nezvladam dceru

Príspevok v téme: nezvladam dceru
lubka100

Prave pred chvilou som zazila taku situaciu, ze sa mi trasu ruky a mam pocit ze nevladzem dalej. Uz dlhsi cas mam problem so 14 rocmou dcerou. Ma pred monitorom, ale zasadne sa nema co ucit, doma nepohne prstom, vsade ma neporiadok.. Trapi ju len ako vyzera a co si oblecie. Som na nu sama, snazim sa mat kamaratskym vztah, riesit chlapcov atd. Vcera som jej dala zaracha, lebo ked som sa vystavena doplazila z prace, taky neporiadok ako ma cakal doma...Ked som povedala, ze pojdem do skoly (lebo stale vraj nema znamky) a porozpravam sa aj s chlapcom s ktorym chodi (spravil jej cucfek cez pol krku ), dostala pomaly zachvat a vrestala po mne ako zmyslov zbavena. Pred chvilou sa suverenne zacala chystat von, dalsi cirkus, jacanie (nie moje) az dobehla suseda, ze ci tu byvame same alebo co.V zivote som sa tak nehanbila. Ja sa snazim, kupila som väcsi byt, aby mala sama izbu, kupim jej podla moznosti vsetko, ale uz nevladzem. Mam dost psychicky narocnu pracu, tak viem, ze obcas aj ja reagujem podrazdene, ale dnes to presiahlo hranice. A odisla von, len buchli dvere. Prosim Vas, ak mate decko v takomto veku a podobme problemy, ako reagovat. Skusala som s nou hovorit kludne, vtipne, vselijako, ale fakt som na konci.

lubka100

Radinho,
ja nie som prilis technicky typ, ako ten pc zaheslujem? a ktore tlacidlo potom stlacit dole, ako pises. Ak sa to da strucne napisat, prosim napis

muc

hm.... vidim problem vo vychove. pises ze si na nu sama. netusim ci si slobodna matka alebo rozvedena, v podstate je to jedno, lebo tak ci tak dieta nema normalne fungujuce rodinne zazemie. a ze kupujes jej vsetko?! ak jej takymto sposobom chces kompenzovat absenciu otca, resp. chces kupit jej priazen- mnooo...vysledok vidis sama.

osobne nevidim problem v jej puberte, ale vo vychove. sama mam 17 rocnu dceru, ale taketo spravanie a ton k svojim rodicom si nikdy v ziovote nedovolila.

kamaratsky vztah preco nie, ale samozrejme odtial-potial! si v prvom rade matka- autorita, az potom kamoska.

lubka100

Uplne skvele napady a postrehy citam... Slecna prisla nastastie domov vcas, sadli sme si, ja som jej na papieri ukazala napisane pravidla - upratovanie, pocitac maximalne do pol desiatej, kazdy den kontrola ziackej, von az ked bude pripravena na vyucovanie na druhy den, s frajerom sa porozpravam (mimo skoly) atd.
Napisala som jej aj odmeny : napr. vreckove ak sa bude podla pravidiel spravat a dodrziavat ich, kredit raz mesacne, ale vsetko len ak ich nebude porusovat. Tiez som jej povedala, ze ak bude treba blokujem internet. Nepovedala ani pol slova. A znacne obmedzim ten moj otvoreny kamaratsky vztah. Tiez som sa jej snazila vysvetlit, ze ma to, co ani mnohe deti, ktore maju oboch rodicov...
Velmi ste mi vsetci pomohli ! Uz mi ani nie je do placu :)dakujem

Radinho

Mila Lubka je mi to luto s tvojou dcerou ja ked som bol mlady tiez som bol hajzlk zle so robil a tak ale fakt keby som nemal takych rodicov ako teraz tak by som nim ostal ... len ti poradim co pomohlo na mne televizor pozerat do 8 , von vobec ( to si urite uvedomi ze bez kamaratou nevidrzi ) kazdy druhy den nech sa nauci umyvat riad a upratovat , mobil nedobijaj kredit vobec ak ho vymlati rychlo tak nech sa nauci si ho setrit ... no a internet ja ti dam lepsiu radu zahesluj ho a ked bude chciet ist knemu das heslo a ked nebude chcietodist od pocitaca proste stlacis dole tlacitko a uz nic nenarobi .
Toto vsetko jej zacne chybat a zacne si uvedomovat ze proste uz je v koncoch a musi zacat sa normalne spravat .
A to ze co ju zaujima si obliect a tak to nebude nou ale kamaratkami a to ze chce sa lubit chalanom . Je mi to Luto Lubka teraz som si to precital a poviem ti co mna hlavne skrotilo ked som dostaval bal som sa ze ked volaco spravim dostanem bitku tak som zacal aj posluchat viem ze to nechces ale nic ine ti neostava . A ktym znamkam chod do skoly nech ti ukaze trieda/y ukaze znamky a ak ma zle vobec nepustat von bude to jej kamaratkami a ked nebude chodit von nebude na pocitaci tak zisti ze sa nudi a sem tam nieco poupratuje nauci sa hlavne a hlavne ju skusavaj kazdy predmet ( samozrejme ci sa uci alebo nie ) .
Na zaver myslim si ze to je puberta skludni sa urcite si myslim len jej to treba vsetko priskrtit ... drzim palceky lubka :)

kleopatra4589

Draha Lubka :)

S dcerou by si sa mala porozpravat a jedine co jej vysvetlit, ze ma svoje prava, ale aj povinnosti... a pokial si nebude plnit povinnosti, ty nebudes akceptovat jej prava.

