Nudzova operacia - alebo nudzove zasitie rany

AdamKrt

lost Včera 23:56

- ja ihlu nosim. Vlastne viacero ihiel, aj niekolko farebnych kuskov niti + noznicky. A aj pevnu voskovanu fluridovanu zubnu nit. Tiez mam spicaty noz - balisong/motylinka, pekne ostry. Mozem nim ako rezat, tak spickou aj vyrezavat. Plus mam so sebou aj univerzalne naradie - kliesto-noz, takze mozem odstrihnut aj lanko, kabel, rybarsky hacik, alebo vlasec. Cele to siticko je v malom puzdierku o velkosti cca 4x5 cm. K tomu par zabalenych igelitovych sackov.

A preco ma to napadlo vecer ? Neviem. Videl som znamienko, co som chcel po chirurgovi odoperovat a ona ma poslal za dermatologickou, ze nech take male mi vypali. Kedze sa zo znamienkami paprem uz cca 4ty rok, tak ma napadlo, ze keby to clovek vedel, tak si to odoperuje aj sam. Stejne je to prachobycajny rez, par stehov, nejaka dezinfekcia atd.

jajka001_

malemu na pohotovosti minule ranu nesili ale zalepili, su take specialne stichy
minule som videla jeden film kde roztatu ranu "zasili" obrovskymi mravcami / mravec sa zakusol a stiahol ranu/ ale to asi v nasich podmienkach nie
myslim ze ked sa take nieco stane , budes musiet aj tak vychadzat z toho ci sa mozes hybat a co mas poruke. kpz-tku mozes stratit, spadnes do rokliny, zlomis si nohu a miesto riesenia rany budes rozmyslat ako sa odtial dostat

AdamKrt

jankaaaaaaaaa - jednoducho preto, ze pri dnesnom zdravotnictve je dobre vediet nieco, cim si clovek moze pomoct sebe, alebo druhemu.

Ides napr. niekde do hor na chatu. Stane sa Ti uraz, porezes sa. Chata je povedzme vo vysokohorskom terene a ked snezi, nedostanes sa 3-4 dni dole po pomoc. Naviac tam nemusi byt signal. Detto, ak clovek niekde cestuje v cudzej krajine, daleko od ludi.

Mozes cloveku vehnut napr. trn niekde do paty, alebo rybarsky hacik. Neni zle mat so sebou nacinie - ja so sebou nosim vsade taku prirucnu kapsicku na prezitie, kde mam cca 95 percent veci, co casto potrebujem. Od roznych nastrojov pre opravu PC, cez noz, zubnu nit, zicherky, sodu bikarbodu, mini supravu na sitie, sterilny rychloobvaz, dazdnik, naplasti na rany atd. Takze ma maloktora situacia vie prekvapit.

Ked som raz bol u chirurga, hovoril napr. o tom, ze jeden horar si napr. znamienka odstranoval kombinackami, co je dost brutalne. Ale niekedy zaklady zdravotnictva, alebo malej chirurgie mozu cloveku pomoct zastavit napr. krvacanie, ci rozvinut nejaku infekciu.

Palce na nohe, na ktorych mavam pomerne casto po strihani cvikackami problem so zarastanim nechtov, som si uz parkrat "odoperoval" sam pomocou nozniciek z manikur, ked som videl, ako to chirurg robieva.

Preto si myslim, ze nebude na skodu naucit sa nieco, ako si napr. niekde zasit ranu. Dnes sa vraj predava nieco ako sekundove lepidlo, ktore sa moze dat do mensej rany a ono ju to zalepi. Nemusi sa to sit. Keby mal nieco take clovek pri sebe, alebo v aute, mohlo by mu to niekedy pomoct. Mne chirurg odstranoval znamienka a niektore sa odstranili pekne, ziadna jazva. Niektore vidno, ze tam jazva ostala. Ak si poranim ruku, alebo nohu, tak v prvom rade ma bude zaujimat zastavenie krvacania, ci odstranenie cudzieho predmetu - napr. srapnel zo skla, nejaky trn atd.

Ako hovori jedno stare mudre prislovie: porad si clovece, aj pan Boh Ti pomoze :)

lost

jeidne co som nasiel je:
www.helium.com

ale vsade pisu ze "zober si lekarnicku"

lenze co ak ju stratim atd? preco ti to Adam napadlo az takto neskoro vecer? :D

lost

No pozrel by som si nejaku knihu co sa o to zaujima :)

I ked toto moze byt sakra vzacne, ak sa clovek zrani mimo dosahu GPS :)

ak mam pri sebe noz, tka asi ohen + zahriat noz + vyrezat :)

radsej to nez infekciu a smrt :D

ale ako zasit ranu, to je dobra otazka, prepodkladam ze ludia bezne nenosia IHLU do prirody..

nestaci to nejak obviazat? popripade vypalit ?