VŠ - titul - podvod...dá sa to zistiť ?

Príspevok v téme: VŠ - titul - podvod...dá sa to zistiť ?
R1A

Ahojte.

Mám o niekom dosť silné podozrenie (počula som to už od viacerých zdrojov v tom konkrétnom meste, kde k tomu malo dojsť a dokonca aj od jednej pani, ktorá na tej škole, kde sa dotyční ľudia vzdelávali), že jedná dotyčná osoba získala "diaľkovou" formou vysokoškolský titul Mgr za 2 roky.

Proste vtedy tá osoba pracovala na takom mieste a v inštitúcií, kde museli mať dosiahnuté alebo dosiahnuť čím-skôr vysokoškolské vzdelanie ak tam chceli naďalej ostať pracovať, takže z jednej vysokej školy chodili jej zamestnanci do toho konkrétneho mesta/školy prednášať týmto dotyčným ľuďom, čo to potrebovali aj rýchlo mať...no a za tie vraj 2 roky aj tie tituly Mgr napokon tí ľudia získali.

Mám v rukách aj kópiu diplomu a vysvedčenia o štátnej skúške tej osoby, o ktorú mi ide...ale neviem, ako sa dopátrať (ako to len robia tí novinári čo podobné veci už odhalili)) ), či je to pravda a či tam bol naozaj spáchaný takýto podvod ohľadne získania vysokoškolského titulu??

Ďakujem Vám za rady a hlavne tipy, ako by sa to dalo zistiť

PS: nerobím to z dlhej chvíle a nudy, ale mám na to vážny dôvod, prečo to potrebujem zistiť.

Metamor

Od roku 2010 Ministerstvo skolstva vedie Centralny Register Zaverecnych Prac. Vyhladat autora je je mozne na tomto linku www.crzp.sk
Ak je v databaze, tak ma ukoncenu Vysoku skolu a presne vidiet aku a v ktorom roku.

veves

cela debata o VS nema zmysel. Vysoka skola je fakt strata casu ktora za dlhu dobu prinesie velmi malo. moze byt len akymsi nepatrnym doplnkom k ozajstnemu zivotu.
jeden studoval poctivo, druhy nie, treti ano, stvrty nie atd....pri tych statisicoch studentoch je to vsetkym u riti kto ako studoval.
opakujem, v pripade vazneho a znepokojujuceho podozrenia necestneho ziskania titulu danej osoby odporucam obratit sa na vysoku skolu a informovat sa. nasa skola takto ponukala overenie studia.
uzavrite tuto diskusia, vysoke skoly je iba kopa hnoja, ktora dnes uz nema vahu. tak ako kedysi to nieco znamenalo tak uz teraz nie.

lost

R1A

no, dnes je svet uz tak extremne prehnily, ze mam negativny postoj naň..

a osobne tiez poznam vela ludi, co si podvodom prisli k lepsim znamkam v skole a "debili" (rozumej podstivci) sa mohli ist "past"

lenze potom som zistil, ze ak by som mal ist bojovat proti tymto podvodnikom, musel by som vystrielat polovicu triedy, resp 98% triedy..

preco?

lebo ak odstrelim niekoho, kto si pisomku napisal doma, potom vymenil na hodine a dostal 100%, tak to je jasny podvod, ale co ak to niekto urobil a dostal 51% umyselne stvorku, aby len presiel, aby ziskal nepotrebny predmet do kriterii?

neviem, proste som to neriesil a sustredil som sa na svoj zivot viac, tj postup... zacal som si tiez pisat tahaky (a daaaaaaaaaaa aaaaaaaaa aaaaleko sofistiovanejsie ako si ktokolvek mohol v tom case len predstavit alebo o tom snivat) a co som s tym ziskal? :D nic, len lepsie znamky aby som sa pretlacil z predmetov, ktore do dnes nepotrebujem..