Kamaratsky vztah je ok, ale len odtial potial. Urcite hadkami ani nasilim clovek nic dobre nevyriesi.

Co sa frajera tyka, toho jej urcite nezakazuj. Len by si tym priliala olej do ohna. Ked sa rozhodla mat frajera, tak ho bude mat, ci chces alebo nechces, ci o tom vies, alebo poza tvojim chrbtom. Len sa s nou pekne porozpravaja povedz jej, ze akceptujes, ze ma priatela, ale skola by mala byt na prvom mieste, pretoze priatela vymeni este mnohokrat, ale vzdelanie bude mat na cely zivot.

S tymi cucflekmi je to ale celkom zaujimavy napad :) Jemu by si mala len tolko podotknut, ze nech nezabuda, ze tvoj adcera je este pod zakonom.

Pokial dcera ani po vzajomnej dohode na urcitych pravidlach nemieni pristupit na kompromisy, uplne najlepsim riesenim je obmedzenie financii. Internet si zapne, ked nebudes doma, mobil bude tajne pouzivat, ale pokial nebude mat peniaze na kredit tak len s obmedzenim. Vonku chodit bude, pokial ju priatej niekam pozve.. ale casom ju to bez pnazi omrzi.

Urcite sa jej nesnaz splnit vsetko, co jej na ociach vidis, nekupuj vsetko co si zaziada.. pokial si to nezasluzi. Nechcem ta kritizovat, ale je to viacmenej tvoja chyba, ktora sa teraz preukazuje. Ak chces zakrocit, tak je najvyssi cas.

A urcite dcere povedz, ze by si mala vediet uznat svoje chyby. Ze to s nou nemas lahke, kedze si na nu sama, snazis sa vydat zo seba to najlepsie, tak by si to mohla cennit, lebo vela deti by si prialo takych rodicov, ale bohuzial nemaju to stastie. Ak jej povies, ze ta mrzi, ze nepovie nikdy ´prepac´, myslim, ze je natolko rozumna, ze t opochopi.

Prajem vela stastia, aby bolo medzi Vami vsetko ok. Tvoja dcera sa raz urcite uvedomi, len jej k tomu treba dopomoct, kym nie je neskoro.

kafe

Aké povinnosti v domácnosti mala tvoja dcéra doteraz? Robila všetko ONA? Prečo si myslíš, že je tvojou povinnosťou "kúpiť jej podľa možnosti všetko"?

janka666

Ak by na mna dcéra jačala a bola drzá, tak s nou nerozprávam a je tichá domácnosť. Potom jej prestanem variť a prať a starať sa nadmieru..teda zrušiť internet, neplatiť mobil, vreckové len nutné výdavky a ísť do školy ohľadne známok, dať si ju zavolať na pohovor (triedna,ty a dcéra)konfrontovať známky, riešila by som jej vzťah či je už milenecký, alebo v akom štádiu. Myslím si, že zákaz vychádzok neurobí nič ,ešte viac bude vyskakovať. Ukázať jej, že doma vládneš ty, aj tvoje peniaze sú len tvoje, takže nech sa láskavo skonsoliduje..a možno časom príde na to, že bez teba a tvojich penazí existovať akosi nemôže...má všetko, ty sa ideš zodrať a pubescentka vyskakuje a robí si čo chce..takže ty máš len jedno zdravie a kvôli sebeckej šťande sa predsa nezničíš..psychicky aj fyzicky. Dnes si mladí nič nevážia, poznajú svoje práva, ale povinnosti žiadne.

Presne

Ako Ti tu píšu- schovať šnúru, porozprávať sa s chlapcom, ešte to, aby jej taký sopliak robil cucfleky!!!! Inak aj ja má doma pätnástku, tak viem, o čom hovorím. Obmedziť počítač, obmedziť vreckové, ignorovať- toto by malo zabrať- ak sa nedá po dobrom, musí to ísť takto. Ak chcú mladí výhody ako dospelí, tak nech si plnia aj povinnosti ako dospelí.

vevericka

nestresuj, ty si ta, ktora je sef,hlavu hore, nemoze si robit co chce, je to este len decko a trieska nou puberta..nahod vaznu tvar a ked ta neposluchne, zavedies opatrenia, drz sa:)

lubka100

Ste velmi mili, dakujem a urcite napisem, sice zaludok mam este uplne zovrety, ale kym sa vrati to predycham a snad najdeme spolocnu rec. Este raz dakujem !!!!!!

Najčítanejšie články