Socialna fobia?

Príspevok v téme: Socialna fobia?
soco

Dobry den, mam 22 rokov som chalan. Mam dost zavazny problem hlavne pre mna.

Cital som o socialnej fobii a myslim ze ju mam. Proste sa zle citim v spolocnosti ludi, vzdy si myslim ze na mna vsetci pozeraju alebo hovoria o mne. Ked im na WC vzdy tam musim byt sam. ked som na nejakej oslave citim sa tam hrozne, potia sa mi ruky, je mi teplo alebo mam cervenu tvar . Horsie je ze ani s dievcatom sa velmi tazko rozpravam, neviem sa pozerat do oci . Vsetko to vzdy opadne ked mam v sebe alkohol, ale tymto sposobom to samozrejme neni dobre riesit, chcel by som sa citi v pohode v spolocnosti aj bez pozitia alkoholu. Niesom nejaky nesympaticky, praveze naopak dievcatam sa velmi pacim, ale moje sebavedomie nulove. Neviem ako to riesit.

Za psychologom nechcem ist, viete mi poradit co s tym? Moze to byt ta socialna fobia? Dakujem

sad24

Existuje nejaky liek (najlepsie co najmenej chemicky), ktore sa bezne predava v lekarni a pomaha zlepsit stavy uzkosti a pod. sposobene socialnou fobiou?

ARFMADE

Tiež som mal kedysi problém s červenaním, potením, točením hlavy a rýchlym tepom srdca. Vyhýbal som sa spoločnosti, nechodil som von, ak bolo treba tak som išiel len cez malé a prázdne ulice. Dokonca som to mal také blbé že som sa červenal len z vlastných myšlienok. Mohol som byť aj sám v izbe a keď prišla blbá myšlienka tak bolo vymaľované.
Lekári mi nedokázali úplne pomôcť. Dokázali len zmierniť príznaky značným utlmením. Veľa som pribral, veľa spával a celkovo bol stále ospalý a spomalený. Do zdravotného záznamu mi v priebehu niekoľkých rokov pribudlo veľa diagnóz. Podľa mňa len hádali a trepali si svoje.
Nakoniec mi z toho začarovaného kruhu pomohli dobrý ľudia a priatelia. Vedeli že mám problém a nerobili si z toho posmech. Bolo len potrebné nájsť si tých pravých. Postupne som sa vďaka nim dostával do spoločnosti nabral sebavedomie a zbavil sa strachu. Samozrejme som im za to neuveriteľne moc moc moc veľa vďačný.
Pochopil som že tie pocity sú len v hlave a ľudia sa na mňa prirodzene nepozerajú skôr ako otvorím dvere. Ak sa o niečom bavia tak to určite nie som ja. Nikto cudzí sa mi na ulici neposmieva len preto že tadiaľ idem.

Zlé pocity a červenanie mám potlačené na min. 85%. Problémy mám len veľmi zriedkavo a už to robím tak že aj keď sa stane "nehoda" idem cez ten úsek civilizácie. Zistil som že aj keď sa náhodou začnem červenať z veľmi vypätej situácie (aspoň si to myslím) a postavím sa tomu pocitu a sám rýchlo opadne.
Poznám veľa ľudí ktorý sa ma stále snažia dostať do rozpakov. Na šťastie je vždy sa na čo vyhovoriť - je mi horko, pobehol som si, som chorý a podobne.
Títo ľudia čo si snažia niečo dokázať a chcú vyzerať mocne pred inými len čakajú na príležitosť aby si kopli. Treba ich rýchlo odbiť! Čím skôr tým lepšie pre nás a blbé pocity sa nestihnú ukázať. Aj tak nechápem prečo sa iný (ich okolie) na tom pousmejú... To nech si robia srandu z telesne postihnutých, nevidiacich a podobne... Však posmievať sa akokoľvek chorým ľuďom je úplne zvrátené, sprosté a neospravedlniteľné. Nechápem prečo to robia... :/
Treba len pasívne nabrať odvahu na boj a neskôr ako ja aktívne s tým bojovať.

Môj život sa za posledné dva roky oveľa zlepšil a už rok neužívam žiadne lieky a nenavštevujem žiadneho lekára.

Rád by som niekomu skúsil podať pomocnú ruku a ak by chcel môžem mu dať nejaké rady. V tomto smere nie je nad osobné stretnutie...
Som z TN kraja a bývam v malom meste na považí. Často chodím do Žiliny.
Ale môžeme aj pokecať tu na fóre.

sad24

Socialnou fobiou trpim uz od svojich 17tich. Zo zaciatku to bolo znasatelne, chodil som do skoly, ale aj "von" s kamaratmi. Ked som skoncil strednu, zrazu sa cely moj svet akoby zrutil. Zacal som sa vyhybat akoemukolvek kontaktu s ludmi (aj kamaratmi). Isiel som sice na vysku, ale nikdy som si nenasiel novych kamaratov. Dokonca som sa prehodil na externe studium, aby som nemusel kazdy den stretavat ludi z mojho rocnika... bolo to pre mna velmi stresujuce... Tento rok som skoncil vysku, nemam pracu, nemam ziadnych kamaratov.. Moj zivot vlastne pozostava iba zo sedenia doma pri PC. Chcel by som si najst pracu, ale samozrejme ze sa bojim ist na pohovor.. Neverim, ze by mi pomohol psychiater a lieky naozaj tiez nechcem brat. Asi som strateny pripad... Ak by sa nahodou nasiel niekto s podobnou situaciu ako ja, alebo hocikto, kto by chcel pokecat, mozte sa mi ozvat na mail.

