Takze vdacny hej?

Príspevok v téme: Takze vdacny hej?
Orino

Dobry den. Pisem vam pretoze uz som zufaly. Ide o to, ze nenavidim moju mamu. Ano som tinedzer. Mnohi si mozete mysliet ze je to tym ze som prave tinedzer, a ze to casom prejde, no je to ine. Ja ju skutocne nenavidim. Vela veci mi urobila v zivote. Mozna je to tym, ze ked som mal 7 rokov, tak mi zomrel otec, a ona bola na vsetko sama (na mna aj mojho brata tiez), ale ja si myslim ze spravna mama by mala praveze svoje deti podporovat. Lenze ona nie. Ona ma zjebala za vsetko, co som kedy urobil. Ked som mal popratat dom, vzdy si nasla miesta, kde nebolo vycistene. vzdy ma zdzubala, ze som to odflakol. Samozrejme si pocas mojho zivota neodpustila reci, ako ze som lenivy,neschopny,zavistlivy,zloprajny... atd. Pred 2 rokmi si nasla priatela cez internet v Canade, tak sa samozrejme rozhodla ze tam pojdeme. Mna sa na nic nepytala, proste som musel ist a basta. Nezaujimalo ju ze som mal stalych kamaratov, stalu skolu, proste ludi, ktori ma poznali a mali radi. Vela z vas si moze povedat ze ach co ved si najdem novych kamaratov....Kto nezazije, nepochopi. Tak som v Canade, a verte ci nie, ona mi stale neprestala zneprijemnovat zivot. Moja mama si zobrala (teraz uz mojho nevlastneho otca), ale nie kvoli laske. Kdeze. Len kvoli tomu, aby sa nam rychlejsie vybavili imigracne papiere. Navyse, odkedy sme tu, tak priblizne kazdy den musim pocuvat ako sa hadaju (dakedy kvoli uplnym hovadinam, dakedy kvoli hovadinam co sa uz hadali predtym). Samozrejme som z toho uz taky podrazdeny, ze ked mama pride za mnou aby som daco urobil, tak na nu vybafnem, ona potom samozrejme na mna ze co si to dovolujem sa s nou takto rozpravat a vrieska uz aj na mna. O a este aby som nezabudol. Nevie ani fn po anglicky, takze vsade musim ist s nou ja alebo moj nevlastny otec. Ked ja nechcem ist tak na mna zacne ze co si to dovolujem jej odporovat, ze ine deti robia vsetko co im rodicia povedia, a ze je to moja povinnost robit vsetko co ona povie (dokonca aj ist s nou do banky :-P ). Ked jej poviem priklady deti co nerobia ani zdaleka tolko co ja, tak povie ze to su zase moji posahani kamosi a grazli. Ked sa velmi naserie (ale tym myslim skutocne velmi, ze az zacne cervenat), tak mi zacne aj nadvat. Najnovsie ma vola chujom. To sa stava len zriedkavo chvalabohu. Tak taky je to moj zivot s tymto diablom. O 2 roky maturujem tak planujem potom ist na univerzituniekde daleko, veeeeelmi daleko od nej. Nechcem aby ma financovali, takze asi budem si musiet najst nejaku robotu popri studiu, len aby mi to vystacilo na zivobytie. A neviem ci sa este niekedy vratim. Tak to je asi vsetko. Neviem ci som napisal mvsetko co som chcel, neviem ci to ma vobec hlavu a patu, ale pisal som to este tesne potom ako som sa zase pohadal s mamou takze som proste pisal vsetko hned, co ma napadlo. Ani neviem co chcem, asi som chcel len vyjadrit svoju nenavist k vlastnej matke. Popripade sem mozu napisat ludia s podobnymi skusenostami. Dakujem

