Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Potravinove doplnky a ich ucinnost

lost

Hmm, no to je pravda s tym slnkom a pobytom na nom.. A da sa s tym lahko predavkovat? napr ak by clovek hcel 3-4 tisic UI denne alebo podobne.. vitamin c je super, prakticky nulove riziko predavkovania sa :D
preco toto neucia na skolach :)

RNG

Dnes uz mnohi lekari odporucaju aj 2000 IU, vzhladom na vyskumy, ktore dokazali, ze to zvysuje imunitu, pomaha primregeneracii tela, zlepsuje naladu*protidepresnbe vlastnosti), zabranuje tetanii a osteoporoce, dokonca pomaha predchadzat aj rakovinam a Alzheimerovej chorobe.
Kazdy dobre pozname pocit, o co sa lepsie citime, ked po dlhych tyzdnoch bez slnka sa zdrzime par dni na slnku. Nuz teraz je to jasne preco je to.
Az 80% ludi si vie vyrobit denne pri opalovani vyse 10 000 IU vitaminu D-3. Zialkbohu bez slnka to nepracuje a na zvysnych 20% nestaci ani dostatok slnka, takze tam pomoze len doplnok.

lost

GoFruit, hej hej, vsetko sa da :) a prave preto je to know how velmi vzacne.. horsie je uz to, ze najaka zasrana firma si na svojom uzemi vyleje nejaky olej a zakope ho, a zhodou okolnosti je ta firma par stoviek metrov odomna (alebo to spravi sused) a kontaminuje mi podu .. takych by som bez milosti strielal :D

RNG

Vyvoj nestoji, len stare odporucene denne davky z roku 1948 lekari napriek vsetkym dokazom ich kolegov, napr na vitamin E je vyse 20 000 sprav dokazujucich jasne , ze telo operuje lepsie s davkami 200 az 400 IU, nie mizernych 15 IU ako hovorila ta archaicka tvrdohlavo drzana ODD.
V USA uz v roku 1935 vydal department of agriculture(minesterostov polnohospodarstva) spravcu o nizkych hodnotyach mineralov vo vyrabovanych intenzivne obrabanych poliach, kde zistili, ze napr obsah draslika na poliach v IDAHU, po intenzivnom pestovani zemiakom aj napriek umelym hnojivam znacne poklesol a tym aj v tych zemiakoch az na 1/4 povodnej davky z celin/prvooranych prerii.

A toto nie je nic noveho, to poznali uz aj v starom Rime, ked davali vojakom na dlhe vojnove vypravy nie rimske obilie, z vycerpanej pody, ale Egyptske, kde pravidelne zaplavy Nilu donasali stale nove ziviny a mineraly do pody.

lost

Hmm, nejak som nezachytil tu firmu, ci bolo ich viac? :)

Inac nechapem ako ludia veria, ze nejaka firma co chce nieco predat je honestna, resp bezuhonna, ci ako to napisat.

Ved len obycajna realitna kancelaria predevie svoj produkt (byt dom) v najlepsom a negativa zamlci :))

To je inac celkom skoda ze sa skladovanim tak extremne rychlo minaju tie vitaminy, lebo si to clovek teoreticky nemoze odtrhnut a nechat na zle casy (vojna, dovolenka..) ale musi byt vzdy pri zdroji :) no teoreticky, pocas zlych casov nepotrebuje nutne najsuprovejsiu kvalitu, ale hlavne prezit :) cize to je asi jedno..

inac ano, ked som bol mensi, no alebo aj teraz, ked som u babky, niet nad ten pocit, ked sa robi vecera a babka povie, co chces jest? ja ze no neviem, chlieb papriku paradajku a babka ze ok tak si chod odtrhnut.. a ja za par minut pridem so super cerstvou zeleninou :) myslim ze uz len ta chut a pocit (resp vyzivove hodnoty) su odplatou za tazku pracu na zahrade.. konieckoncov toto je to comu hovorim "investicia do zdravia"

GoFruit

Lost skús si prečítať niečo o permakulture. To by malo byť o tom ako dá starať o pôdu aby sa nevycerpavala. Zároveň môžeš hnojit nie agresívnymi umelymi hnojivami. Su alternatívy. Všetko sa dá.

Deria

hm, lost, neviem ale iste sa da zistit, v akom stave ta poda je. pokial viem, ta firma, ktorej produkty som uz spominala, nechava podu, na ktorej sa rastliny dopestuju, odpocivat min. 3 roky. veskera chemia je prisne zakazana a dopestovane plody sa po zbere mozu skladovat max. 2 hodiny, inac stracaju na hodnote.
ale napad mas dobry! uz len vela deti, aby ti tam mal kto robit. darmo, nasi predkovia vedeli ako na to.:)

lost

Inac s tou podou je pravda, pocul som ze pradavno to fungovalo tak, ze 1/2 alebo 1/3 ci 1/4 pody oddychovala 1-2-3 roky ci kolko aby nacerpala tie ziviny atd..

Ako sa da ale zistit, ako je na tom dana poda? Napr chcem si kupit nejake male pole, tak staci zobrat vzorku pody a testami to je urcite mozne zistit, ci nie?

To by ma este zaujimalo, ako rychlo by sa priemerne zdevastovana poda obnovila, to moze trvat aj viac ako 5 rokov ? Alebo asi zalezi od viac faktorov, ako tomu clovek prirodzene pomoze?