Vitamin C - mnozstvo

michol

Vitaminu C sa netreba bat. A co sa tyka jeho udajnej "toxicity" v pripade priemyselne dostupnej verzie ako vyssie dokladal inteligent "house", je to hlupost. Aj priemyselny sa vyraba fermentovanim glukozy, takze ziadna pravotocivost (cize udajna toxicita) nehrozi. Naviac bolo uz davnejsie dokazane, ze vit. C je lepsie vyuzitelny prave z doplnkov, kedze z ovocia ho musi telo dolovat a dochadza teda k stratam.

alica81

Ahojte, vseobecne sa neodporuca brat vyssie davky vitaminov, ako su ich odporucane denne maxima. Vitamin C je ale neskodny, prakticky neexistuje nic ako predavkovanie vitaminom C. Vitamin C, ktory telo nespotrebuje, sa jednoducho vyluci von

smajka

Vyššie dávky ako tie "odporúčané" určite. Mám skúsenosti kedy môj malý syn - 6rokov bol neustále chorý. Poznáte to. Soplenie, zatekanie hlienov, k tomu kašeľ akonáhle sa po lete ochladilo, už bol chorý. Doktorka predpisovala neustále antibiotiká. Hrozný kolotoč. Až som sa tomu vzpriečila a začala ho liečiť obyčajným celaskonom. Dávky som zvyšovala až na 1000 mg denne. Na druhý deň mu bolo o 80% lepšie a to môžem povedať že tak rýchly ústup ťažkostí som u neho nikdy predtým nezaznamenala. Musím sa ale priznať že popri tom som mu stále striekala koloidné striebro do nošteka. Odvtey, ako mu ťažkosti ustúpili, môžem poklopať, mám pokoj. A akonáhle deti čo i len kýchnu, siaham po celaskone ako po 1. pomoci. Radila som ho aj známym. Mám odskúšané, tie vyššie dávky rozhodne pomáhajú hlavne sa netreba báť si ho dať. Nič sa vám nestane. Len sa budete cítiť lepšie :-)

house

Vitamin C najlepsi je prirodny nie synteticky (juzne ovocie).Synteticky nikdy nedosiahne lavotocivost v spektralnej analyze a to je prave nebezpecie jeho nadmerneho uzivania.Poznal som jedneho kamarata co denne uzival plno syntetickych vitaminov a zomrel na rakovinu obliciek.

boba 77

Kyselina askorbová (vit.C) ti nemôže ublížiť ani pro vysokých dávka. Jediný limitujúci prvok je hnačka čo znamená predávkovanie a telo sa ho snaží čo najskôr vylúčiť. Takže smrť z predávkovania ti určite nehrozí, len sa z toho pose.... :)
Pri zdravotných problémoch sa dlhodobo berú dávky 3-50g denne. Je to individuálne podľa znášanlivosti.
Tá odporúčaná denná dávka 75 mg, je smiešne malá a vedci túto hranicu posunuli na 1-3g denne.
Žiaľ táto skutočnosť nie je verejne rozširovaná aby farmaceutický priemysel náhodou neprišiel o značné zisky.

sidneyy

Dakujem vam za odpovede. Som dost v strese momentalne a citala som, ze vtedy sa spotrebuje aj vacsie mnozstvo vit. C. Musim ho uzivat kvoli oslabenym cievam, preto ma zaujimalo, ci mi mozu davky vyse 1000mg ublizit.