Prosím o radu, prípadne vaše skúsenosti so psíkom yorshikom.Chystáme sa kúpiť šteniatko yorshirskeho teriera.V byte máme všade dlažbu a mám obavy, že sa bude psíkovi šmýkať.Ďakujem
Yorshirsky psík
bibi123, cením si tvoje rady,ako aj ostatných.Pýtam sa hlavne preto, že ma niekoľko známych odhovára od kúpi yorshika, vraj je to "ubrechané"plemeno.Neviem čo tým mysleli,no ja myslím, že psík nešteká len tak z ničoho nič. Ako to bude, keď bude psík doobeda sám?Ak ho budeme učiť venčiť na noviny, či je to dobrý nápad?Prípadne na balkón naučí sa aj von?
Alicce-99% psikov vstane az vtedy, ked ho zobudi prichodom do miestnosti clovek. Stenata spia okolo 20hodin, dospele psy okolo 12-16hodin. Psikovia nepozeravaju telku, nesurfuju po internete, takze nemaju vacsinu dna co robit, takze spia...
Pre Allice, ja mam znamu,, co ma doma yorkshira. A vobec nevstava skor ako ona, niekedy sa vraj zobudi az potom, co vstane ona.
Ďalšia moja otázka:Počula som, že yorshíky skoro ráno vstávajú.Chcela by som vedieť,že keď ráno vstanú či štekajú dovtedy, kým sa niekto nezobudí alebo sa jednoducho pohybujú v miestnosti, kde spia?
Po všetkých mojich úvahách a zisťovaniach , som sa rozhodla, že malého yorshika nekúpim mladšieho ako 8 týždňov.Vďaka aj vašim radám som dospela k názoru, že psík mladší ako 8týždňov od svojej mami nesmie odísť. Taktiež som dospela k názoru, že ten majiteľ, ktorý mi psíka ponúkal (v6 týždni)sa ho chcel asi rýchlo zbaviť.
a my sme si psika kupili ked mal 8 týzdnov, ale to ho este moc nechceli predat :) ale kedze bol zdravy, ockovany a hravy tak sa nadomnou zlutovali a predali mi ho :D, ale potom nastala kriza lebo uzasny veterinar mu dal takzvanu kompletku a to bolo moc silne na take malé steniatko ( jazvečik) a dostal silne krče, z ničoho nic zacal zavijat a behat ako sialeny po byte a potom musel chudáčik podstupit dalsie pichanie injekcii (6) :( , ale od vtedy uz nemá žiadne choroby a je uplne zdravy :), jedine niekedy ma "psychycke poruchy" ked si zmylsi ze vonku je zima a je sneh tak si lahne na chrbat a zacne triast labkami :D alebo zacne iným sposobom trucovat :D
bibi123 : fuuu 18000 sk vtedy no to bolo dost to ste asi mali z dakeho extra chovu , ale tak je zas pravda ze tieto bytove psiky niektorí predavaju dost draho, znama si kupila civavu asi tak 10 rokov dozadu za 10000 a to bola bez papierov
lost-tie vypocty su zas az moc prehnane, skor sa zameraj na zmenu cenovej hladiny konkretnych zvierat-ked je nizka ponuka, dopyt je vysoky, cena ide hore, ako zmenu vysky priemernych platov... vtedy boli yorkovia vzacni, nemal ich skoro nikto, napr. my sme sli pre steniatko az do Kosic:))) teraz ma yorka kazdy druhy majitel psa...
je tu aj velky rozdiel v tom, ci mas psika s PP po rodicoch, ktori boli raz na vystave, alebo takych, co maju 30titulov CAC, BOB, CACIB,... ked si psika importujes, stoji to ovela viac, jedna ceska chovna stanica chcela z Japonska importovat japonsku dogu po kvalitnych predkoch a chceli po nich vyse 1000 000ceskych korun!
okrem toho, psik Ta bude stat za zivot vela, nasa doga so stravou, vet. poplatkami nas bude stat okolo 10 000eur, takze, z tohto pohladu, keby som si mala priplatit za stena s PP o nekjakych 500eur je absolutne zanedbatelna suma...
bibi123
18000 v 1995, wow..
vtedy bol priemerny plat 7195Sk to je ~2,5mesacnych platov..
v 2008 to bolo 21782Sk (mesacny plat)
v 2009 744 eur co je len par stoviek navyse.
z toho vychadza ze (aspon podla tejto super lahkej rovnice), teraz tay pes "mal stat" povedzme 55000 Sk :)
to je povedzme 4 az 5 krat viac ako dnes pes s PP (alebo cca 1800eur?)
este predtym ako som vedel tuto cenu z 1995, som si povedal ze "pes za 100eur? ved ten by mohol mat hodnotu hoci aj 1000eur. hmm jaj to je bez PP, s PP je 400eur, no krajsie, ale stale lacna vec" :)
ale 1800eur je uz suma, za ktoru by sa o toho psa aj zodpovedne staral :)
prave teraz davaju na animal planet taky dokument o tyranych psoch (zvieratach).. hmm, tak niektori ludia dokazu byt fakt "zvierata" aj s vyznamenanim :/