Prave pred chvilou som zazila taku situaciu, ze sa mi trasu ruky a mam pocit ze nevladzem dalej. Uz dlhsi cas mam problem so 14 rocmou dcerou. Ma pred monitorom, ale zasadne sa nema co ucit, doma nepohne prstom, vsade ma neporiadok.. Trapi ju len ako vyzera a co si oblecie. Som na nu sama, snazim sa mat kamaratskym vztah, riesit chlapcov atd. Vcera som jej dala zaracha, lebo ked som sa vystavena doplazila z prace, taky neporiadok ako ma cakal doma...Ked som povedala, ze pojdem do skoly (lebo stale vraj nema znamky) a porozpravam sa aj s chlapcom s ktorym chodi (spravil jej cucfek cez pol krku ), dostala pomaly zachvat a vrestala po mne ako zmyslov zbavena. Pred chvilou sa suverenne zacala chystat von, dalsi cirkus, jacanie (nie moje) az dobehla suseda, ze ci tu byvame same alebo co.V zivote som sa tak nehanbila. Ja sa snazim, kupila som väcsi byt, aby mala sama izbu, kupim jej podla moznosti vsetko, ale uz nevladzem. Mam dost psychicky narocnu pracu, tak viem, ze obcas aj ja reagujem podrazdene, ale dnes to presiahlo hranice. A odisla von, len buchli dvere. Prosim Vas, ak mate decko v takomto veku a podobme problemy, ako reagovat. Skusala som s nou hovorit kludne, vtipne, vselijako, ale fakt som na konci.
nezvladam dceru
budeme velmi radi,ak nám dáš vedieť,či to pomohlo,a aké zmeny nastali.
Držíme palce.
Pevné nervy,a buď silná...pekný zvyšok dňa.
Ok, dakujem, vo vsetkom mate pravdu. Myslim, ze tym internetom by som ju vytrestala - taky pokec a fcb, musim si zistit ako sa to robi a ked sa neuvedomi zablokujem jej to. aj to oblecenie obmedzim. Dakujem Vam, hned mi je lepsie a idem si spisat tie pravidla, ked sa milostiva dotiahne domov, sadneme si k tomu. dakujem !!!
Keď nepomohlo, že si sa snažila k nej správať ako kamarátka tak jednoducho musíš ísť na to ako matka a stanoviť jasné pravidlá - ale musíš ich aj dodržiavať !!! lebo keď dievča pochopí, že rozprávaš len tak do vetra tak už nič nepomôže..
vravíš, že keď nie si doma, zasadne k internetu - vezmi si do práce (alebo ukry) modem, buď kreatívna :)
a jedna rada, ktorá zabrala na mne - keď nepomôže dohováranie zaveď tichú domácnosť..nech som bola akokoľvek nahnevaná na rodičov a boli obdobia, že som ich "nenávidela" keď sa so mnou nebavili, po pár dňoch som VŽDY prišla ako prvá s rozhovorom..nemáš už čo stratiť..
lubka-tak to je smutne, ze ani Tvoj plac s nou nic neurobil, normalne sa bojim mat deti, ked vidim okolo seba taketo pripady...:O((( mozno by tam pomohla chlapska ruka, kamaratka ma 15rocneho syna a kazdy den k nim chodi dedko(je uz na dochodku) a vie si s nim spravit poriadok, pripadne sa s nim uci, aby nemal zle znamky...
Ten internet sa da vyriesit lahko-bud zahesluj pocitac, vezmi kabel, schovaj klavesnicu a pod..
neboj sa, toho ospravedlnenia sa dockas, ale obavam sa, ze az za 10rokov...
pises ze jej !podla moznosti kupis vsetko!nekupuj!!!!!ak si ta nevie vazit,ani to co pre nu robis tak jej nekupuj nic.nove handry sminky proste nic.Povedz jej ze si to nezasluzi a trvaj na svojom.aj ja som presla pubertou,ale odtial potial:::::STANOV SI PRAVIDLA,A KAZDE PORUSENIE,TRESTAJ....(teraz nemyslim fyzicke tresty)...nappr.zakaz internet atd.
dobré rady si tu dostala,tak ich uplatni-povedz jej nech sa rozhodne,ak nie-podnikneš patričné kroky.
Pre mladých je dôležitý mobil a internet,tak to urob na mesiac a uvidíš,či nastane zmena-nech si dievča uvedomí,že nie si jej rovesníčka,ale matka,ktorá ju živí.
no tak je zrus vyhody..napr internetove strankz sa daju zamknut rodicovskov zamkou, kde hehlo budes mat len ty, aj tv sa da podobn zamknut, ak neuposluchne tovj zarach tk je pridas dalsi tyzden, napr aj toho zablokovaia, ked nepomoze pridas dalsi trest nedas peniaze, vezmes mobil..da sa vymysliet, a ked bude mat nabudece cucfelk sa spytaj, ci sa ej paci byt oznackovana ako krava, ktoru oznacil majitel;)
v podstate sa tvoja dcera nejak nelisi od ostatnych.. ked s nou prestane plieskat puberta, tak s nou bude rozumnejsia rec, cca 2 roky. ty si tiez bola v puberte, tak by si mala mat iste pochopenie pre jej spravanie. ona si este neuvedomuje, co vsetko pre nu robis, ale ked bude rozumenjsia isto to oceni. tak ziadne strachy.
Toho ospravedlnenia sa asi fakt nedockam, to by som naozaj od 14ty chcela vela. Ten frajer, to je spoluziak, ale rohovor s nim urcite naplanujem.
lubka 14rocna dcera za tebou nepride s ospravedlnenim, to by si musela zit na inej planete.