lenze ked som vystupil zo skoly, do krutej reality, ziadny z podvodov na pisomke nebol aplikovatelny na realny zivot, co by som si doniesol tahaky na vyberove konanie / pohovor? :D

cize preto si myslim, ze ked si niekto ziskal nieco podvodom, mozeme sa aj roztrhat, tazko dosiahneme spravodlivost...

chapem o co ti ide, ale obavam sa ze v kapitalizme to je asi nerealne.. dnes (ale urcite aj predtym) ked bol riaditel nejaky otec svojho dietata, skor pretlaci jeho, ako skutocneho experta v danom obore..

ale ak mam byt uprimny, tak neprstavaj a ignoruj ten moj prvy prispevok :) aj ked mozno nic nedosiahnes, aspon im to skomplikujes :D a aj to sa pocita..

prvy prispevok mal taky charakter lebo som nepoznal takmer ziadne informacie :)

mne sa to stava dodnes, aj v praci a stoji ma to nemalo penazi.. a mam idlemu, prisposobit sa alebo sa nechat rozdupat?

no moje riesenie je - vediem si "blacklist" a "whitelist" - zmysel oboch si asi domyslis :) a aj to, na koho budem strielat, ked budem mat moznost, si vies domysliet :) potom si zoberiem spat to, v lubovolnom mnozstve a nasobku, co mi niekto nepravom zobral.. a zvysok riesit ani nechcem :) moralne som s tym zmiereny.. :D

krivan

Nie, môj príspevok bol o poziciach, kam vš naozaj netreba. Su to pozície kde vzdy stačila stredná ekonomická a vysokoškolák by takú prácu ani nechcel, lebo by sa tam nudil a očakával trojnásobny plat. Čiže pri takto nastavených podmienkach by tam nemal kto robiť alebo by tam brali vš ktori nemajú na viac čiže uroven výkonu práce by rapídne klesla.

R1A

veves, kriváň - kto chce robiť tak sa naučí robiť všetko a čokoľvek a je napokon aj v tej svojej oblasti fakt odborník...ak chce a na sebe maká. Kto nechce, môžu aj kladivá im z neba na hlavy padať, nezmenia sa.
Ja som tiež mohla makať ako som najlepšie vedela a mohla som robiť 1000x lepšie kvalitnejšie výkonnejšie, mať načítané naštudované atd atd viac než ľudia s VŠ-vzdelaním, ale proste oni spĺňali isté dané kritéria požiadavky a ja nie. Takže som mala na výber a vybrala som si. Šla som študovať. Každý má na výber. Len toľko k Vašim poznámkam a verte, v zahraničí sa tiež na určené miesta posty, určité druhy povolaní vyžadujú isté kvalifikačné požiadavky predpoklady, takže slovensko není výnimkou. Akurát tam sa tak tými tzv "titulmi" neprezentujú ako je tomu tu, ani si ich pomaly neuvádzajú...ale vzdelanie spĺňať tiež musia aby sa v tej-ktorej oblasti presadili. Nehrajte sa zas na to, že vysokoškolské-univerzitné-atd-vzdelanie je výmysel a patent slovenska. Naše vysoké školy fakt nehrajú prím v celosvetovom meradle úspešnosti VŠ-škôl univerzít

Ale nerada by som odbočovala od témy

kriváň

Na veľa pracovných pozícii, na ktoré predtým stacilo stredoškolské vzdelanie, zrazu zmenou zákona začali pozadovat výšku. Co absolútne nie jr fer, lebo za prvé, ked ta niekam príjmu s tým ze stačí sš, nemajú právo požadovať vš. Za druhé, ti ludia tam pracovali kvalitne celé roky a sš bola postacujuca. Platy sa samozrejme tiez nedvihli. Takze vďaka nejakému blbemu zakonu mali prist kvalifikovaní ludia nie vlastnou vinou o prácu a urady mali prist o schopnych rokmi overených pracovnikov. Len tak a zobrať do práce ľudí ktorí tu prácu robiť nevedia, hlavne že maju titul. Múdro, typické pre Slovensko. Odpoveďou na tento nezmysel boli rychlokurzy. Vlk sa nazral a ovca ostala celá. Podstatne nadalej je len to, ci si vedia ti pracovníci vykonávať svoju prácu dobre.

