Bola som prvy krat darovat krv a zistila som, ze mam krv. skupinu AB negativ.
U nas v praci chodia krv darovat skoro vsetci kolegovia, nik z nich vsak nema taku krv. skupinu.
Pocula som, ze je vraj vzacna a ma ju malo ludi. Chcela som si o nej na nete precitat nejake zaujimavosti, ale pisu tam iba vseob. o skupine AB.
Mna by vsak zaujimali informacie o sk. AB rh. negativ.
Ma z vas niekto taku krv a vedel by mi o tom dat nejake info??
A este jedna vec: Krv so mnou bola prvy krat darovat aj moja sesternica a zistilo sa, ze ma presne tu istu krv. skupinu ako ja :)
Krvna skupina AB-
bibi,
u nas na SR je to tak, ze aj ked ty vies od mamy aku mas krv. skupinu, keby Ti trebalo darovat krv, aj tak Ti ju budu najskor zistovat a nedaju Ti ju len na zaklade toho, ze povies aku mas. Jedine, ze by si im ukazala preukaz darcov krvi alebo OP, kde to mas zapisane.
Tak to je u nas na SR.
Ja viem ako je to s novymi OP, lebo som si bola v lete vybavit novy kvoli tomu, ze som skoncila VS a chcela som si tam dat zapisat titul.
Museli mi spravit uplne novy, lebo vsak to karticka a nie knizocka ako kedysi, do ktorej sa dali vpisat dolezite zmeny kedykolvek.
Akoze som za, aby ostala karticka ale potom treba zakazdym vybavit novu pri zmene bydliska, priezviska, titulu a aj vtedy, ked si tam chcete dat vpisat krv. skupinu. Za vsetko treba platit a zakazdym vystavit novu.
Vsak to neskutocne.
Na jesen pojdem s dcerou jej vybavit OP, bo uz bude mat 15r. Som zvedava, ked budem chciet, aby jej tam hned napisali aj krv. skupinu, ci bude stacit doniest zdrav. kartu, aby jej to tam dali a ci budem za to platit zvlast priplatok.
Janulik-ja som svoju skupinu vedela od maleho decka-neviem, ci preto, ze mamina je "-" a preto jej to povedali v porodnici, ale ona mi to od decka vstepovala pre strycka prihodu... Do stareho Op sa to dalo zadarmo zapisat do poznamok, teraz neviem, ako to je s novymi OP
vevericka, podla coho usudzujes, ze sa tam nemoze jednat o autozomalne dominantne geny podla pohlavia, ale len na zaklade pravdepodobnosti dominantnych genov u oboch pohlavi??? Dokonca kamaratke aj gynekolog povedal, ze sa stretava najma s tym, ze +/- preskakuje na dieta najma z otca. U nas to bolo tak, ze mamina je B-, otec AB+, sestra B+, ja A+, takze to berem ako zivy priklad, ze to tak naozaj je.
ved jasne, ze je to prakticky nemozne si vyberat partnera podla toho, ale bolo by to najlepsie. A inak v dnesnej dobe je ovela zlozitejsie otehotniet, donosit zdrave dieta, v minulosti ludia mali aj 10 deti, rodili v nesterilnom prostredi a nebol problem s nicim, dnes je vela parov sterilnych, deti maju alergie, zdravotne problemy, ktore pred par rokmi ani neexistovali, prejavuju sa rozne mutacie genov, rezistentnost na liecby,...
Mozno teraz to uz zistuju kazdemu, neviem.
Ale ja som nevedela aku mam skupinu, kym som nebola tehotna a sesternica zistila svoju az teraz, ked bola darovat.
No a ked to teda zistuju, preco to potom kazdemi nepisu do zdrav. karty?? To je taky problem to tam napisat?
No a preco ked chce niekto to mat napisane v OP, musi si za to zaplatit??
Niekedy mam pocit, ze tu na SR sme 300 rokov za opicami a mame este co dohanat aj v takychto zalezitostiach, kt. podla mna nie su ani financne narocne na to, aby sa bezne zaviedli.
myslim, co sa krvi tyka, tak to tusim zistuju, len sa to nepise do OP, teda aspon moja mama vedela hned od narodenia aj moju krvnu skupninu aj sestrinu a to sme sa narodili este pred 89,
ked nevedia krvnu skupinu a je to vazne davaju 0negativ, ale tiez si myslim, ze by to malo byt vsade,
Ja mam AB-
manzel ma A+
dcera ma A-
Vlastne som poznala svoju krv. skupinu uz odvtedy, ako som "cakala" dceru. Na darovani krvi sa mi teraz len skupina potvrdila.
A vidite, ked som bola tehotna sa mi videlo divne, preco chcu zrazu zistit skupinu aj muzovi a preco mala dcera hned od narodenia v zdrav. karte napisanu svoju krvnu skupinu.
Inak u nas na SR neviem preco sa hned kazdemu, kto sa narodi nezistuje krvna skupina a preco to hned kazdy nema v karte a potom neskor, ked ma 15r. aj v OP. Ved sa moze stat nehoda... a keby trebalo darovat krv, hned by sa vedelo kto aku moze dostat. No nie?? Nechapem preco to tak nerobia, mala by to byt samozrejmost.
bibi rh faktor sa dedi autozomalne takze sa nededi po otcovi ci po mame v plyvom pojhlavia, ale na zaklade pravdepodobnosti, vzdy ide jedno mamy a jeden od otca a jedno co od koho.
ale na zakade rh si vyberat partnera je dost divne..ked sa zalubi povie mu, ze ma plus tak ho nechce??na hlavu.. zvlast ak sa v dnesnej dobe da zaistit, aby zena nepotratila a je odsledovana
Ja mam AB, ale +
vevericka-muzsky gen je vraj velmi v tomto dominantny a preto sa rh+ najviacej dedi po otcovi, to hovorili viaceri gynekologovia aj mojej najlepsej kamaratke, ktora riesila tento problem. Ale otec moze byt aj homozygot... a to je uz podla mna zlozite genove inzinierstvo, ktore jej nebudu lekari skumat...