Pred mesiacom mi zomrela moja milovana mamicka.Dostala mozgovu prihodu a silne krvacanie do mozgu,cely mozog bol zaliaty krvou.Lekari mi hned po prevoze do nemocnice povedali,aby sme sa pripravili na najhorsie,pretoze mamicka uz upadla do komy.Tri dni bola v umelom spanku(v kome)a 22.3.2010 vecer mi telefonovali,ze bohuzial zomrela.Velmi tazko mi je,vela si poplacem.Velmi casto kladiem otazku PRECO???preco lekari nepomohli,uz aj neurolog odmietol operaciu...preco???
zomrela moja mamicka
tapp,bohuzial uz nemozem nic hladat u svojej mamky.A mimochodom,ak si tu niekto zle cele vysvetluje,ze ja sa chcem niekde stazovat na lekarov,je na velkom omyle.Nemala som to vobec na rozume,ani nemam aby som podala staznost lebo viem,ze urobili urcite lekari vsetko,co sa dalo.Mamka mala velmi vazny kriticky stav,silne krvacanie do mozgu,bohuzial nebolo pomoci.Chyba mi velmi a aj stale mi bude chybat,no musim sa zmierit,pretoze ju uz nikdy nevratim spät,ostala mi mamka v mojom srdci a navzdy aj zostane.
dodavam: este by si musela mat ten jasnozrivy napad cievnu vydut v mozgu tvojej mamy hladat.
Kvetuska, netvrdim, ze mas vydut na mozgovej cieve. Prepac, ze som si k tebe obrazne neprisadol a neplakal s tebou, iba som nedokazal nereagovat na tvoje vycitave otazky - tentokrat citujem presne "lekari nemohli zistit,ze je cievna stena oslabena???ja sa uz zblaznim,ved preco nemohli mamicku zachranit???"
Teda polopate: Dalo sa to zistit. Ale: nikde na svete sa ludom, ktori prejavy z vydute nemaju, vysetrienia ktorymi by sa to dalo zistit, nerobia. Riziko prevysuje prinos. Museli by sa robit angiografie opakovane, lebo vydute vznikaju a vyvijaju sa. Aj ked by cievnu vydut zistili, nie je iste, ci by pacientke vydut odoperovali. Aj ked by jej ju odoperovali, nie je iste, ci by to vobec prezila alebo zostala bez zavazneho poskodenia (ochrnutie a ine). Okrem toho, poistovne platia preventivne vysetrenia len v rozsahu, v akom ti ju raz za 2 roky poskytne prakticky lekar, plus nejaku gynekologicku prevenciu - neviem presne.
Takze, ak by si to o svojej mame chcela vediet vopred, musela by si 1. najst nemocnicu, kde si vdaka platbe pacient diktuje postup. 2. zaplatit si to.
Niekto ti napisal, ze ak citis krivdu a pochybenie sud sa alebo stazuj sa. Informacie, co sa dalo a nedalo ti tu nikto neda. Ani sem prispievajuci lekari nemaju sajn, ako konkretne vyzeral nalez u tvojej mamy.
Prepac vecnost. Je mi to luto. Aj ze tvoja mama zomrela aj ze sa v tom neustale takto motas a hladas vinnika. Neulavi sa ti, kym si to budes pestovat.
tapp...to co tu trepes prosim ta,citujem:...Ak sa bojis, ze mas vydut na cieve v mozgu, zober dobru kreditnu alebo debetnu kartu, chod napr. do Rakuska, zaplat si angiografiu a ak najdu, nech ti to operuju (budes dlho hladat, kym najdes tim ochotny sa do toho pustit...
Ved ja predsa neriesim tu ziadnu vydut mojho mozgu.Vobec nemusis citat moje komentariky...na rozdiel od teba su tu aj milí ludia a nie namyselní ako si ty.
Denzl - to mas odkial tu verziu prisahy ?Dalsi zakomplexovany blbecek, co ked sa co i len okrajovo spomenu platy doktorov, zacne mavat samovymyslenym textom prisahy ? Ja som prisahal, ze za socializmus aj zivot polozim ... a tu som. Aj statisice inych.
Keby si doktori za tu prisahu mohli nacapovat benzin, to by bola ina vec. Toto je cisty grc. Slovo manipulacia, co tu niekto pouzil, je na tvoj prispevok prilis vznesene.
Mimochodom, v tom svojom vytvore (v prisahe sa taka formulacia nenachadza) si zabudol zadefinovat, kto je chudobny ... ty si ?
Kvetka, prepac, ale mango ma pravdu. Vo svojich prispevkoch akoby si cihala na moznost zadrapnut sa: "A to nevedeli zistit predtým ?"..."preco ju neoperovali " ..."preco ju nezachranili" a podobne.