veves

ak nejde o miesto lekara tak si radsej polozte otazku, robi ta osoba svoju pracu dobre?
Nazory o poctivosti a spravodlivosti necestne ziskaneho titulu voci ostatnym nie su v sucasnosti opodstatnene, pretoze to nevyjadruje znalosti ani schopnosti ludi. Ten co spravil celu VS akurat tak iba sedel na riti dlhsie a stracal zbytocne roky, za ktore mohol ziskat skusenosti. Vsetky informacia o kazdom odbore su dostupne aj na nete a v kniznici, takze na vysokej nic svetaborne neucia. no ak je teda predsa len potrebne si overit, ci ma papier k mudrosti, odporucam sa obratit na skolu kde udajne osoba studovala

winki

Ak máš podozrenie, tak s tým chod do telky daj echo nejakému redaktorovy, ktorý za tým pôjde. Ty sama nezmôžeš nič.

A na Slovensku nič nové. U nás na úrade práce tiež potrebovali na rýchlo získať tituli aspon Bc...tak hop šup a všetky 50 ročné pracovníčky išli študovať na súkromnú vysokú v našom meste odbor.....učiteľstvo technických predmetov a vyučovalo sa to priamo na úrade....sranda, na zaplakanie.

R1A

Ahoj Lost. Zvyknem Ťa občas čítavať, ale teraz som trošku ostala zarazená..
Ak Ti už je jedno, či sa stal podvod alebo nie - nedotýka sa Ťa to osobne, tak chápem Tvoj postoj...ale mám podozrenie a spolu so mnou viacero ľudí, že v tomto prípade sa podvod zrejme stal, tak preto chceme zistiť "iba" pravdu. Nič viac a nič menej. Je veľa miest a pozícií, kde sa proste vysokoškolské vzdelanie vyžaduje (tiež by si sa nedal operovať nekvalifikovanému doktorovi, tiež by si neriskoval na súde zastupovanie kuchárkou, nedal by si si stavať dom filozofovi ale odborníkovi z fachu, ktorý by Ti to bezpečne, dobre kvalifikovane postavil a nie nad maltou len filozofoval a podobne).
Aj športovci, ktorí sa teraz snažia postúpiť a reprezentovať svoje krajiny na olympiádu a podobne, musia spĺňať isté kritéria normy. A tak je to aj inde. Proste sú isté požiadavky normy parametre, ktoré buď spĺňaš alebo nie. Ak niekto uvedené spĺňa nečestne, nemalo by to byť jedno, obzvlášť, ak má potom jeho post pozícia - vplyv na..dosť veľa oblastí, do ktorých nejdem zachádzať. Takže v tomto prípade ide "iba" o pravdu. Buď sa potvrdí, alebo nie. Nikto nejde nikoho krivo obviňovať, odsudzovať a podobne a v tom je rozdiel
A tá osoba nemala s tou školou, kde získala ten titul nič spoločné, ani v nej nepracovala. Proste chcela robiť na pozícií, kde sa konkrétne VŠ-vzdelanie požadovalo a bolo podmienkou. Mala vzdelanie stredoškolské. Tá osoba nechodila predtým ani na bakalárske, ani neťahala hneď priamo 5-ročné vzdelávanie magisterské. Proste začala študovať na vysokej škole (neriešime teraz, či externe-o to tu vôbec nejde), kde za 2r vraj mala získať Mgr titul. Buď sa to "vraj" potvrdí, alebo nie. Iné nerieš, len fakty. Má svoj titul nadobudnutý právom? - ok. Ak to však získala neprávom, tak potom sú vari hlúpi tí, ktorí miesto 2r poctivo kdesi študujú, nasávajú informácie prax a podobne 5r či 6r? Každé štúdium má svoj zmysel a opodstatnenie. Či už ide o základné stredoškolské vysokoškolské a ďalšie vyššie vzdelávanie.