Strach zo smrti

atm

debatovanie o takychto veciach a na takejto trapnej urovni materskej skoly je totalna strata casu:P nastastie aktualne sa snazim, nazvem to tak prihodne:), len zabijat cas takze mi to az tak nevadi:)

chladomor

Existencia niekoľkorozmernej do seba zvinutej veci nepotrebuje existenciu ešteviacrozmerného priestoru v ktorom to celé "visí". Nie je na to žiaden formálne logický dôvod, tak ako nie je proti logike existencia štyroch navzájom na seba kolmých priamok, hoci v našom priestore také niečo nemožno zostrojiť. Ten ešteviacrozmerný priestor je pomocná vec, ktorá napomáha našim geometrickým predstavám.

lost

Lumik, nj :) cize aj keby neexistoval, vsetko by sa mohlo stat naraz :)

ozaj, inac su aj teorie ze nas vesmir je len 1dimenzia..

kazda skupina vedcov (alebo 1 vedec) pride s necim ale len sa dohaduju, to je celkom fajn job nie? :D

lost

atm

skoda reci
to je ten najhorsi mozny pristup :)

raz som sa s kamosom bavil, ze preco nema rychlejsi komp a on ze "netreba" (ale par mesiacov dozadu sa stazoval ze nema rychly) a povedal mi ze "neda sa vyuzit rychlejsi"

no a ja som sa ho pytal, preco nezijeme v jaskyni ale v byte..

na do neopdovedal. i ked je to ine, ale pointa je, ze pokial chceme pokrocit, vzdy je nutne ist dalej, inak to je absolutne (vrcholne) nelogicke a cele bytie taktiez.

cize debatovanie o tom - aj ked na amaterskej urovni nie je strata casu podla mna :) ked uz nic ine, clovek sa aspon dozvie nieco nove a opravi si mysienky v ktore veril ze su spravne..

Lumik

Lost: ak by cas plynul nekonecnou rychlostou to by sa mohlo vsetko stat vpodstate naraz :))), cim by sa cas asi zrutil do seba :)

Lumik

chladomor: ja dufam, ze cas existuje aj bez ohladu na zive organizmy a ich mozgy, akurat ho nezaznamenavaju (tieto tvory) v pamati. Proste aj ked v tom osvetlenom filmovom policku nie je nijaky clovek ktory by zrovna mal moznost porovnavat predosle policka. No ale aj keby tam ten clovek musel byt, tak je stale otazka ako bezi to premietanie. Nas svet v pritomnosti sa mi javi v tom pripade ako rez 4 rozmerneho priestoru, to znamena asi, ze v tom 4d kazda castica by boli take dlhe vlakna:), ktore ak napr. rotuju tak su vlastne zvinute. Docela sa mi pozdava predstava, ze tento nas svet je povrch 4 rozmernej gule a cas plynie ako sa vzdalujeme od stredu ( ako keby ta ziarovka premietacky bola v strede tej 4d gule ), aktualny cas by bol v tom pripade vzdialenost od stredu. No ale tu koncim, lebo zasa by to cele muselo byt v nejakom dalsom priestore ( za predpokladu ze berem dimenzie navzajom sa neprekrivajuce ).

atm

cas nie je nejake ziarenie aby sme o nom mohli uvazovat ako o niecom co realne existuje a nejakym sposobom "plynie" ci pohybuje sa nejakou rychlostou. je to proste len abstrakcia ktoru mozeme vyuzit k popisaniu sveta okolo seba a o ktorej mozeme uvazovat vdaka udalostiam- zmenam hmoty. aj ked toto je asi len taky primitivnejsi newtonovsky pohlad, neviem ako to riesi moderna fyzika, kazdopadne pravdepodobne uplne inak ako vsetci co tu blaboceme, navyse ani ti fyzici sa v tejto veci na nicom definitivnom nevedia zhodnut:). takze skoda reci:)

Lumik

atm: cas definovany meranim...ja myslim, ze cas plynie aj keby vobec nebolo co merat, v priklade s premietackou aj keby kazde policko filmu bolo navlas rovnake ako predosle, cas je to co definuje to, ktore policko sa zrovna presvecuje.

chladomor

Áno, niečo ako film, aj keď v skutočnosti je to zložitejšie. Jedna z interpretácií javov v kvantovej mechanike je tá, že sa vždy realizujú všetky možnosti (s rôznou pravdepodobnosťou), ale naše vedomie si vždy vyberie len jednu z nich. Takže tá interakcia vedomia so svetom je omnoho komplikovanejšia a nedá sa obmedziť len na podobenstvo o filmovej páske.