Boze, to som nemala vidiet! Prave som videla v TV, ako ti prasivci velkochovatelia kastruju malicke prasiatka BEZ LOKALNEHO OMRTVENIA(!) a to len aby usetrili peniaze! Ako strasne kricali, ved to su barbari! Este stale mam oci plne slz. Ked si predstavim, ze na dedinach sa to tak bezne robilo a mozno este aj robi, tak mi beha mraz po chrbte. Kedy uz clovek raz pochopi, ze zvierata su zive tvory, ktore prezivaju strach, radost, smutok? Su zdegradovane clovekom na uroven veci, s ktorou sa da vsetko robit a hlavne zarabat peniaze. Cim viac mäsa sa konzumuje, tym viac sa tyraju zvierata, lebo produkcia musi ficat, to je predsa profit! Husi sa krmia strojmi, videla som zabery, po rade im brutalne napchaju hrue rury do hrtana, aby to islo rychlejsie, ci hus pri tom porania, im je jedno. Kury broilery su nagniavene tak, ze sa nemozu hybat, dochadza ku kanibalizmu, pretoze im z toho musi zacat sibat ale na to maju velkochovatelia metodu: osekuju im zobaky! Vsetky zvierata su prepchate chemiou, antiiotikami a hormonmi. Taktiez som videla morky, ktore boli z tych hormonov tak pretucnele, ze sa nemohli doplazit ani k vode, trpia bolestami a zapalom klbov. A to je len zlomok toho, co este nevieme. (Resp. nechceme vediet!) A toto vsetko, tu chemiu, strach a bolest zvierat dokaze clovek este zjest!!! Ja sa pytam, co je na tom zdrave? Ak niekomu este po tom vsetkom chuti, pojedat tie ubohe a utyrane mrtvolky, tak nazdravie! Ja sa v kazdom pripade hanbim, ze som clovek. Ludstvo na to aj tak raz pride, ze jedina spravna a zdrava vyziva je bez mäsa. (Ved vsetko, co robilo a robi nespravne, sa mu vracia.) Toho nazoru boli uz z dejin mnohe slavne osobnosti a svet k tomu pomalicky aj speje, ak ovsem ludstvo nestihne znicit celkom vsetko: prirodu, zvierata a aj seba samych.
Nikdy uz nezjem mäso!
ježíš mária, neťahajte sem týranie detí.. je to téma o zvieratách ...
ked vás to tak trápi, robte s tým niečo, alebo si aspon založte inú tému ..
sa tu furt tým ohánate .
deria-predstav si ja tiez maso nejem,jednak zo zdravotnych dovodov a jednak preto ze sme zvierata chovali a bolo mi ich luto...ale nebudem to predsa zakazovat druhym...a k tej kastracii-maso z nevykastrovaneho prasata je nekonzumovatelne...
a ak by som bola velkochovatel a prasnica vrhne mlade a ja mam kazde jedno lokalne umrtvit najprv pri stikani zubkov, potom pri kupirovani a potom este aj pri kastracii tak si to premietni do nakladov a v obchode by bravcove predavali po 20 eur za kilo...
a co tak hajit aj prava krav?ze ich kazdy rok napriek ich voli otelia,aby zvysili produkciu mlieka??a dojenie strojom ich musi boliet...
co tak pohladat nejaky dokument aj o tom???
zdielam nazor ze zvierata su tu pre nas...skor ma trapi a poburuje tyranie deti.aj tie su bezbranne a nemozu sa branit.ale to je zas o inom...
m25, ja poznám dôkladne len 2 psov - môj ani sestrin ešte nikdy neprestali žrať granule po nejakom čase, preto, že by mu prestali chutiť. Žerú a žerú a žrali by dokola jedny a tie isté :) Ja striedam jednu značku 3 druhy, aj to len raz za čas, ale sestra svojmu už roky dáva jeden druh ( zo zdravotných dôvodov ani nemôže iné ) a žere ich stále :)
tak s tým príkladom psa a granúl vôbec nesúhlasím, na základe vlastných skúsenosti :D .. granule musím vždy obmienať, lebo tie isté mi furt môj pes žrať nechce! po istom čase mu prestanú chutiť .. a o mačke ani nehovorím :DD ... tá si vie vybrať, čo chce jesť ...
či to len moje zvieratá sú také? asi ťažko :D
Deti moje, ja viem že je to smutné, ale je to proste tak... To, že ľudia v afrike a v číne musia šiť adidasy 16 hodín denne a dostanu za to pol eura, to nikoho netrápi... ktori pekne napísal, že keď chceme my ľudia žiť, niekto iný musí trpieť. Takže preto, aby som si ja kupil Najky musia tí ľudia v číne robiť 16 hodín skoro zadarmo...
