Je normálne, aby rodičia zakázali 17-ročnému chalanovi ísť s dospelou priateľkou na festival v rámci Slovenska? Nie z nejakého špecifického dôvodu, proste preto-lebo... Ja osobne mám pocit, že je to prílišná kontrola a obmedzovanie...
rodičovské zákazy-za hranicou únosnosti?
lost vyjadrím to jednou vetou- Ak bude moje dieťa po mne, tak sa asi obesím :)
a preto ho na takéto festivaly asi tiež pustím-nepustím s ťažkým srdcom :)
a romanka neber to ako utok na teba alebo nieco take :D nechcela som to adresovat tebe ale vsetkym, len som komentovala tvoje prispevky :)
romanka- lenze toto je problem dnesnych deti... ako si pisala " my mladi chceme svetko zazit, skusit " a 22rocny clovek nie je mlady? a 25 rocny clovek nie je mlady? a 30rocny clovek nie je mlady??? 17rocny pubertiak vzdy ostane 17rocnym pubertiakom... uz som pisala, v 20 sa zivot nekonci...aj ja som mala 14, 15, 16...ja viem ake to je ked "kazdy" moze toto hento tamto, len ja nie...a ja som chcela ako 15 rocna chodit domov vecer o desiatej, jedenastej lebo to bolo cool, a kazdy kto sedel v piatok alebo sobotu vecer doma bol outsider. lenze som mala rodicov ktory mi to nedovolili. povedali o osmej doma a bodka. a a ani nechci vediet co sa dialo ked som meskala co i len 15 minut... ked som mala 17 mohla som byt vonku do 10, sem tam ked som sekala mesiac dobrotu ma nechali dlhsie. a v momente ako som dovrsila 18 mi povedali " si dospela, ale stale ta my zivime. nebudeme ti rozkazovat a prikazovat co mas robit, ale rataj s tym ze ak vyvedies nejaky pruser, budes sa za neho zodpovedat sama"....teraz mam 21, a poviem ti, ze ked uz mam svetko dovolene, mozem si prist rano o 4tej a hoc aj ked mama prekruti oci, nic nepovie, nechyba mi to. radsej ostanem v piatok vecer doma s knizkou, pretoze ma to uz tak vonku nelaka ako ked som mala 15 a snazila som sa byt stredobod pozornosti ktory je vsade tam kde sa nieco deje....
a na margo toho co si povedala o tom ze rodicia zabudaju na to ake to bolo ked boli mladi...vies, oni si na to VELMI dobre pamataju... pamataju si na to ako chodili kaze prazniny na vidiet ku starym rodicom, a ako sa so svojimi rovesnikmi stretavali na dedine na dvore. pamataju si aj na dikoteky na ktore chodili o siedmej, a domov sa vracali o desiatej - ale nie ked mali 16, ale 18!! pamataju si ako dojili kravy, kosili travu, ako chodili na zemiakove brigady. pamataju si aj to ako ked skoncili strednu skolu. vacsina z nich si nasla pracu, a odstahovala sa za VLASTNE peniaze, do VLASTNEHO podnajmu, ked mali 18!!!
nevravim aby rodia drezurovali deti, aby ich nepustali nidke vonku, nikde s kamaratmi, ale s takou mierou, s akou oni uznaju za vhodne... vazne nerozumiem, ako moze niekto kto nerobi NIC este kritizovat svojich rodicov ze ho nechcu pustit tam, a hentam a neviem kam. pokial ho zivia, pokial ho satia a pokial za neho platia ucty za elektrinu, vodu, plyn, telefon, maju maximalne pravo vyjadrit sa kam ho pustia, kam ho nepustia a co mu dovolia.
Mam pocit, ze az prilis analyzujete nieco v podstate jednoduche:D zalezi od rodicov, ci svojmu dietatu veria, a od dietata, ci sa da ovplyvnit okolim, alebo ma dost sebavedomia, aby odmietlo to, co nechce, a ci sa vie spravat zodpovedne. Od toho sa odvijaju ostatne veci. A nemyslim, ze na to existuju nejake overene teorie, pozorovania alebo rovnica s neznamou, ktora by to vyriesila:)
lost, ty extrémista jeden :D
Alebo vezmi si to takto, ja tiez nemam skusenosti v zivote, lebo cely den sedim za PC, ale to neznamena ze si ich nedokazem najskor v hlave premysliet a potom vykonat danu cinnost pre mna bezpecne.. Alebo ze si ich nedokazem (pasivne?) odpozerat z teoretickeho materialu, alebo inych ludi.. Alebo iny ludia si dokazu take nieco vytvorit aj vo svojej hlave, "from scratch" (neviem ako sa to preklada).. (myslim vseobecne, to sa asi velmi neda aplikovat na tento konkretny pripad)
To mas ako v NASA, oni tiez nemaju skusenosti s letom na Mars, ale planuju to desatrocia, premyslaju, simuluju, a potom to vykonaju so super presnou misiou..
Mensie veci sa daju premysliet v mensom case..
lioness_01
ale ak by isiel, mohol by sa len "pozerat", respektive prave nabrat nove skusenosti.. a pri tom si vychutnat jeho oblubenu hudbu, pit kofolu, bavit sa s kamosmi...
Ak je dany 17rocny "pozorovatel", tak sa velmi lahko "nauci" chyby 18< rocneho "pozorovaneho". Z toho sa da krasne tazit. No ma to hacik, moze zacat robit chyby tie, ktore ten pozorovany nerobi, lebo sa to "neodnaucil" :D
cize ak spoji svoj zdravy rozum + chyby naucene od ineho + cokolvek ine co ma prave nenapada, tak ma jednoznacne "navrch" a "vytrca" z davu, cize sa mu da viac verit, ako "priemeru" :)
slobodnaa
a prave taky rodic je nienajlepsi rodic :)
pretoze svojich potokmov "skatulkuje", to ze tam 100% ludi pije, nemusi bezprostredne znamenat ze zacne pit aj jeho dieta :)
Potom tam bude pit x-1 ludi :)
Pacil sa mi ten nazor, ze ak rodic nepusti syna tak je mozne ze "rodic neveri svojej vychovnej metode", co je velmi trefne, nieco v tom bude :)
lost - ako si napísal - skúsenosť a inteligencia nejdú ruka v ruke, a preto nechápem, prečo sa oháňate všetci inteligenciou... to že je inteligentný , sčítaný, a vzdelaný neznamená, že môže ísť žúrovať na fest keď nie je plnoletý...
:)
romank.a :D nie, nemá dať na moje rady, to som ti len dávala tým príklad, že už aj 4 roky napríklad zavážia v zmýšľaní... lebo daktorí si tu myslia, že 17 ročný môže uvažovať ako 350 ročný :D tak som dala príklad na sebe, že to tak nie je, že ja som len o 4 roky staršia ale vidím veci úplne inak...