Egoizmus

gaviota

na takto všeobecne položenú otázku je ťažko odpovedať, záleží to od situácie. Keďže pomaly v každom rozhodovaní a konaní človeka sa odráža určitý stupeň jeho egoizmu, je potrebné zvážiť, ktoré rozhodnutie v danej situácii by bolo menej egoistické.

Uvediem príklad. Ak žena neplánovane otehotnie a dieťa nechce, pretože jej nabúra jej predstavy o svojom živote, v danej situácii je z možností porodiť / ísť na potrat určite to druhé egoistické a naopak rozhodnutie dieťa donosiť, porodiť a postarať sa je prejavom jej nezištnej lásky k dieťaťu, zaprením samej seba, sebaobetou v prospech druhého človeka. Svoje záujmy odsúva do úzadia a do popredia dáva záujem svojho dieťaťa, aj keď jej to veľmi nevyhovuje. V tomto rozhodnutí nevidím nič egoistického, keďže väčšinou ženy v danej situácii vidia za rozhodnutím neísť na potrat len problémy a komplikácie.

arman

Ano, niekedy je. Niekedy nieje.
Zalezi od toho, ake ego maju dotycni rodicia. Dieta je len ich kopia.
Dost casto je dieta len nastrojom, na rozne energeticke boje, ako priputanie si toho druheho k sebe. Su rozne prejavy egoizmu. Ludia su dnes velmi tazko infikovani egom, takze castejsie je dieta dosledkom egoistickeho zmyslania. Dosledky vidime v praxi... vztahy medzi rodicmi a detmi. Dieta sa zacne burit, ked vyciti tu pravdu, a ono ju vzdy casom vyciti. Vacsinou v puberte, ked sa zacne formovat jeho individualita. Tam sa to da dobre vidiet, kde lezi pravda... ci to bolo z lasky alebo z ega. :-)

Gingo

doubledog: Rastik mas nejak vela volneho casu v praci, ked pozeram na tvoju aktivitu na fore :) Musim sa porozpravat s tvojou nadriadenou :)

lost

Leela333

a tie zle volby, niekedy mozu byt prilis drahe (alebo fatalne), preto som to bral ako pozitivum :)

ak je to chyba/zla rada v zmysle: kup si pausal od telekomu a doplatim na to.. tak fajn, moze byt ako poucenie..

ale ak niekto poradi zle napr v pracovnom zivote, a ta rada by ma pripravila o vsetko, tak by to bolo dost drahe ponaucenie :P a radsej by som ho nechcel prezit :)) lebo znovu ist od dna by bolo krute, ale este horsie by bola rada, ktora by stala zivot.. (niekoho ineho, z rodiny napr)

ale suhlasim ze z chyb sa tiez da krasne ucit :) i ked lepsie je sa ucit z chyb inych ludi :P :D

ave.arwen

Áno, ak cítime, že sme na to pripravení podeliť sa o lásku, ak chceme dať dieťaťu to najlepšie zo seba, vychovať ho ako individualitu, nie vlastnú kópiu, ktorá má dohnať to, čo sme my nestihli, ak nepoužívame dieťa ako nejakú prestíž pre okolie, alebo na uspokojenie potrieb rodiny na otázku: No čo, kedy už budete mať dieťa? Je to v podstate dosť jasné vysvetlenie.

lost

iggzik

hahhaa, to je genialne :))) nabuduce ked ma zastavi mestska policia ze preco je pes mimo vyhradeny priesot na volno, poviem, ze nechcem byt egoista a doprajem mu slobodu :)

ale fakt, dam potom vediet ci to vyjde ;)

lost

Leela333

to ze pes spravi cloveka stastnym nie je garancia :) tj. ja som si psa kupil v ciastocnej iluzii :) (i ked nerad hovorim kupil psa, skor zaobstaral psa :P )

a niekedy je pes na pritaz, tj. to sa neguje s egoizmom :) jedine ze by to bol emo-ego :D alebo sebaposkodzujuci egoizmus :)

napr nemozem s nim ist na vylet len tak, musim najst opatrovatela pre psa :)

ale ak sa raz clovek "zamiluje" do psa, tak mu je uplne jedno, ci sa to vola egoizmus alebo hocico ine :D

iggzik

ave.arwen:
ako som uviedol priklad s tymi psami moze to byt aj co sa tyka deti:

Egoisticke: niektori ludia maju deti ako ich "doplnok" alebo vlastnictvo, tym detom sa moc nevenuju, prejavuju moc malo lasky ak vobec daku, deti musia splnat ich predstavy a proste vsetko nabodku musi byt podla rodicov. Detom je dopriata moc mala davka slobody.

Neegoisticke: lubis to dieta, je zmyslom tvojho zivota, venujes sa mu a robis vsetko pre to aby to dieta malo dobry zivot. Povzbudzujes ho v jeho zaujmoch (nie vlastnych) ...