ahojte,chcela by som len nieco povedat na temu deti...nemyslite si ze mat dieta je urcity tip egoizmu???
Egoizmus
Hmmmmmmmmmmmm...
Je to egoizmus - lebo mame dochodkovy system (deti krmia dochodcov :D )
ale nie ..
Nie je to egoizmus - lebo ak clovek urobi seba stastnym, tak to bezprostredne nekonci pri nom, ale to stastie v zlomkovom pomere putuje dalej.
Priklad:
Kupim si psa, som egoista? mozno pre toho, kto vidi na 1 meter pred seba, ale ten co je dalekozraky vidi aj toto:
- pes sice bol vypestovany pre mna, cize ak by nepadla moja objednavka nebol by, no ale objednal by si ho niekto iny a ak ani to nie, tak by zanikla jeho generacia (co je skoda, nie?)
- pes sice nebude volne beat v prirode ale u mna doma (egoizmus), ale na druhu stranu za to ze ja tento egoisticky plus dostanem, tak ho podam dalej naspat nie len psovi, ale aj svojmu okoliu (potesi sa aj rodina) a pes moze mat kvalitativne lepsi zivot ako v prirode (strava v miske, veterinar, bezpecie (nema predatora ktory y ho lovil)
- v neposlednom rade nekonecny kruh posuvania radosti dalej, tj. musim psovi kupit vodiko - potesi sa predajca, potesi sa vyrobca a potesi sa ta babka na dochodku co ma monotonnu lahku manualnu pracu viazanim voditok..
- ta babka potom za tuto pracu moze kupit vnucke zmrzlinu..
- ta vnucka moze hodit kornutok svojmu psovi, ktory z toho bude mat radost..
Cize je to egoizmus? ;)
Nemať dieťa je egoizmus. Jedine takto s tým súhlasím. Lebo mať dieťa je obeta, láska a snaha poskytnúť mu čo najkrajšie detsvo a vychovať ho čo najlepšie pripravené do života. Bez detí je to len prežívanie, bez zmyslu. Hovorí sa, že rodičia sú povinní svoje deti ľúbiť a vážiť si ich, ale od detí stačí keď si svojich rodičov len vážia. Tak toto sa zo strany rodičov ozaj nedá nazvať egoizmom.
tak tak double dog, tento bod som im tam zabudla ešte spomenút
potom vy čo to vidíte takto, prečo si hľadáte vzťah napr.? nie prvotne pre to, aby ste druhého spravili šťastným, ale aby ste v prvom rade boli šťastní a spokojní vy.. takže ste egoisti
takisto si nehľadajte prácu, pretože prácu si človek hľadá aby sám seba a svoju budúcnosť zabezpečil .. takže takisto vlastne ste egoisti :D:D
myslím, že takýto pohľad na život celkovo je dosť mimo, pretože čokoľvek, čo človek za život spraví, robí pre seba, svoju existenciu a spokojnosť, ale to je predsa úplne prirodzené a nenazývala by som to egoizmom
ja by som výraz egoizmus nahradila slovom sebaobeta..ale to asi pochopia len tí, čo majú deti
V podstate áno. Páry majú deti, lebo oni chcú, ale že to decko možno bude neskôr trpieť v tomto skazenom svete, na to nemyslia.
Ale je to už tak zaužívaný zvyk mať deti, že na toto nikto nemyslí.
A je to "typ" :-D
Rost, napriek tomu, že máme v sebe genóm svojich rodičov a ich rodičov, dovolím si tvrdiť, že za svoje činy a skutky sme jednoznačne vždy zodpovední my sami..;o) My sme tí, ktorí by mali rozhodovať o sebe a svojom konaní a nevyhovárať sa, že za to môže tata a mama. Nemali ma splodiť..:o))
A Wreck..:oP Ako bytosti žijúce jednoznačne pre príjemné pocity..skutočne je ťažko nájsť a oddeliť niečo, čo by sme nekonali výlučne pre seba..Ale podeliť sa s niekým o dobro by som nechápala ako zlo..
Podla mna to je v podstate egoizmus ale nie az taky ak vedia mat rodicia svoje dieta radi a zabezpecit mu nielen materialne ale aj citove podmienky pre zivot.Najma pri viacerych detoch to rozlozit co najlepsie medzi nich.
napriklad 2 naladovi neurotici co nemaju radi ani sami seba - ako moji rodica - by deti rozhodne mat nemali.A potom sa mozu cudovat ze preco sa v dospelosti ich dieta chce zabit je v depresii a nic k nim neciti...
podla mna akakolvek situacia, dokladne analyzovana, ukaze, ze vsetko spravanie je egoisticke, sebecke. nie nevyhnutne v tom pejorativnom alebo negativnom zmysle. altruizmus ako taky vlastne neexistuje, aspon ma nenapada ziadny priklad, v ktorom by sa nedalo najst ani kustik sebectva.
nezistna pomoc niekomu - robi nam to dobre, mame z toho dobry pocit, a tak take prilezitosti vyhladavame.
dieta - tuzime sa o niekoho starat, v niekom sa vidiet, chceme, aby sa raz niekto postaral o nas.
laska - v jej mene sme ochotni podstupovat rozne neprijemnosti a prekonavat sa kvoli milovanemu cloveku, pretoze nam jeho spokojnost a radost robi dobre.
takze aj rozhodnutie mat dieta je egoisticke uz v samotnom jadre, a to sa ani nemusime dopredu pytat dietata, ci chce prist na svet. :)