K tým živočíchom- na základe fylogenézy majú stavovce rúrkovú nervovú sústavu, čiže najdokonalejšiu, ale okrem človeka, žiaden iný tvor nemá tak vyvinutú šedú kôru, aby mal rozum. Prečo by pes nemal mať rozum? Ak niekto máte psa a nasypete mu do misky žrádlo, tak sa hneď po ňom vrhne a nerozmyšla o tom... je to proste reflex, ktorý dostal pri narodení. Keď napríklad vy idete jest, tak sa spýtate, že mami, čo si varila? A keby vám varila každý deň to isté, tak by ste odmietali na základe rozumu to zožrať... pes ale nikdy neodmietne tie isté hnusné granule... pretože nemá rozum.
Ak aj cíti, čo je pochopitelne, pretože nervovú sústavu má... ale nemyslím si, že si to nejako uvedomuje. Skorej mi to pripadá ako jedna scéna z terminatora, keď sa ho John pýtal, či necíti bolesť. Tak mu švarceneger odpovedal, že v jehjo procesore sa zjavia nejaké dáta, ktoré by mohol nazvať bolesťou. No a presne takto to podľa mňa vnímajú zvieratá. Jednoducho, cítia bolesť len preto, aby sa s ňou vysporiadali, ale nejako to neriešia...
Prebytok lyzinu viem ze uz je len v rybach a bravcovom mase.
Prvky na Zemi nie su z explozie ziadnej hviezdy. Hladina oceanou uz nema dovod vyrazne stupat. To co Zem caka v buducnosti je spalenie ohnom, ale to je este daleko.
Je znamych 23 aminokyselin ktore su kodovane v DNA a ktore si telo nevie vyrobit. Posledna objavena je selenocistein. Telo si z nej vyraba lieky.
Jediny rozdiel ktory poznam medzi masom a rastlinnou potravou je, ze zvierata v telach koncetruju uzitocne prvky v organickej podobe. Da sa to nahradit vhodnymi rastlinami a kvasnicami.
V rastlinach je odlisne zlozenie aminokyselin, nez ako potrebuje clovek. Obvykle chyba lyzin. Viete ktore rastliny su vhodne ako nahrada za maso? Viem ze sosovica a fazula maju zlozenie aminokyselin podobne ako clovek, ale chyba lyzin. Ten je v soji, ale soja je skodliva.
No je uz teda neskoro :)
Inac, moze to vyzerat smutno, lenze ked si vezmeme, ze aj my (nasa slnecna sustava, planeta, zvierata, krasy prirody ... ) su len vdaka tomu, ze niekedy velmi davno explodovali taktiez "pekne" hviiezdy atd, zrazali sa planetky atd :)
Cize cez peklo vedie cesta do neba, by sa dalo povedat..
Mne sa tiez extremne nepaci, ze napr Maledivy budu pod vodou (aj ked som tam nikdy nebol), skoda ich, tak ale mozno (viacmenej spravidla urcite), to da priestor niecomu inemu, co bude taktiez tak pekne, ak nie krajsie :)
Len sa netreba bat zmeny :)
No ale je to len uhol pohladu, kazdy to vnima inak, hodnoti inak :) a to je dolezite podla mna..
lost, z tvojho uhla pohladu mas v mnohom pravdu, ach co uz, idem radsej spat, je mi zo vsetkeho smutno.dobru.
nase rozhodnutia ovplyvnia maximalne tak nase deti, ale ked vidim, ze ako retardovane su nase deti, tak no a co.. ich problem :D
ludstvo je este sakra daleko (mozno blizko, ak padne asteroid, i ked ako poznam povahu ludi, pochybujem ze tento experiment bude uspesny (experimentom myslim celu nasu realitu, ci uz nas stvoril sam Boh, alebo student psychologie na planete XYZ pocas prestavky na svojom notebooku (vid sims hru))), cize ..ludstvo je este sakra daleko... od toho, aby prestalo konat sebecky.. a zacinam mat pocit, ze je to nemozne.. (pretoz take su pravidla, vid srnku, ktora sa omylom potkne na nejakom polene, co vychrica zlomila a zhodila na zem, kde vobec nemalo byt..)
resp. kazdy sa snazi prezit na ukor niecoho / niekoho ineho..
resp.
vo vesmire by malo byt obmedzeny pocet atomov (alebo povedzme na Zemi, pre jednoduchsiu predstavu), cize neexistuje nieco take, ze vyprodukujem nieco z nicoho, mozem maximalne tak zmenit modry atom na cerveny, ak chcem modru farbu, AVSAK - tu je ten zadrhel, vzdy to bude na ukor toho cerveneho atomu...