Dobrý večer.Ja by som chcela poradiť v jednej veci lebo už sama neviem čo robiť.Pred 11 rokmi som ovdovela ako 32 ročná.Mala som dti vo veku dcéra 6 a syn 12 rokov.Sama som ostala na výchovu detí,Musela som popritom aj chodiť do práce lebo by sme z vdovského nevyžili.Pravdaže každý sa mi otočil chrbtom myslím rodina na všetko som bola sama ale zvládla som to.Viete aké to je vychovávať pubertiakov syn mi narobil nehorázne účty za mobil každý mesiac.Ale už je dospelý má vlastný život a je tým najlepším synom na svete.Ja som žila pre deti a pre prácu aj ked som stále vravela že nikdy chlapa nechcem po 8 rokoch samoty som si našla priateľa tiež vdovca.Dnes bývame spolu aj s mojou dcérou ktorá už má pomali 19 rokov.Vychovala som z nich dobré deti syn je muž na jednotku a dcéra no ako typická 19 ročná baba diskotéky PC ale je poriadna chvalabohu nepije nefetuje takže som šťastná.Odkedy som ovdovela iné som od rodiny nepočúvala len ako mám vychovávať kritizovali atd.Priateľ ma neustále ma kritizuje že dcéru zle vychovávam že ju nič neučím ale pripomínam že som doteraz pracovala vydávala som sama 50-60 obedov riady po nich umývala popritom predávala a to 9-10 hod.v kuse bola som veľmi vyčerpaná po robote ale musela som na živobytie zarábať ale dokázala som to a vychovalla som 2 krásne deti a som pyšná že slušných tak prečo mi nedá každý pokoj a starajú sa do mňa neustále už nevladzem ked bolo treba pomôcť nikto sa ma neopýtal ako sa mám a priateť ma neustále prirovnáva k nejakým fľandrám(aj z erotických salonoch)kde chodil kým sme sa nepoznali(dúfam) a míňal nemalé peniaze kým ja som si išla od úst odtrhnúť aby som mohla všetko vyplatiť a dať deťom jesť že on čo poznal ženy že všetky boli super mamy nie ako ja lebo ja dcéru neviem naučiť zapnúť pračku a pod.ale ani mna to nikto nečil lebo moja mama tiež nemala čas musela robiť .atd a stala sa zo mňa aj tak zodpovedná poriadna manželka matka.Mne sa zdá že u chlapov dnes boduje žena so 4-kami sylikonmi a holími zadkami kde kade ako ich partnerka aj ked môže robiť čo chce vyzerať ako chce upraviť je nevyditeľná lebo oči našich miláčikov zaneprázdňujú naše (umelé)internetové krásky v bykinách a s odhaleným poprsím a potom my poriadne ženy sme tie najhoršie nič nevieme sme dobré len ako chvíľkové potešenie.Ale niekedy aj poriadnej žene prasknú nervy a povie dosť a musí dať na výber bud fľandra napr.zo susedctva ktorá ochotne roztiahne nohy všetkým susedom(osobne poznám a vraj podla môjho priateľa to bola super žena matka)alebo ja ale bez bez neustáleho kritizovania lebo aj mám svoju hrdosť a svoje kvality na ktoré som právom hrdá lebo som v živote niečo dokázala mám nádherné deti a nech sa neprajíci rozpučia lebo oni nič nedokázali ale žiaľ bodujú ale toto je dneskajší svet internet ponúka všetko už sme len vzduch.
už nevládzem
myslim ze sa neda zit s clovekom ktory ta stale ponizuje a toto ponizovanie je !ale tiez som si preskakala viac nez dost a viem ze to nie je vobec jednoduche povedat dost a odist od partnera ked tvorite nejaky celok.ked ti on povie flandra ty mu na to nic nepovies ???ak nie potom si velmi dobry clovek a ruchlo od neho ruky prec a ak sa vadite a od teba tiez padnu nejake tie slova tak asi by ste sa mali porozpravat ked ste obaja v klude len viem ze aj to vobec neni jednosduche donit chlapa otvorene povedat co si mysli.tiez mam niekedy pocit ze som v koncoch mali sme vazny problem dokonca som bola aj u psychologicky a ta mi povedala ze ci som blazon ze dufam ze necakam ze budeme 50rokov spolu stastne zit...a ze je to uplne normalne to len ledia su vychovany na telenovelach:((( len nechapem doteraz aka uz toto mala byt pomoc!!!mam tri deti a tiez som s nimi urcity cas zila sama sice mi partner nikdy tak ako tebe nepovedal ale po jeho konani som sa tak citila aj bez slov .ak chces stela napis ozvi sa mozno niekedy pomoze ked si vypocujes pribeh niekoho kto prezil nieco podobne mozno aj horsie ako ty
Stela, prečo už konečne nepovieš dosť? Ty toto naozaj nemusíš dlhšie znášať! Ty si ZASLÚŽIŠ viac!