Kvetka, trapil som kamarata-lekara a zistil som pre teba toto: Ak sa bojis, ze mas vydut na cieve v mozgu, zober dobru kreditnu alebo debetnu kartu, chod napr. do Rakuska, zaplat si angiografiu a ak najdu, nech ti to operuju (budes dlho hladat, kym najdes tim ochotny sa do toho pustit), silou - mocou, podpis cca 10 reverzov, nech ta operuju bez ohladu na to, ci operaciu vobec prezijes alebo ci ostanes napr. ochnuta. Doporucujem Dr. Housa, ten vie vsetko. Samozrejme, zaplat si to sama.
Ak vydut nenajdu, proceduru opakuj tak po dvoch rokoch, ta aneuryzma sa moze vyvinut kedykolvek.
Kvetka, je mi to luto, smrt blizkeho boli, ale to co sem vypisujes, sa neda citat.
Zlaty internet, inak by ma ukamenovali.
kvetuska určite prežívaš veľmi ťažké obdobie.Z jednej strany lekári maju pravdu,nie stále a nie každu jednu osobu sa dá zachrániť.Napriek tomu jedno platí:vysvetliť tomu pozostalému laikovi zrozumiteľne prečo sa to mohlo stať a prečo sa ju nedalo zachrániť.Ja si myslím ked človek dostane vysvetlenie tak to pochopí,a prestane s takými otázkami prečo ...Prečo sa to mohlo stať jej a nie niekomu inému?No niekto má viac šťastia iný zas nie.Ja som už tiež mamička,mala som 37 rokov ked mi zomrela mama.Bola chorá,mala chronické choroby a predsa ma to bolí.Bolí ma,že akurát som bola tehotná,že som mala blízko k pôrodu a nemohla spoznať malé stvorenie moju dcérku.Bolí ma,že ma opustila ked som ju najviac potrebovala...že moje deti nemaju babičku ako ich spolužiaci..chýba mi a chýbať bude naveky.Lenže z druhej strany.Ked bola už na tom tak veľmi zle,bola chorá,tak jej je to lepšie ked sa netrápi dalej.Keby tá tvoja mama zostala nažive,keby mala trvalé následky,tak by ju to strašne bolelo ver mi,že nevie sa o teba starať,nedajbože je odkázaná na pomoc atd.Ver mi,viem o čom hovorím.Máme tiež chorérho v rodine 9 rokov.Svokor je ochrnutý,odkázaný na pomoc iných.Slzy v očiach a koľkokrát.Nevie sa rozprávať s vnučatkami,pohľadkať ich,usmievať sa na nich.Nevie komunikovať,len ukazuje.Vidieť žiaľ v očiach.Aj v našich.Ja mám 47,posledných 10 rokov len stratu,chorobu,no žiť vlastný život treba ,treba kráčať dalej.Pritom aj mne osobne pribudli zdravotné pr.Taký je život.Raz krutý,raz krajší.Svojho otca tiež nemám,tak skusím tým svojim deťom rozdávať lásku v mene všetkých ktorí nie su medzi nami.Nechaj si dobré spomienky na svoju mamičku,ulož ich hlboko v pamäti,kráčaj dalej.Uvidíš že sa ti raz uľaví,no zabudnuť nikdy nezabudneš.A lekári takisto su ľudia,ako my.Su medzi nimi aj šikovní,zodpovední,je tam aj tá druhá strana.Ver mi aj v ich rodinách su problémy,aj tam sa vyskytnu také choroby/rodinným príslušnikom/že takisto sa nedá zachrániť človeka.Osobne poznám taku lekárku,ktorá takisto prežívala bezmoconosť ako my obyčajný ľudia,hocijako sa snažila a nedalo sa zachrániť jej mamu.Inkfarkt,mozgová príhoda,rakovina si nevyberá...Prajem ti všetko dobré,aby si sa pozbierala.Len sa vyplač ked je to lepšie,ja si poplačem niekedy aj po 10-ich rokoch.Zivot ide dalej,uvidíš.
Prajem ti úprimnú sústrať....
Viem si asi predstaviť akú bolesť prežívaš...je to neopísateľné...prajem ti veľa síl, aby si to dobre zvládala. Aj keď viem, že je to ťažké...drž sa dievča
mango909,neviem co sa myslelo pod pojmom,ze nepochopim to preco ma ludia kritizuju...Ved treba byt konkretnejsi a na rovinu napisat,to co si myslite.Nie v hadankach tu pisat...co nepochopim???
Je to velmi smutne,ze niektori nevedia pochopit co za bolest clovek preziva.Samozrejme cest vynimkam !!!
Az tak vela prispevkov som nenapisala a ked som aj nieco zle napisala,necuduj sa mi.To nie naschval,ja potrebujem len utechu a mna netreba lutovat.Tí ktorí uz cez taketo nieco presli,vedia ma pochopit a poradit a aj sa im chcem podakovat...Lenze ten/a kto nevie este co to je za bolest prist o milovaneho cloveka,nech sa ani nepridava do diskusii...
Mila Kvetuska....
...pozorne si este raz precitaj vsetky prispevky, ktore si doteraz napisala v tejto teme...a potom pouvazuj (ak si toho schopna) preco ta ludia kritizuju...bohuzial. to asi nepochopis...