ahojte,chcela by som len nieco povedat na temu deti...nemyslite si ze mat dieta je urcity tip egoizmu???
Egoizmus
toto je charakteristika egoizmu z nasej wikipedie "Egoizmus alebo sebectvo je cielené uplatňovanie osobných záujmov, nezohľadňujúce alebo málo zohľadňujúce záujmy iných."
vsetko odvodene a pisane, uz je o uhloch pohladu danych ludi.
mat psa moze, aj nemusi byt egoisticke
Egoisticky priklad -> kupim si psa iba z toho dovodu, aby mi vyplnil chvile samoty a prejavoval lasku voci mne, a starat sa o neho bude napr frajerka a ja sa venujem iba ked mi to vyhovuje, inak je na obojku na bude..
Neegoisticky: kupim ho aby z neho mala cela rodina radost, venujem sa mu, je mu dopriata sloboda (co najmenej na obojku)
..
Mať dieťa - egoizmus? Nemať deti - egoizmus? Rozmýšľam, čo to má spoločné s egom a čo nie. Ego je niečo umelo vytvorené, čo sa snaží riadiť náš život a keď mu to nechceme dovoliť, tak v nás vzbudzuje pocit strachu. Uvedomenie si samého seba, svojho pravého JA je život, ego je opak - vlastne neexistuje. Vytvorilo nám ho prostredie, v ktorom sme vyrastali. Ak v jadre svojho pravého JA cítime, že deti chceme, nevidím v tom prejav egoizmu a keď cítime, že na to nie sme pripravení, že vidíme zmysel svojho života v niečom inom, čo nás napĺňa, čo nás podňecuje rozdávať lásku iným smerom, to tiež nie je prejav egoizmu. Skúste prejavovať lásku a nič za to nečakať, byť samým sebou, mať sa rád. Ego je niečo, čo nepotrebujeme.
lost
"- pre zle rady ktore nenasledoval"
Ja som inak rada aj za zlé rady, ktoré som poslúchla a popálila sa, pretože sa z nich vždy poučím a posúva ma to vpred :-)
nefinka a doubledog
Ale veď všetci ľudia sú egoisti. Nikdy som nepovedala, že nie. Len som napísala, že toto je naozaj ďalší prejav egoizmu. Myslíme v prvom rade na seba, pretože to máme v našej povahe. Možno sa niekto obetuje v prospech druhého, ale vždy predtým myslí na seba a ako ho to ovplyvní.
lost
Ale v prvom rade ide o to, že ty chceš toho psa, lebo to urobí teba šťastným. To ostatné okolo toho si ochotný urobiť, ale len preto, aby si v prvom rade spravil seba šťastným. Kupuješ mu granule a hračky, aby bol ten pes spokojný a obľúbil si ťa, čo potom teší teba :-) Egoizmus, ale v podstate ten lepší príklad.
aspon vidno, aka velka priepast moze byt vo vnimani tej istej reality roznymi ludmi. mnohi z nas ju vnimaju dost skreslene a paradoxne prave to nam umoznuje pohodlnejsi a jednoduchsi zivot. u tych, co ju naopak vidia v ostrejsich a jasnejsich konturach, to moze vyzerat z pohladu tych druhych automaticky ako vyhoda, no v skutocnosti je ovela narocnejsie sa s takymto vedomim vysporiadat, zmysluplne s nim nalozit a neostat v nejakej segregovanej mensine 'odlisnych'..
ako sa mas wreck, ide to?;)
No zivot moze mat clovek rad napr pre
- preto co uz ma/prijal
- preto co bude mat/este len prijme
- pre kamaratov co ma
- pre zivotne cesty ktorymi presiel
- pre kamaratov co este len bude mat
- pre zle rady ktore nenasledoval
- pre dobre spomienky
- pre rodinu/tych ktorych ma rad
- pre pracu ktoru robi, lebo je to dar pre inych
- pre ludi na ktorych zabudol, no stale cerpa z ich pomoci
- pre dobre vtipy ktore este len bude pocut
- pre cestovanie ktore je este len pred nim
- pre vsetko co nie je iste, pretoze to zmeni jeho zivot
atd.. :)
lost, mňa by to zaujímalo..
Ale zeby zakladatel/ka temy to mozno skor mysli tak, ze 'preco ste ma urobili?' ?
tiez som nad tym uvazoval, davnejsie za svojho mlaaaadi, ze preco vlastne existujem, kto mi co a kedy dal podpisat, kedy som s tymto suhlasil...
ale to je zle vnimanie zivota :)
existuje 1 milion dovodov preco by som nejaky papier "chcem zit" podpisal este pred svojim narodenim.. ale tak dlhy prispevok je uz aj na mna privela :P
ked uz egoista, podla mna definicia by mala byt "nic nerobenie"
ani ta samotna definicia "Egoizmus alebo sebectvo je cielené uplatňovanie osobných záujmov, nezohľadňujúce alebo málo zohľadňujúce záujmy iných."
nie je podla mna 100% spravna, trefna ci korektna, pretoze kazdy jeden z nas sa znazi v istom zlomkovom pomere vykonavat akticitu ci cinnost ktora nezohladnuje druheho.
napr ked sa opytam "ides hrat tennis?" - neexistuje aby niekto mal presne taku istu myslienku v presne taky isty cas a aj keby, pytam sa to preto, lebo sam chcem hrat tennis, ci pytam sa preto, ci niekto iny chce hrat tennis?
ak sa ma toto niekto stpyta, ked bude mat 41C horucky a zlomene nohy a ruky, tak potom uverim, ze sa pyta len preto aby utesil mna a nie seba..
toto egoista nie je, uz len z dovodu ze dba na zdravie ineho a vyzyva ho k sportovaniu a v neposlednom rade - ten druhy MA SLOBODNE PRAVO POVEDAT NIE! NEJDEM! HRAT! TENNIS!
ak povie "ano" - je to magor, co sa necha zneuzit.
ale egoista by mal byt tvor, co je absolutne nespolocensky, tj. "prijal" zivot a "nedava" zivot dalej, tj. prijal a nechal si..
ak to mam extremne prirovnat k realite, darujem niekomu cokoladu a on ju vyhodi (ale ani nie do kosa, kde by to niekto mohol najst) ale proste vymaze z povrchu zemskeho tak, ze ta cokolada uz nema absolutne ziadne pouzitie.. tj. premarnil/premrhal moj cas, neposunul ho dalej (tj. zje cokoladu, ziska z nej energiu, popripade z tej cokolady bude mat nepriay zlomkovy osoch aj niekto iny)..