Zaujímalo by ma, či má niekto takúto skúsenosť...
V útlom detstve ma sexuálne zneužíval otčim, o pár rokov brat. V prvom prípade ho dala matka na súd, ale to bol celkovo tyran a psychopat, niektoré spomienky z toho obdobia ma týrajú aj po tých rokoch (našťastie na to zneužívanie si nespomínam).
V prípade brata to moja matka ignorovala, pričom o tom určite vedela.
Reakcia blízkych na zneužívanie
Meretseger - "Ked laska zaveli, rozum je v prdeli?" Prosim ta a ty si clovek, ktory si nevie povedat co chce? Keby sa ku mne moj priatel spraval ako ten tvoj, okamzite ide prec z mojho zivota. Co sa bojis, ze si nikoho ineho nenajdes? Bojis, sa ze nestretnes nikoho, kto by ta pochopil? Si na omyle...Radsej si kasles zivot s niekym, kto ti ani za to nestoji. Preboha naco? Preco mnohi ludia rozmyslaju ako ty? Radsej byt s hoc kym, ako si vazne pockat na niekoho uzasneho, lasky hodneho?
Jednoducho nechapem ako moze byt vztah zlozity. Bud je dobry alebo nie je. Mas 20. Skuste tie sedenia. A ak to bude nadalej rovnake, coho sa bojis? Ved muzov je na svete milion. Sama si napisala, ze nie kazdy sex je znasilnenie, to uz vies. A to znamena, ze nie kazdy muz je nasilnik. Existuje vela muzov, ktori by pri tebe stali a boli ti velkou oporou. Len sa musis trosku v sebe vyznat. Rozpravaj sa o svojom vztahu so psychologom. Viem si predstavit, ze pre teba musi byt dost narocne, zit s muzom. Vies cim je kazda tvoja jazva na ruke? Pokusom o uzavretie minulosti. Ale to sa ti podari iba vtedy, ked ten noz navzdy odhodis, utries si slzy a prekrocis ciaru minulosti a vsetko za tou ciarou nechas ciernobiele, budu to LEN spomienky. Dnes ti uz nikto neublizuje, tak si to neprivolavaj spat. Nechaj to tam. Daleko v hmle. Raz to bude tak daleko, ze neuvidis takmer nic, pretoze tvoja pritomnost bude tak nadherne ziarit, ze ta nejaka ciernobiela minulost nebude zaujimat. Liecis sa, chces sa mat dobre. Tak to uz konecne urob! Odputaj sa od minulosti. Daj si sancu pre krasny zivot. Trebars chodte sa s priatelom korculovat, vybehnite na den alebo dva do Tatier a totalne sa zgulujte. O to ide. Byt stastny tu a teraz. Zahrajte sa zolika, vytiahni stare kamosky na punc. Zivot nie je o tom, ze ho mas cely pretrpiet. Ano aj ty MOZES byt stastna!
zewa: Dobrá otázka :-[ Náš vzťah je... zložitý. Je vlastne skôr voľný (hoci priateľ o tom ani nevie :D). A občas si vravím, že by bolo oveľa lepšie byť single, alebo priateľa znenávidím - ale trpím HPO, to je des:)
Skúsim navrhnúť tie sedenia. Zopárkrát naznačoval, že by to neodmietol.
Mám 20.
Ako dlho? V prvom prípade neviem, našťastie to prekryli ešte horšie spomienky (fakt šťastie...). V 2. cca rok.
Aj ked je laska uzasna vec, ona casom zoslabne. A co vas bude spajat potom? Hm? Niekedy sa treba riadit rozumom. Neviem, ja by som odporucila par sedeni aj spolu s priatelom. Smiem taku otazku, kolko mas rokov?
Vsetko sa kazdemu vrati. A on - chudak - aj chudakom zostane.
Mrzi ma, ze si pochopenie nasla az u psychologa, ale to je prave ten moment, ked sa mozes odrazit a zacat ZIT. Nielen prezivat dni v spomienkach.
Ako dlho trvalo tvoje zneuzivanie?
Ďakujem :-*
Meretseger: je velmi dobre , ze si to svojmu psychologovi povedala. Je samozrejme normalne, ze teraz nedoverujes ludom. Bojis sa, ze to, co sa ti stalo nepochopia. Ale neboj, istotne sa v tvojom zivote objavi niekto kto ti pomoze a budes sa s nim citit bezpecne. Len v to musis verit, aj ked viem, ze je to tazke. Neboj sa vsetko bude v poriadku, len neprestavaj dufat a drz sa.
Zelam ti vsetko dobre z celeho srdca :o).
majjca: Ako už teraz budú dotyční potrestaní? Čo sa im stane? Tí sa nebudú budiť v noci z nočnej mory, nebudú žiť v úzkosti, keď okolo nich niekto prechádza (ako okolo mňa brat), "dušu" im to nezjazví.
A samozrejme, tie veci sú už dáávno premlčané.
Netreba mysliet hned na tie najhorsie pripady, rozumiem, ze je to strasne tazke. Ale musis si sama seba vazit a prvym krokom je aby si to povedala a aby si sa dostavila spravodliovst, aby ten, kto ti ublizil bol potrestany. urcite sa tym vsetko nezmaze, ale istotne to aspon trochu pomoze a priatelovi to treba tiez povedat, mal by ta pochopit a stat pri tebe, ty predsa nemozes za to co sa ti stalo. Len nezabudaj, ty si dolezita, Ty si zasluzis byt stastna a aj budes, neboj. Len si stoj za svojim a neponizuj sa prosim.
zewa: Povedala som to psychológovi - hovorím mu takmer absolútne všetko -, ale nevedela som, čo s tým ďalej. Okej, povedzme, že priateľ si to fakt nepamätá, ale keď som mu to hovorila, najskôr sa ponúkol, že môjmu bratovi dá poriadnu príučku. To som začala zvažovať, no potom ma poslal k čertu. Strašne ma psychicky doráňal, kriste, na to v živote nezabudnem. A nechcem, aby sa to opakovalo znovu.
Asi sa spýtate: Prečo si s ním po tom ostala? Zrejme preto, že následne mi názorne ukázal, že sex nie je znásilnením a dostal ma aspoň z tohto.
Avšak mužom už neverím, chudák psychológ to počúva stále dookola, až mu musel sľúbiť, že ma neznásilní:)
alenka_maxova: Som realista (snáď) a uvedomujem si, že chodím s mužom, ktorý je, povedzme, pod moju úroveň, ale - citujem skupinu na FB: Keď láska zavelí, rozum je v prdeli...
Neviem, ako by dopadlo vykričať to. Sú veci, ktoré ľudia nechcú vidieť (napr. sebapoškodzovanie) a sú veci, ktoré nechcú počuť (napr. sexuálne násilie). A po matkinej reakcii neverím, že by ma niekto vzal vážne, že by sa niečo stalo, keby som to vykričala.
jednej mojej kamaratky sestre sa stalo nieco podobne, akurat to ze ona sa vracala z discky tak jej zastavili na aute nejaky chalani a znasilnili ju
ona bola velmi pekne dievca vzdy som chcela vyzerat ako ona
ti chalani ju tak dobili ze jej spravili nepeknu jazvu na cele
liecila sa aj na psychiatrii pred troma rokmi skocila pod vlak :-(