Perfekcionistka. Posadnutosť?

Príspevok v téme: Perfekcionistka. Posadnutosť?
beep

Ahojte,

Mám 16 rokov a perfekcionistkou som bola odmalička. Na jednej strane je dobré byť ambiciózna a cieľavedomá, ale všetkého veľa škodí a ja to už preháňam. Vždy som chcela byť tá namúdrejšia, najzaujímavejšia, najkrajšia, najtalentovanejšia atď. Zo začiatku to moje okolie považovalo za skvelé a obdivovali, moju húževnatosť po úspechu, no postupom času im to začalo liezť poriadne na nervy a stretávam sa stým stále, keď idem do nového kolektívu, ale ja si s tým neviem poradiť. Idem sa zblázniť, keď mi niečo nevyjde tak ako si to predstavujem ja, to je na 110%. Mám pocit že každým dňom som ´horšia a horšia´.. Vyvedú ma z miery úplne bezvýznamné situácie, ktoré me proste neprestanú trápiť a potom celé noci nespím, zúrim a plačem :(

lost

Mat extremne tvrde naroky na seba nie je vobec zle, pokial:
1. vies kedy prestat a vychutnat si tu pracu, kedze casu nekonecno nemas
2. neziadas to od ostatnych a ziadnym sposobom im to nedas pocitit, ze ti to vadi
3. to nerobis len pre svoje okolie nieco im dokazat a proti svojej voli (ktora moze byt stisene z roznych dovodov)

Teda ak ta to naplna a bavi ta to, tak je to fajn :)

A to z dovodu ze svoj cas vyuzivas naplno a efektivne, robis nieco pre svoju buducnost a potom ako 30-40 rocna si mozes povedat "a dost" a nerobit nic, pokial by si tak chcela a nemusela by si riesit za co kupit rozky detom a tak dalej.. Alebo mozes pokracovat az do dochodku, alebo hoci aj do 90, lenze neviem ci by to stalo za to :)

Ale to ze ta trapi ze sa ti nieco nepodari, no je naozaj dobre sa nejak naucit prijat aj tu prehru ako uz tu bolo pekne opisane :)

Ale prerfekcionismus je prave opacny extrem imprerfekcionismu (alebo ako by som to nazval, lenivosti) a ked si tak vezmes svoje okolie, co myslis, kolko "neperfekcionistov" je na jedneho "perfekcionistu" ? :)

Ja by som to zobral asi takto:
To ze moje okolie je lenive, musi bezprostredne znamenat ze aj ja musim byt lenivec a kaslat na zivot, nic nedosiahnut a zabudnut na svoje sny?
Alebo:
Ako by sa citil genius na planete opic?

ta3

Beep,
ambicie a cielavedomost su normalne zdrave vlastnosti, ktore su hybnou silou vpred, ale podla mna nemaju nic spolocne s perfecionalizmom, ktory znamena, ze robime vsetko perfektne na 100%, nie je to zla vlastnost, len tazsie sa funguje pri takomto cloveku v rodine, ci na pracovisku, doma to otravuje zivot a na pracovisku budi zavist, ze si lepsia ako ostatni, moje deti tiez tvrdia, ze som perfekcionalista a casto mi to vycitaju, ked by som chcela, aby aj oni robili lepsie, lebo mat system a byt dosledny zivot zjednudusuje, no velmi zalezi od povahy cloveka, ak je niekto flegmatik, je zbytocne u neho ocakavat pedantnost

beep

No ďakujem za odpovede :)

V čom môže byť problém, neviem.
Moje sebavedomie je v poriadku, rodičov mám obidvoch a vychovali ma dosť liberálne, vždy nechali rozhodnutie na mne, takže tlak tam nebol.

Neviem, ale uvedomujem si presne to, čo tu píšete, že s perfekcionistami sa ťažko vychádza a ja to už fakt preháňam..

katussska24

inak s perfekcionistkou vychádzať na pracovisku je horor :( poznám to, a to sa nedá vydržať jednoducho...neviem aké to je, ale mala by si sa kontrolovať, lebo raz bude všetko na krásnom poriadku, ale vzťahy budú na bode mrazu...a to je o dosť horšie,,,

kafe

ako perfekcionistka si stanov nový cieľ - perfektne zvládať prehry. Potrebuješ k tomu veci, ktoré nejdu podľa tvojich predstáv a ideš. Môžeš sa učiť zvládať to do zbláznenia. Pekne si rozober, čo si asi urobila zle a čo môžeš robiť lepšie, čo ťa na neúspechu tak štve a prečo.. skúmaj svoje pocity a sleduj ich akoby z nadhľadu. Ak sa ti ale DARÍ robiť veci perfektne máš problém, lebo potom sa nemôžeš učiť zvládať prehry. Takže ber to tak, že ťažíš aj z perfektne spravených veci, aj z tých čo vyšli priemerne.

Ale pes je zakopaný asi niekde inde (netuším kde). Sebavedomie? Chýbajúci rodič? Rodičia chceli od teba vždy viac než si urobila?
Bereš len prvé miesto a akékoľvek iné umiestnenie je zlé, obyčajné a prepad. Skúsenosť nebereš ako prínos, neprikladáš skúsenosti žiaden význam. Ale tá je oveľa dôležitejšia ako víťazstvo, či veci podľa tvojich predstáv! Nevieš sa prispôsobovať situácii, okoliu, CHCEŠ aby sa všetko prispôsobovalo tebe a veci boli podľa tvojich predstáv, tak ako si TY myslíš, že je najlepšie.
Dievča, doporučujem ti sa zavrieť na pol dňa v knižnici v oddelení psychológie a hľadaj v obsahoch kníh tie dve kľúčové slová, ktoré si dala do názvu.. čítaj a čítaj a skúmaj prečo robíš veci zle (perfektne) a čo sa s tým dá robiť.

Lillllllss

nevsimaj si okolie a rob to co ťa bavi, rob to čím chceš v buducnosti byť, Ja som robila to iste. Nasi chceli zo mna modelku, ale moj idol nebol angelina jolie, ale Xena. Dnes som dospela, a robim to, co som chcela vzdy robiť. Rodicia mi to samozrejme zakazovali, ved zo mna chceli mat, ako si napisala, najkrajsiu, najmudrejsiu atd, tak robim uplne nieco celkom ine, nevsimala som si okolie, a vobec to nelutujem.