Milan211

Dobrý deň
prečítal som si príspevok od Soco a mám podobný, ak nie ten istý probém. Neviem či to je strach z ľudí, ale takisto sa neviem pozerať ľuďom do očí, ak sa rozprávam s cudzím človekom som nervozny, netvárim sa prirodzene, mám červenú tvar, oči, potím sa a pod. S ľuďmi, na ktorých si zvyknem nemám problém, ale nie je ich veľa. Osobne si myslím, že som spoločenský. Lenže s týmto problémom si nedokážem poradiť, je to akási bariéra, ktorá mi veľmi strpčuje život. Podobne ako spomínal Soco, pri alkohole sa tento komplex stráca, ale to nie je riešenie.
Ked som mal 12-16 rokov, tieto roky boli ťažké pre moju psychiku, myslim, že odvtedy mám tento problém. Prosím o radu, ako sa toho zbaviť alebo to potlačiť

Arisato

@Suezu@
Pravda, je to vsetko v hlave. Podla mna hlavnou pricinou je naprd dospievanie od tych 7 po 16 rokoch. Mozog si v tom obdobi "vsugeruje" same somariny a komplexi a mame na svete socialnu fobiu. Potom to uz je len otazka toho ci vieme potlacit, odstranit tieto myslienky z nasej hlavy. Moj nazor ? Absolutne odstranit taketo myslienky/stavy je nemozne, teda ak vam nahodou niekto nevymaze mozog alebo nieco podobne :D
V podstate to skusam tak ako si napisal Suezu, snazim sa mysliet na odlisne a pozitivne veci. Je to ale tazke pretoze staci milisekunda odvratenia myslienkoveho pochodu inym smerom a zase sa automaticky vratia do hlavy tie "somariny".
No zatial som prisiel na malo sposobov ako tomu zamedzit co najviac. Po prve, stravit co by len pol dna osamote je strasne toxicke pre psychiku. Treba aspon niekoho na odvratenie pozornosti od seba. Nemusi to byt clovek - pomahaju az domace zvierata alebo aspon internetovi kontakt/telefonat/pisanie si chatovanie. Dalej, jedlo a pohyb !! 2 dni bez nejakej fizyckej zataze je takysto toxicke - a to pre kazdeho. Posobi to zle na naladu, na zdravie a na sebavedomie.
Posledna vec co som odpozoroval je sebareflexia. Nie je to len o tom dat si dole pri pohlade na seba "ruzove okuliare" ale aj o tom zveladovat vnimanie seba sameho.

Suezu

mne psycholog tiez prd pomohol, kazdopadne moja rada znie - neber cistu chemiu- je to oblbovanie a nebudes to ty; skus magnezium s vit.B, z vlastnej skusenosti ti mozem poradit, ak pojdes medzi ludi (comu sa nevyhnes) a zacnes mat tieto "stavy" (u mna to je rozklepanie sa, co dost narusa stabilitu pri chodzi, tazke dychanie, nesustredenost) zamestnaj hlavu, zacni si vsimat detaily (napr.reklamy, bilboardy), premyslaj co budes "dnes" este robit, sustred sa na dychanie, hlavne sa snaz vyhnut premyslanim o ludoch (co si kto mysli) pretoze je to len tvoja vsugeracia, v skutocnosti, ludia maju svoje vlastne problemy a ty ich nezaujimas; a co sa tyka komunikacie, najprv si musis dvihnut sebavedomie a uvedomit si fakty tak ako su a nie skreslene, ako ich vidis ty.

sisa3

mne psychologicka vobec nepomohla, na soc. fobiu, co je v podstate silny druh uzkosti, zaberaju trochu bylinne pripravky, ktore dostat v lekarni alebo lieky, anxiolytika, ktore su ale na predpis, takze lekarovi, resp. psychiatrovi sa nevyhnes. ja som sa to vedome pokusala ovplyvnit niekolko rokov, cvicenim, jogou, zdravou stravou. aj ked som bola maximalne v pohode, aj tak sa mi v nejakej situacii stalo,ze som reagovala silnou uzkostou/prejav pred viacerymi ludmi, oslavy, niekedy dokonca pri spolocnom obede. podvedome telo reaguje na nejaky podnet ako na ohrozenie a clovek - fobik to nevie ovplyvnit a nevie sa v tej chvili ovladat.