Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Mentalita slovakov

Príspevok v téme: Mentalita slovakov
Slovacisko

Stale viac a viac ma udivuje mentalita slovakov-nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, cest vynimkam. Ale zila som v zahranici, kde som sa slovakom radsej vyhybala. Prahnu za peniazmi, a stale riesia kto ma viac, chvalia sa jeden pred druhym len aby mu zavideli. A este k tomu, slovak ohovara slovaka, iba kvoli tomu, ze je z inej casti Slovenska. Tak toto mi uz pripada fakt chore a niekedy sa hanbim, ze som sa tu vobec narodila.Ved sme preboha jeden narod a ked nebudeme drzat spolu, tak to potom tak aj dopadne.Dufam, ze aspon pri tom hokeji sa narod aspon na par dni zjednoti.

lost

no hej, doma je doma :)
ako 0-3 rocny som zil s rodicmi u starich rodicov. to bolo genialne, vsetko, ale naozaj vsetko mi dovolili a ked tam idem na navstevu, tak mam zlastny pocit, neda sa ani popisat, strasne vela "silnych" zazitkov... a v tom si uvedomim ze cas je nezastavitelny a nas zivot je smiesne kratky, 100 rokov? pche.. jedno zmurknutie trva dlhsie.. neskutocne dlhsie..
pritomnost plynie tak pomaly, ako ked sa pozeram na pupavu... proste zamrznuta v case - avsak to je len klam, cas plynie.. a zatial len jednym smerom :)
alebo ked som sa raz vratil na sidlisko kde som tiez vyrastal, tak od 3-19, tak to bol tiez zvlastny pocit (po 1 roku odstahovania), videl som tie bytovky, nic sa nezmenilo, spomenul som si na kamosov, tolko ich bolo, TOLKOOO zazitkov.. proste zas > CAS(!) .. strasne vela casu uplynulo za jedno zmurknutie (vela spomienok v jednom okamihu)
extremne, ale vskutku snad najextremnejsie viditelne je to cez tieto sviatky.
polievnaie
navsteva rodiny
vidim ako ten cas plynie, kedze k tej vzdialenejsej rodine chodime 1x rocne, alebo tak nejak a tak to je ako vcera ten minuly rok, predvcerom predminuly rok. uplne je vidiet - no nic v zlom ale - ako ludia starnu, kazdy :) a nakoniec nezostane nic ine ako spomienky, vsetko ostatne je irelevantne a postradatelne...
je zvlastne ako ludia mrhaju casom :)
napr preco teraz sedim pred notebookom a pisem tento tak nezazivny text.. tolko nesmierne vzacneho casu.. hmmmmmmm...

Ainka

jasne, vyskusat zivott vonku je super, ja sama som sa vybrala pred niekolkymi rokmi do Anglicka, bola som nejaku dobu v USA...a bolo to skvele, uzasna nezabudnutelna skusenost, zazitky, skveli ludia..vsetko fajn, ale doma je doma :)

jajka001_

suhlasim, mlady clovek by mal vypadnut do sveta, potom ako sa mu zadari a ako sa rozhodne sa bud vratit alebo ostat

lost

Ainka
ten bod 4 , k tomu by som sa chcel vyjadrit :)

ono je to velmi zvlastne, ale vela ludi mi povedalo, ze prave slovaci a cesi su taki, ze sa neodvazia odist prec, respektive nie ze nemaju odvahu ale ze maju tendenciu, ahaa, dobre slovo je TRADICIU zostat v tom meste/dedine alebo maximalne vo vedlajsej kde vyrastali/maju rodicov - rodinu...

preco, to neviem, asi Tradicia :)

ale na zapade je bezne ze odidu tisice kilometrov a su OK :) menej sa vidia..

niekedy sa mi zda ze menej je viac :D

no a mozno prave to ze zostavaju tam kde su je mierne limitujuce.. ktovie, niekedy ani nie.

Ainka

prepacte, ze rusim Vasu debatu (myslim, ze hlavna tema je uz davno zabudnuta :)), ale neda mi nevyjadrit sa:

bibi123 9:22:
1. tej svojej znamej blavacke som nic nezamlcala, poznali sme sa kratko, a preto nevedela kde je moj povod :)
2.ked pises o podnikani, znie to tak krasne jednoducho (nepochybujem o tom, ze na tvojom konte s tvojou podnikavostou su uz zarobene nejake tie milioniky)
3.zeby starosta rozhodoval o prispevkoch?...uff...ale nesmierne rada by som si pozrela, ako by si navrhla zabranit mnozeniu bratranec-sesternica
4. ze lahsia cesta sa odstahovat...:)...ano byt daleko od rodicov, kamaratov, s ktorymi sme vyrastali a od mesta, kde sme sa narodili..urcite lahsia cesta,

Ja viem, ze je pre teba tazke pochopit niektore suvislosti, kedze mam pocit, ze hlavu mas v oblakoch, ale to je asi dobre, treba si zachovat takyto vysoko pozitivny pohlad na svet najdlhsie ako sa len da. Nech ti to vydrzi.

jajka001_

lost, ak myslis to co ja, tak prides, zadas program, hodis tam mince, vytiahnes hadicu, su tam nasadky, sam si to umyjes, je tam ze - oplachnutie, umytie samponom, oplachnutie, vosk a este nieco,neviem, robi to vzdy manzel a trva mu to cca 10 minut