Chcela by som sa poradiť s ľuďmi trpiacimi cukrovkou - mám priateľa, ktorý je diabetik a máva hypoglykémiu - viem že sa to pri tomto ochorení stáva možno aj niekoľkokrát do dňa, ale jemu sa stáva, že má po nameraní hodnotu na glukomery 1 alebo až nezmerateľnú hodnotu. Bojím sa aby neodpadol keď bude sám alebo sa mu to nestalo v noci. Stáva sa to 1 x do týždňa, resp. 1 x za 2 týždne. Zrejme je to nepomerom podaných jednotiek inzulínu a stravy...? No chcem sa vás opýtať či sa vám to stáva tiež takto "často", resp. či je to u diabetikov ešte v norme... Ďakujem.
hypoglykémia
Inac ked do toho chces ist osobne hlbsie, je na to hromada literatury, napr
www.annualreviews.org
imed.stanford.edu
a tu nap[r je toho hromada, zilalbohu nie vo forme "toto pouzi na regulaciu neoglukogenezy", tj nic priamo prakticke pre cukrovkarov
scholar.google.com
Tu mas daco trosticku zrozumitelnejsie na tuto temu, tj inzulinu a glucagonu
www.lef.org
preklep, BANABA
Inac pozri si tu na doplnok bababu(Lagestromia speciosa) ktora ma vlastnosti sama o sebe ako glukozovy transportny aktivator a uvadzaju, ze 20 gramov suchych listov ma aktivitu 6 do 7.7 jednotiek inzulinu.
www.drugs.com
To mas hned jeden dokaz, ze nie len inzulin vie znizit cukor v krvi.
Nuz neoglukogeneza(tvorenie cukrov v peceni z bielkovion) sa da ovplyvnovat, tj aj hladina cukru v krvi sa da ovplyvnovat. A zato, ze ty nepoznas rozne doplnky, ktorymi sa dala znizit znacne spotreba inzulinu, to este neznamena, ze sa to bez tvojho vedomia nedeje.
Totiz to bolo namerane pri pacientoch s DM1, s nulovou vyrobou inzulinu a vsetok inzulin v ich krvi bol dodany len injekcne.
Inac ja(DM2) ked som bol na bezsacharidivej diete, kompletne , aj tak som mal privysoky cukor v krvi, prave kvoli neoglukogeneze, ale tato sa da podstatne ovplyvnit roznymi doplnkami, ktore menia rezim pecene.
Viac o tom mozes najst od roznych lekarov, najma Juliana Whittakera MD, ktory sa s tym zaobera uz vyse 25 rokov na svojej klinike.
jajka001_,
vieš ako sa hovorí: "Nikdy nehovor Nikdy"... Ale striedmou stravou a jej vhodným zložením sa určite môžeš vyhnúť vzniku DM druhého typu... Držím Ti k tomu palce.
===========
RNG,
pri všetkej úcte, dovolím si opraviť Tvoj záver z posledného príspevku...
Nepoznám totiž iný prostriedok na priame zníženie cukru v krvi ako je inzulín, alebo inzulínový analóg.
Ostatné lieky, ktoré sa používajú v medikamentóznej liečbe DM typu 2 neznižujú priamo obsah cukru v krvi, ale zvyšujú účinnosť inzulínu, následkom čoho dochádza k zníženiu glykémie... :-)
ďakujem za odpoveď, takže problem je skor v pečeni hmm zaujímavé
ano snazim sa jest potraviny s nizkym glykemickym indexom, su lepsie a naozaj som citliva na cukor takze snazim sa aby mi nebolo zle tak snad tu cukrovku nestihnem chytit kym umriem :)
Poznam viacero dievcat, co ma problemy s hypoglykemiou a nie je to zalezitost pankreasu, skor pecene.Bezne ked zjes "rychly" cukor, rychlo sa ti vyluci inzulin, casto aj viac nez treba a pochova ten cukor do buniek a nastane hypoglykemia.Nuz preto treba jest jedla s nizkym glycemickym indexom, tj take, co neuvolnuju rychlo cukor a nevyprovokuju inzulinovu vlnu.
Pecen by mala vyrabat v takom pripade dostatok cukru z bnielkovin, aby ti cukor ptrilis neklesol v krvi, ale niekto ma tu inzulinovu vlnu privelku alebo ma slabu tvorbu cukru v peceni(neoglycogenesis) takze si musi davat pozor co je.
Pricaste inzulinove vlny mozu za roky poskodit pankreas a potom mas nabeh na cukrovku, najma na DM2, ktora sa objavi pri oslabeni pankreasu tvorit inzulin vo velkych davkach, co je nevyhnutne pri ionzulinovej insenzitivite/necitlivosti.
Dobre by bolo si zmerat cukor par krat, na to ti staci glukomer.
DM2 rozhodne nemas, lebo pri nej nemozes mat hypoglykemiu, pokial nepouzivas nejake cukor znizujuce lieky.
?
ahojte, rng, mam otazku, mam problem s cukrom, tak si davam nan pozor ale nie vzdy sa mi to podari,napriklad dnes, rano ranajky, no desiatu som si chcela zjednodusit tak som si dala len kavenky, samozrejme som z toho rychlo vyhladla a bolo mi zle, hypoglykemia, nestihla som sa vcas najest tak ma rozbolela hlava a aj ked som sa najedla bude ma boliet az do zajtra. zvyknem si davat pozor na cukor a pravidelne jedenie ale chcem sa vas opytat - mam s tym ist ku lekarovi nech mi spravi testy ci mam cukrovku? v tehotenstve mi nic nezistili, pritom tieto problemy mam uz roky. ale nechcem brat lieky. dalsia vec, problemy s kozou, tazsie sa mi hoja ranky, moze to s tym suvisiet? co je dobre na lepsie hojenie, vitamin B staci?
Nuz ked aj dojde niekedy k znizeniu teploty pod 26 stupnov a vyvola to stuhnutie kokosoveho oleja, ta teplota tam nie je permanentne, a akonahle sa zvysi nad 28 stupnov celzia, olej sa zase rozpusti a teda nemoze s nim byt ziadne permanentne upchanie.
Lekarmi sirene povesti, ze kokosovy olej prispieva k upchaniu ciev su bohapuste lzi.
Cievy su upchane polymerizovanymi a oxidovanymi tukmi a tukovobielkovinnymi zluceninami(oxidovane cholesteroly), ktore maju bod topenia ovela vyssi, ako teplota ludskeho tela.
Pozri na olejomalby, tam mas zaklad tiez znicene oxidovane oleje, ktore vyrobili z prirodnych nenasytenych olejov zahriatim na vysoke teploty
Jeden z tych olejov je napr lanovy(lin seed,) oxidovany je napr lin-oleum, plasticka hmota pouzivana na pokrytie podlah.