Prežila si ťažké detstvo - mala si vyrastať v ovzduší bezpečia rodičovskej lásky, v ktorom by si sa cítila milovaná a obdivovaná, namiesto toho ... veď sama si písala. A ak sa v 11. roku stalo to, čo si myslím, že sa stalo, muselo Ťa to veľmi zasiahnuť a je mi to veľmi ľúto. Už ako malé dievčatko si sa musela sama vysporiadať s nástrahami života, ktoré si ako dieťa nemala poznať. Chcela si sa len cítiť krásna, hľadaná a milovaná. Namiesto toho Ti všetko okolo Teba hovorilo, že nie si dosť dobrá a priznaj si, či Ťa nenapadla aj myšlienka, že keď sa toto deje, tak je to preto, že si zlá a že si nič dobré nezaslúžiš. V akom klamstve si žila celý život! Dúfam len, že roky prežité s manželom neboli také zlé...
A potom, po čase samoty nočná mora začala opäť ... Dokedy to chceš znášať? Nie Ty sa potrebuješ zmeniť či viac usilovať, ale Tvoj priateľ. Ak Ti nepreukazuje lásku, mal by mať k Tebe aspoň úctu. Ale ak láska chýba, o čom je Váš vzťah? Láska je nesebecká, nehľadí na svoje dobro, ale na dobro milovanej osoby. Je vynaliezavá v tom, ako urobiť objekt svojej lásky šťastným. Nerada vidí milovanú osobu smutnú a bolí ju, ak ju aj nechtiac raní. Láska sa nehanbí poprosiť o odpustenie, priznať si vinu. Upúšťa od svojich názorov a presvedčení a snaží sa vcítiť do situácie toho druhého. Ty nie si blázon, keď vnímaš lásku takto a takúto lásku aj hľadáš. Mala si nádej, že si ju našla, ale nakoniec si dopadla tvrdo na zem.
Stela, Ty sama musíš vedieť, ako je to s Tvojím priateľom, či by bol ochotný hoci len uvažovať o tom, že by niečo kvôli Tebe na svojom správaní zmenil (vzhľadom na jeho vek už veľmi nepredpokladám). Ak nie, nielenže Ti nie je oporou, ešte Ťa ťahá k zemi. Aj vzhľadom na Tvoj zdravotný stav potrebuješ v prvom rade pokoj, a toho sa Ti pri ňom nedostáva. Keď žena počúva neustále takéto reči od muža, len ťažko sa to negatívne neodrazí na jej psychike a sebaúcte. Ak sa žena cíti pri mužovi milovaná, kvitne, ak nie, vädne a chradne. A to je Tvoj prípad.
Stela, zastaň sa už konečne seba! Vypočuj hlas toho plačúceho dievčatka v Tebe a obráň ho! Veď nesníva o nemožných veciach, naopak, sú to veci normálne a prirodzené pre toľko párov. Ako dieťa si sa nemohla brániť, ale teraz môžeš. Never tomu, že ak si trpela odmala, musíš pretrpieť celý život. Začni sa mať už konečne rada.
Všetko, čo si prežila v detstve a po manželovej smrti (tak veľmi si prajem, aby Ťa aspoň on mal rád), Ťa hlboko zranilo a zanechalo jazvy na Tvojej duši. Ak tieto rany neboli uzdravené, ak pod jazvami rany hnisajú, budú stále zasahovať do Tvojej prítomnosti a znepríjemňovať Ti život. Rany nie sú uzdravené, ak pri negatívnych spomienkach cítiš hnev, pocit krivdy, potrebu plakať, bezmocnosť, keď na nich nechceš ani nemôžeš myslieť. Po vyliečení rán (najlepšie psychoterapiou) spomienky na negatívne udalosti vyvolávajú smútok, ale nebolia. Tajomstvo vyrovnania sa s minulosťou je v jej prijatí a odpustení všetkým, ktorí Ti ublížili, seba nevynímajúc.
Na záver by som Ťa chcela povzbudiť, že si toho veľa v živote zvládla, vydržala a zaslúžiš si byť šťastná. Verím, že tam niekde vonku je muž pre Teba, vekom primeraný, citlivý a milujúci. Všetko zlé, čo sa Ti stalo, Ťa posilnilo a urobilo z Teba ženu, akou si teraz. Ženu výnimočnú, krásnu a obdivuhodnú. Nenechaj sa viac urážať a využívať. Napriek všetkému, čo sa Ti stalo, môžeš v živote ďalej kráčať so zdvihnutou hlavou.
stela,
1. Cim skor sa prestanes lutovat, tym lepsie pre teba. Na 43 rokov posobi tvoj prejav velmi staro. Nezaoberaj sa tym, ze ti niekto "ublizil", ked si mala 11 rokov. Teraz si skodis, ak sa v tom mrvis. Kazdemu z nas nejako niekto ublizil.
