé percento, že sa dá otehotnieť aj pri správnom užívaní, nie je prvá ani posledná..zrejme je to neskutočná náhoda, ale stáva sa..
ayvi, myslím si, že so školou to zvládneš..verím, že v škole ťa podržia, skúšam sa vžiť do toho, ako by to bolo, keby sa to mne stalo na strednej a neviem si predstaviť, že by sa mi tí ľudia otočili chrbtom.. a maturita nie je tak ťažká vec, dáš to..niektorí sa na ňu učia len počas akademického týždňa, takže ked ty sa budeš popri dieťatku dlhšie a postupne, bude to ok..nepripadáš mi ako hlúpe dievča..a neblázni, rodičia ťa nevyhodia..možno budú naštvaní, ale to ich prejde..ako jedinú prekážku vidím peniaze..nečítala som každý jeden príspevok, tak sa opýtam: priateľ má koľko rokov a študuje či pracuje?
ayvi, nevieš čo je život. Nikdy si nepracovala a také sú aj tvoje názory. S tou jadrovou fyzikou si to len potvrdila. PS: Interrupcia nie je vražda, ale o tom sa hádať nejdem.
Aj ja som pochopila, ze ti "hrozi" ostat sama s dietatom.
ayvi, mila, draha...precitaj si este raz svoju uvodnu hlavicku temy a pochopis odkial mam, ze budes slobodna matka a ze nemas peniaze. Citujem - "Neviem, ako to mám povedať doma. Mala som veľké plány, nemám prácu a rodičia majú obaja univerzity, myslím si, že ma vyhodia z domu. Neviem ako sa starať o dieťa a na interupciu už ísť nemôžem (ani by som to asi nedokázala"
Citala som to viacerym ludom, zatvarili sa presne ako ja. Opat dalsia slobodna matka bez peniazi. To, ze ty si zasnubena, mas podporu v priatelovi sme si mali odkial vycucat? Pis fakty hned, nech je to kazdemu jasne. A este raz a naposledy, moje prispevky boli pisane vo vseobecnosti. Upozornovala som na to v kazdom jednom prispevku. Citaj pozorne
Alenkaaa ja neviem, prečo si stále myslíš, že budem slobodná matka:D Povedala som len to, že keď som otehotnela dosť mladá, neznamená to, že moje dieťa bude mať z toho nejaké psychické následky /už som zadala príklad/. Moji rodičia ma tiež vychovávali myslím priam ukážkovo a aj tak sa mi to stalo. Neviem, či si matka,ale asi by si vedela, že môžeš viesť dieťa neviem akým mravným príkladom, aj tak si skôr či neskôr bude robiť čo chce a čo samé uzná za vhodné. A práve že, čím viac zakazuješ, tým viac bude robiť napriek ;-) Antiko.som brala vždy presne na minútku na čas a brala som ju aj keď som bola s predošlím partnerom 2 roky a nič sa nestalo, tak asi viem ako sa užíva. Za to, že ty máš v poradni také dievčatá, nemusíš ma hádzať s nimi do jedného vreca, keď nepoznáš presné okolnosti.
A kto tu hovorí o tom, že nemáme s partnerom peniaze a že na to budem sama? Ja mám z jeho strany dosť veľkú podporu a na dieťa sa teší, podstatný problém je moja škola kvôli štúdiu a o tom som sa tu chcela baviť a nie o neúplných rodinách, to sa mňa vôbec netýka- asi ste si pomýlili tému. Mojim rodičom by som ho tiež isto nechcela dávať na starosť, som im vďačná za to, že sa postarali o mňa a nemajú povinnosť sa starať ešte aj o moje deti.
Aja02-áno, radšej to dieťa zabijem, akoby malo žiť v milujúcej rodine:D O biele, zdravé novorodeniatko by sa bezdetné páry pobili jak psy-mne samej už zaň núkali peniaze, a to sa ešte ani nenarodilo!
Inak ostatným ďakujem za príspevky, neskôr sa vyjadrím aj k vašim predchádzajúcim otázkam, len teraz nemám moc času tráviť pri pc, tak si nemyslite, že vás ignorujem ;))
ayvi, prepac, ale zjavne hovoris o veciach, do ktorych nevidis prave ty a nie ja. Som starsia od teba a to o com hovorim, tym sa aj zaoberam v poradni pre take iste dievcata ako si ty.....Presne tie dievcata, ktore brali ant SPRAVNE a skoncili rovnako :) Ja predsudky nemam, co pisem su realne fakty, o ktorych sa docitas v specialnych knihach, ak chces poslem ti zoznam. Ale myslim, ze ti staci pohovorit si s dakym odbornikom o tom, co znamena ked dieta vyrasta v neuplnej rodine.
Mimochodom, vsetko co som pisala bolo na podnet toho, ze budes slobodna matka. A ty tu teraz napises, ze si zasnubena a kupujete byt.....V tom pripade je dieta absolutne v poriadku, nie?
ayvi
ahoj, čítala som to tu stále a teraz som sa v tom stratila a furt čakám, čo teda tvoji rodičia? :) prvá reakcia a tak :) teraz sa už určite silno tešíte :)
Prajem nech ste všetci zdraví
Aja02, no ja osobne by som sa určite radšej zmierila s faktom, že dieťa žije, aj keď inde, ako s tým, že som ho dala rozkúskovať.