matematická otázka- prostá funkcia

Príspevok v téme: matematická otázka- prostá funkcia
schog

Ahojte, snáď mi niekto pomôže: potrebujem zistiť, či je funkcia prostá. Mám definíciu, ale neviem to aplikovať. Či je prostá alebo nie viem určiť aj z grafu, ale zas do testu nemôžem napísať, že je prostá lebo to vidím na grafe..potrebujem na to nejaký výpočet a na nete neviem nájsť nič, čo by mi pomohlo. Napr. neviem, prečo nie je funkcia y= x / 1+x^2 prostá. Je to preto, lebo existujú dve také rôzne hodnoty x, ktoré keď dosadím do rovnice, dostanem rovnaké funkčné hodnoty. Ako ale tie dve rôzne hodnoty x nájdem?

*inko

wow, tak vy ste tu ini pani, klobuk dolu atm a janka...
ja uz si z toho nepamatam nic, a to som kedysi bola matikou posadnuta

schog

vidím, že sa tu rozbehla pekná debata, kým som tu nebola, ani som to nečakala :D áno zápis by mal byť radšej takto so zátvorkou y= x / (1+x^2) ..

Lumik, práve o to ide, mám zadanie príkladov nájsť inverznú funkciu, ak existuje..ono je to dosť jednoduché urobiť inverznú funkciu k hocijakej funkcii, aj pre túto uvedenú, ale nie vždy je to naozaj inverzná funkcia, niekedy je to proste len nejaká funkcia a ja to nemám odkiaľ vedieť, že som vlastne nenašla inverznú funkciu (pretože žiadna neexistuje) pokiaľ neviem, či je pôvodná prostá, alebo nie..takže taký postup nefunguje..

atm, ďakujem, už mi je to teda jasné...a o tom grafe som napísala aj ja, že to nemôžem napísať do testu, že to z neho vyplýva..to nie je dosť, určite nie na skúške..žiaľ, nikto sa tým v škole nezaoberal, takže pátram po nejakej pomoci na nete..

ďakujem všetkým zúčatneným :)

pravy huhu

Inac stacilo to aj zderivovat a polozit rovne nule. Ak by sa to predtym logaritmovalo, bolo by to este jednoduchsie.

atm

pardon nechcu sa tu zobrazit 2 opacne sipky za sebou ktorymi som chcel naznacit znak nerovnosti a znak ekvivalencie. takze:
"x,y z D(f) a x /nerovne/ y => f(x) /nerovne/ f(y)"
"(A=>B) /ekvivalentne/ (~B=>~A))"

atm

podla definicie je funkcia prosta ak plati ze PRE VSETKY x,y z D(f) a x y => f(x) f(y), teda ak chces korektne dokazat, ze funkcia JE prosta, musis dokazat pre vsetky dvojice z definicneho oboru. inac ekvivalentny zapis vhodnejsi k dokazovaniu rydzej monotonnosti je takyto f(x) = f(y) => x = y (upravene podla pravidla (A=>B) (~B=>~A)). takze v tvojom priklade si daj do rovnosti x/(1+x^2)=y/(1+y^2) a ak ekvivalentnymi upravami sa dostanes do tvaru x=y, potom si dokazala (priamym dokazom), ze funkcia je prosta. ty to samozrejme nedokazes, pretoze ta funkcia prosta nie je:)

Lumik

neviem ci som dobre hladal ale nasiel som nieco take, ze ak je funkcia prosta tak k nej existuje inverzna funkcia, takze mozno staci najst inverznu a ak sa to neda tak asi mozno ze neni prosta.

lost

jaj no to musi byt na hentom :)

ja som na take lenivy, len som to hodil do excelu :D

ucitel by si musel funkcie domysliet :)

inac neuveritelne ako rychlo clovek zabudne co sa v skole ucil :))))