Našla som na internete tento príbeh a dosť ma šokoval. Odporúčam všetkým, ktorí sa chystajú na plastickú operáciu. Dúfam, že čeština im nebude vadiť:
Zpackaný zákrok mi znetvořil nos
Sally (34) přiletěla do Prahy za úpravou nosu až z Birminghamu. To si ale dala!
Vždy jsem se trápila tvarem svého nosu a rozhodla jsem se ke třicetinám to změnit. Neměla jsem však moc peněz, a když jsem se doslechla, že stejná operace je v zahraničí výrazně levnější, přišlo mi jako dobrý nápad na zákrok vyjet ven. Máma mi našla článek o jed¬né pražské klinice a já jim zavolala. Operace by mě včetně letu přišla na 35 000 korun. Ujistili mě, že jejich chirurg je velice dobrý a mohou mi ukázat fotografie jeho práce a také certifikáty. Všechno se mi zdá¬lo být v pořádku, tak jsem se k nim objednala. Den před operací jsem měla konzultaci s plastickým chirurgem, a i když jsem si připadala jako na moderní a profesionální klinice, mluvil lámanou angličtinou a nebyla jsem si jistá, jestli vůbec pocho¬pil, jak chci po zákroku vypadat. Ale ujistil mě, že je odborník, tak jsem se rozhodla důvěřovat jeho profesionálnímu úsudku a zkušenostem. Po operaci nos vypadal hez¬ky rovný, na konci však zůstala bambulka, ale doktor mi tvrdil, že se bude zmenšovat, až zmizí. Jenže se to nestalo. Naopak rostla, až nos vypadal jako deformovaný. To jsem už byla v Británii, tak jsem zavolala do Prahy a oznámili mi, že mi nos lékař spraví za dalších 500 liber (15 tisíc korun), ale musím si zaplatit let a zákrok podstoupit jen pod lokální anestézií, aby se příliš neprodražil. Ta operace byla jako noční můra. Dusila jsem se krví, zatímco mi rozbíjeli nos, a celé tělo se mi dostalo do šoku. Místo sedativ mě sestry jen pevně chytily a držely, abych si při třasu neublížila. Ještě ten den jsem musela odletět domů, protože jsem už neměla na hotel. Jenže do měsíce se mi hrbol vytvořil zno¬vu. Napsala jsem jim, aby mi vrátili peníze, ale ani mi neodepsali. Nakonec mi matka zaplatila konzultaci u plastického chirurga v Anglii. Ten zjistil, že mi první chirurg přeťal chrupavku, která drží nosní přepážku, takže se mi špička nosu zhroutila. Chtěla jsem zpátky svůj starý nos, jenže k tomu byla zapotřebí plastic¬ká rekonstrukce. Ta se ukázala jako velice bolestivá a přišla mě na 3 500 liber (105 000 Kč), jež jsem si musela půjčit. Uzdravování trvalo několik měsíců a nikdy nebudu se svým nosem stoprocentně spokojená, ale nic víc se už dělat nedalo. Když se na to podívám zpětně, můj původní nos zase nebyl tak hrozný. Kdybych se smířila s tím, co mi matka Příroda nadělila, nic z toho by se nestalo.