Ludkovia, pijete vodu z vodovodu, balenu vodu, resp. si tu z vodovodu filtrujete? Na internete su roznorode nazory, je tazke vytvorit si objektivny nazor...
Voda z vodovodu
Ty, RNG, ty si riadne erudovany, to odkial mas vsetky tie vedomosti? Samostudium?
RNG, ked uz sa bavime o vode a plaste, kupil som pred cca 1/2 rokom balenu vodu a cely cas sedela v pivnici (teplota priemerna slovenska, v zime OK okolo 15C mozo 10? a v lete 25-30, 32? este nie je koniec leta)
myslis ze je idealnejsie sa toho zbavit, alebo sa to este da pit? teoreticky tam uvadzaju dobu spotreby do cca 1 rok, cize do konca roka to vydrzi, no rozmyslal som ze to vymenim koncom leta (september?)
nemam to tam aby som z toho pil, len obcas si par flias zoberiem, je to len mensia zasoba vody pre istotu, keby dado :)
a tak bud ju vypijem ja postupne alebo ju hodim niekam ku kontainerom nech si s tym niekto iny poradi a mozno sa aj potesi :D
Uhlikove filtre na destilackach su namontovane na zachyt plynnych zloziek, najma organochloratov a inych VOC, tj volatilnych plynnych zloziek, ktore sa odparuju spolu s vodou.
Destilovanu vodu je pridraho cely zivot kupovat, preto si ludia kupuju vlastne domace destilacky co tych par litrov potrebvnych na den vyprodukuju. Pre tych co maju vyssiu spotrebu, tj nad 10 L denne sa oplati kupit a namontovat RO jednotku(tj reverznu osmozu)
Na predlzenie zivota domacej destilacky je ju dobre dat na casovy spinac, ktory ju vypne pri povedzme 2/3 destilacneho procesu, aby tam zostala aspom 1 /3 vody, cim sa destilacka podstatne menej znecistuje, destilovana voda je dokonca o bylku cistejsia a trvanlivost destilacky sa zvysi najmenej na 2 nasobok, najmenej na 5-6 rokov pri kazdodennom destilovani.
Inac kupena destilovana voda je spinavsia, nez doma vyrobena, lebo sedi v plastovych nadobach casto aj pol roka, tj z nich vyluhuje rozne stabilizatory a plasticizery.
Kedysi dávno som čítala, že sa u nás predávajú 4 druhy balených vod: 1.kojenecká voda - tá by mala byť najkvalitnejšia, 2.minerálna voda, 3.pramenitá voda - tá je z podzemných zdrojov, 4.pitná voda - tá je najlacnejšia, ale vraj celkom kľudne to môže byť voda z vodovodu, len ochudobnená o niektoré zložky a niekoľkokrát drahšia.
Vraj sýtené vody spôsobujú rakovinu hrdla (???), minerálky na denné pitie nie sú, tak som prestala balené vody kupovať, samozrejme k tomu prispela aj ochrana životného prostredia, a pijem vodu z vodovodu. Teraz ma pomýlil RNG, a i keď mu verím, nerada by som vodu znova kupovala. A kde sa vôbec kupuje u nás destilovaná voda? Myslela som že sa používa len v autách. :)
Jeffito, no ja som skusil 100% destilovanu vodu (resp mam distiller, neviem ci je 100% , ale teoreticky by mal, i ked je tam nejaky filter na konci..)
a par dni a nic, ziadne zmeny v navstevnosti toalety :P
ani pocitovo nic, len ta voda bola bez chuti, taka divna, bez chuti, ale pohoda.. zvykol som si rychlo, lenze ten filter by mi vydrzal len par stoviek litrov a musim zohnat novy, tak som s tym prestal, ale vyuzivam to na destilaciu vody do auta (lacnejsie ako vody z obchodu) a miesam si ten kokteil do ostrekovacov sam :)
mnoho ludi mi hovorio NEPI TO TY BLAZON TO TA ZABIJE.. hehe.. to su komici..
Jefito, proti destilovanej vode je vyse 100 rokov sirenych bludov. Takze neocakavaj, ze zmiznu okamzite.
Ja ani moja zena sme nikdy za poslednych 25 rokov z destilovanej vody ziadnu hnacku nemali.
Ked aj pozres napr informavie s WHO(svetova zdravotnicka organizacia) tak uvidis, ze destilovana voda je prave ta, ktora sa pouziva v pripade hnaciek sposobenych organizmami v kontaminovanej, casto aj vodovodnej vode.
www.cyber-nook.com
Voda sa ucinne da spravit pitnou napr 10 kvapkami jodovej tinktury pockat 20 minut a zliat(2% J 2,5% KJ)
To mali vojaci odjakziva v torbach pre pripad, ze su nuteny pit spinavu vodu.
Dnes predavaju pre polovnikov a turistov aj jodovac, aj specialne keramicke impregnovane striebrom filtre, kde sa da pumpovanim vyrobit za par minut liter pitnej vody.
Samozrejme to odstrani len hrube spiny zive mikroby a parazity, nie chemikalie.