2. Poloz si otazku, ci ta vztah s tvojim partnerom posilnuje. Ak nie, tj. ze prevzia negativa, rozid sa s nim.
3. Ak s nim zostanes, nekaz si vztah zbytocnym dramatizovanim. Chlap nemysli nic zle tym, ze si pozrie hole baby, hoci si aj v nemocnici so styrmi rozrezanymi bruchami.
4. Myslim, ze si zrela na psychologicku poradnu. Ak ti psycholog doporuci psychiatra, pocuvni ho. Depresia si nevybera.
rena,
mas pravdu v tom, ze stela ma, okrem problemov s partnerom, aj ine problemy,
no prioritny problem vidim jej partnera,
az si ho poriesi,
vtedy zacne pracovat na ostatnnych problemoch, a so sbodnou myslou, a bez problemov, ktore velmi priamo vplybaju na vsetky jej ostatne problemy,
mozno ani nema moznost teraz riesit dceru, pretoze v prostredi, kde ziju, je same napaetie, a to sa vtedy neda,
monika, ja som sa nevyjadrovala k jej vztahu s partnerom, o tom tu pisalo dost inych ludi. Podla mna ho uz davno mala poslat do... Ale to nic nemeni na veci, ze dcera by jej mala pomahat, ked ma aj tak dost tazky zivot. Urcite by sa na tom dalo nieco zmenit aj teraz, uz je "dost velka" a mala by to pochopit. To by bola dalsia vec, ktora by Stele, okrem vyriesenia partnerskych problemov pomohla ulahcit jej zivot a dcere by to tiez prospelo.
moj nazor k stelinmu problemu je,
ze priatel jej dal lasku,
ale vo vsetkom ostatnom jej pridal iba problemy,
ak si stela da na vahu vsetky pozitiva, ktore jej dava vztah s priatelom, a vsetky problemy, ktore jej takyto vztah prinasa, sama zisti, ci jej takeho chlapa treba
rena23,
myslim si, ze preto, lebo problem vo vztahu, ktory ma stela, nema nic spolocne s jej vychovou - akoukolvek, aj keby zmenila pristup ku vychove, jej problem s priatelom by to nevyriesilo, jej priatel hlada vsetky objektivne priciny vhodne ku kritike,aj pri uplne normalnom dietati by na nom nasiel chyby,
a predstav si, co by bolo, ak by steline dieta bolo naozaj problemove, kedy treba naozaj velmi citlivy vychovny postup a vysledky sa dostavuju pomaly, dost neskoro, a niekdedy sa ani nedostavia,
co vtedy,
ma svoje dieta odstrelit? aby vyhovela svojimy vychovnymi metodamy partnerovi?
lebo naozaj, aj ja by som neznasala cudzie, drze, nevychovane, lenive a neviem ake este, dieta, akurat, ja by som vtedy riesila takuto situaciu inac, urcite by som stele problemy nepridavala
takze preto som napisala, ze do stelinej vychovy je nikoho nic,
mali jej pomahat vtedy, ked sa vsetko formovalo, mali jej pomoct s existencnymi problemami a nechat jej kopec casu na venovanie sa detom, vtedy by mohli sa vyjadrovat ku stelinym vysledkom
monika, ked sem Stela napisala, spravila to preto, ze chcela nazor, pripadne radu - cize asi nie pocut, ze vsetko je tak, ako ma byt. Samozrejme, ze je to len a len jej vec, ale preco nezmenit nieco k lepsiemu, ked by to vsetkym zainteresovanym len pomohlo?
stela - na svojho "priatela" si nepovedala jedinu pozitivnu vec, nechapem tomu, preco si s nim. ked ti partner nedava oporu, nelubis ho, zhadzuje ta, aky je cely zmysel toho byt spolu? sama citis, ze potrebujes v zivote zmenu, aby si bola schopna dalej fungovat. zalezi na tebe, ako si vazis samu seba, ja mam sice o 20 rokov menej, ale samu seba si vazim ovela viac a nedopustila by som, aby sa ku mne vobec priblizil niekedy taky chlap, akeho si tu opisala, ani na 5 metrov.
rena23,
to, ci stela naucila svoju dceru pomahat v domacnosti, alebo nie, je to vylucne stelina vec,
jej dcera bude mat raz vlastny zivot, a tam sa souci vsetko, co bude chciet,
je to iba stelina vec,
myslim, ze nikto sa nema starat do kvality jej vychovy, ci uz je to spravne, alebo nespravne, naopak, myslim si, ze priatel mal byt ten, co mozno jej mal trochu s tou vychovou pomoct, ale velmi citlivo, v ziadnom pripade nie kriticky,