Recepty - refluxná dieta

Xena1974

Ahojte, môjmu 15 ročnému synovi zistili reflux pred nedávnom,,,,mám zoznam čo všetko môže jesť a čo nie,,,,ale stále v tom tápam,,,bola by som veľmi rada za každú radu,,,,čo je to napr. jesť málo a častejšie ? čo to je málo ? na raňajky polku chleba napríklad a o hodinu ďalšiu ?

Sonie

janslaby a aké máš vlastne prejavy GERD? Ja mám napr. kávu rada, dokonca ju pijem aj keď mám žalúdočné problémy max.2krát denne. Káva podporuje trávenie, ale nepijem ju s mliekom ani so smotanou. Tá 24hod.PHmetria sa robí aj u dospelých niečo si o tom prečítaj.

margarit thecer

Mavala som take zapaly pazeraka,ze niekedy sa to podobalo infarktu.Zvieranie v hrudi ,palenie,bolest. odkedy jem oddelenu stravu,ktora zabranuje kvaseniu mam pokoj.Napr.masovy den mam len maso,prirodne opecene,nie obalovane v muke,struhanke- so zeleninou,syry,vajicko. Rastlinny den -zelenina ,priloha zemiaky,ryza,tofu syr.Zelenina je dovolena pre oba typy.Nikdy nekombinovat rastline so zivocisnym,ako zemiaky s masom,plus vylucila som cukry a pecivo

Sonie

PEPtest je práve o tom pepsíne, na základe ktorého môžu zistiť reflux bez hadičky. Nič nie je na ňom škodlivé, je to enzým ktorý sa nachádza v žalúdku. Ale pri refluxe sa dostáva do ústnej dutiny. Mne sa tiež odpoveď RNG nepozdáva z toho dôvodu, že je to nedostatok kyselín. Ale z čoho ho má potom dieťa? A potom starší ľudia by museli mať všetci reflux, lebo majú zníženú tvorbu kyselín. Sladkosti? Moja babka ich zjedla na vagóny, nikdy nemala problém so žalúdkom. Mimopažerákový je vlastne aký reflux? Skôr by som povedala že reflux je psychosomatického pôvodu, predchodcom môže byť nejaké bakteriálne ochorenie tráviaceho traktu, ako napr. Campylobakter, a z toho zasa Intolerancia laktózy a SIBO-prerastanie baktérii z hrubého čreva do tenkého. Ak by ťa bolel aj žalúdok, neskôr možno poradím..........

janslaby

ako hovorim na gastre povedal ze nic nevidi ze je vsetko v poriadku, na ORL po vykonani pep testu zisteny 6 x viac pepsinu v slinach ako je norma...

kedze gastro nic nezistil nasledne mi povedali ze pojde o mimopazerakovy reflux ... horkost v ustach citim niekedy ked dlhsie nejem teda myslim ze to je horkost :)

trochu proti logike mi ide to co pisal RNG lebo doplanom vyzivy ktory menuje zvysuje pepsin ... a moj problem ma predsa byt vysoky pepsin ktory sa dostava do ust, preto neviem ci to co pise vyskusat alebo si este pohorsim co by som nerad.

a ak by mal niekto skusenost, cital som ze kava je pri refluxe zakazana, na viacerych strankach vsak pisu ze nejde uplne o samotny kofein ale skor o kofein v spojeni s inymi zlozkami kavy, teda mozem kavu nahradit napr kofeinovymi tabletami? pri mojej praci ten kofein niekedy fakt potrebujem.

dakujem za pomoc

Sonie

Pán RNG ti asi neodpovie, píšu tu že už nežije. Ale čo sa týka toho pepsínu nemusíš mať obavy. Pepsín sa nachádza len v žalúdku. To znamená že v slinách, v ústnej dutine sa nenachádza. Ak je v slinách zistený to znamená že to ide zo žalúdka. Necítiš niekedy aj horkosť v ústach pri refluxe? U detí sa robí 24hod.PH metria, ale u dospelých by gastroenterolog mal zistiť reflux.

janslaby

@RNG otazka na vas, mne zistili nieco ako "mimopazerakovy reflux" vysvetlene mi to bolo tak ze na gastre mi reflux nepotvrdili ale formou pep testu som mal v slinach zvyseny pepsin az 6x ... teda mimopazerakovy reflux.

aj v tomto pripade odporucate Betain HCL nemoze mi zvysenie pepsinu uskodit este viac?

Dakujem za odpoved.

garni

Ja mám tiež reflux asi rok a pol.
Plne súhlasím s tým čo napísala "anonymmmmmmm".
Presne sa snažím jesť tie potraviny čo boli spomenuté.
Je to niekedy dosť obtiažne to všetko dodržiavať. Lebo však na svete je toooľko veľa dobrého jedla čo by som si dala a nemôžem :(
Presne základ je jesť len ľahko stráviteľné jedla. čiže hlavne vylúčiť všetko mastné a sladké - to je asi základ.
Ja často pozerám na tuky pri kúpe nejakého nového výrobku čo chcem vyskúšať. Už mam aj overené že akonáhle siahnem po niečom s vyšším obsahom tuku automaticky mi je ťažko. Ak mám chuť na sladké spravím si napríklad hrianku s medom alebo džemom, poprípade si dám sem-tam aj nejaké sušené ovocie - napr. hrozienka alebo slivky.
Žiť s refluxom je veľmi obmedzujúce hlavne keď chcete ísť niekam do reštaurácie alebo na dovolenku. Ja si vždy plánujem čo asi budem jesť alebo čo si zoberem na cestu a čo tam budem jesť.
Dá sa to prežiť ale určite to chce kus sebazaprenia a disciplíny.
Preto držím všetkým palce :)