evasa

fuuha,nezavydím ti orion.Moj osobny nazor je ze tvoja matka ta zneuzíva.Asi ta len preto zobrala do canady lebo vies po anglicky a aby sa tam dorozumela ...nemala inu moznost.mozno,ba urcite ma ta rada svojim sposobom,ale ked sa ti stazuje tiez len preto lebo nema komu,mozno keby mala neaku kamosku ktora jej rozumie ,utekala by ku nej stazovat sa.Ale to sa mi pací ze rozmyslas spravne a mas svoj ciel.Aj nadalej sa venuj vela k uceniu.Je take príslovie ze ..ten kto ta hadze s kameno,hadz naspet s chlebo..takze skus zatat zuby a nikdy nevyslov take veci ktore sa ti mozu vratit,urcite raz budes mat aj ty vlastne deti a moze sa ti to vratit.hmm Ja osobne som matka 4detí,a mam dvoch pubertiakov,fakt nie je to snimi lahke ale dvoveruju mi tak zatial riesíme spolocne problemi.Na zaver len tolko,ze bud vytrvalí,a zostan takym aky si.

christy

orino.. nevzdavaj to, venuj sa skole a snaz sa o prezit, to co tazi tvoju mamu, s tym jej ty teraz nepomozes... bohuzial ide asi o to, ze si tvoja mama na tebe ventiluje svoju vlastnu zlost a bezmocnost a co ja viem co vsetko este...

podla mna ti ostava len to co mas v plane, odist studovat niekam daleko a postavit sa na vlastne nohy.. to je dobry plan.. vztah s mamou budes riesit asi az ked budete mat obaja od seba trochu odstup a nebudete riesit somariny typu uprac si izbu a podobne..

malama .. ale co ma fakt zarazilo je veta "Dieťa,ktoré ohovára matku nie je

dieťa"

to akzoe nemyslis vazne??? ty co si za mamu? deti predsa nemilujeme za zasluhy.. dieta ktore ohovara matku je v buberte, alebo ma na to dovod, alebo niekde zlyhala vychova...

no neviem, myslim si, ze rodicovska laska by nemala byt takto selektivna, myslim, ze by mala byt bezhranicna.. ale co pozeram okolo seba... ach jaj

mero

Súhlasim v podstate so vsetkimi ale stale davam viac na Orina.. Mam kamarata ktory ma podobnu mamu akurat ze nie az tak strasnu ako mas ty.. o nieco lepsiu.. pochopil som, ze to nie je vobec lahke. denno denne hadky za zbytocnosti a podobne veci.. poviem ti, aj ked som to nezazil bolo mi ho luto tak isto ako mi je teraz teba.. nechcem hovorit ze tvoja mama je nejaka s prepacenim "spina" pretoze tieto mami vedia byt aj dobre, ale takto by sa spravat nemali. vela dospelych ludi nevie, ako sa ich deti citia napr. pri prestahovani.. tiez tento pripad poznam z mojho zivota.. ako hovoria ostatny "Kto nepozna, nevie"... ja viem ake to je a .. nemam na to slov.. je sice pekne ze ta zivy, a stara sa o to aby si mohol zit doma ale.. vztahy su najdolezitejsie.. a nadavky, dennodenne hadky to len kazia.. Moc kazia.. Prajem vela stastia v naplneni sna.. mam podobny (s tym anglickom) ;) a este som si spomenul.. ak mama naziva kamaratov svojho syna ze "grazli" tak to je pekne svinstvo.. nie kazdy pubertak musi pit, drogovat, nadavat, papulovat, a podobne.... ako hovoris "kto nezazil, nepochopi".. ja som zazil, pochopil a viem co to je.. prajem uspesne zvladnutu "misiu" :)

jessulik

orino
je na čase uvedomiť si že asi ani ty nie si dokonalý.tak ako tvoja matka.nepáčia sa ti nadávky?máš pravdu.ale nadávky z hnevu nie su o nič horšie ako tvoja nenávisť k matke.ako môžeš vysloviť niečo také takto jednoznačne?lutuješ sa a myslíš si že si tem najnesťastnejší človek na svete.mňa matka opustila keď som mala 3 roky.vybrala si alkohol a chlapov.nikdy som nepovedala že ju nenávidím.vieš trochu som sa vžila do vašej situácie.tvoja matka sa poháda s tvojím nevlastným otcom a skúsi sa ti posťažovať.ty jej povieš že ťa to nezaujíma.vieš ak by ťa nemala rada tak by nešla za ťebou aby sa s tebou rozprávala.ani ty nie si o nič lepší ako ona.za váš vzájomný vzťah si môžete obaja.aj ty!nikdy v živote som nikomu nepovedala že ma nezaujíma to čo mi chce povedať tá osoba.mne sa zdá že hladala len vzájomnú komunikáciu veď jej problémi aj tak nevyriešiš.takže sa chcela s tebou iba porozprávať podla mňa. vieš kolko detí trpí v rodinách naozaj?sú týrané,rodičia alkoholici narkomani a podobne?kolkým deťom sa ubližuje naozaj?odsudzuješ matku že je bezcitná ale si ako ona.chápem tvoj hnev ale ak by ťa naozaj tak trápil váš vzájomný vzťah tak by si bol rád že za tebou prišla a ochotne by si sa s ňou porozprával.ale ty ju odmietaš.som matka a svoje deti milujem nadovšetko.vieš je to jedno či si ty rodič alebo opačne.si už dosť velký na to aby si sa vedel správať ako dospelý a vžiť sa aj do situácie toho druhého.niekedy porozmýšlať aj nad tým čo môže prežívať ten druhý.a ty vedome zraňuješ matku.možno je tam toho aj viac čo si ty ani neuvedomuješ.možno jej ubližuješ ovela častejšie.tvoja matka nemá prácu,nepozná jazyk a ani nový muž nie je bohvie čo.tak potom pre koho asi žije takýto život?? podla teba kôli sebe?podla mňa nie.podla mňa je večšia obeť ako ty len si to ty neuvedomuješ.jej hnev neospravedlňuje nadávky ktoré na teba má ale aj keby si mal pravdu ty ako to opisuješ zo svojho pohladu aj tak nie si alebo nebudeš o nič lepší ako ona ak budeš v sebe pestovať nenávisť.pokús sa byť jej oporou.si jej syn a ona ťa možno potrebuje viac ako si to dokážeš predstaviť.pokús sa s ňou porozprávať a urovnať váš vzťah.možno spravila vela chýb ale spravil si ich už aj ty a ešte aj spravíš v živote.život nie je o tom byť dokonalý ale o tom že neutečiem ale hladám riešenie.prajem ti aby sa vám to podarilo dať do poriadku.možno bude mama šťastnejšia ako ty keď sa to urovná medzi vami.vela šťastia.

dospelak

Orino, cital som pozorne. Vskutku to nemas lahke. Cim viac budes dospelejsi, tym lepsie budes vidiet, ze rodicia (obidvaja) su ludia s chybami. Miluju svoje deti, maju potrebu chranit svoje deti pred zlymi realitami zivota. Vidia mozne nebezpecenstvo tam, kde ich deti nie. V ociach deti su obmedzeni a predpostrati, chovaju sa, akoby bola len jedna pravda - ta ich. Spominam si: ked som mal pomahat, bol som velky, ked som chcvel niekam ist, bol som maly...
Komunikacia medzi tebou a tvojou mamou je fakt ... zla.
Suhlasim s Ivanou: pokus sa vidiet svoju mamu ako zranitelnu, skus vidiet jej konanie ako nasledok velkej zataze. Ja si neviem ani len predstavit zivot v cudzej krajine a nevediet jazyk. Ona sa ho nauci, mozno ale nie tak rychlo, ako by si chcel.
Pockaj si na kludnu chvilku a porozpravaj sa s mamou. Priprav si formulacie a povedz jej, ako vnimas jej slova a co s tebou robia. Nech si mozes povedat, ze si urobil, co si mohol a zachoval sa chlapsky.
Mozno sa ti to nepodari. Tvoja mama mozno zvolila zivot za oceanom aj preto, aby si aj Ty mal lepsie moznosti, nez su tu. Ale to neospravedlnuje sustavnu hrubost a nadavky. Nebola by ani prvy ani posledny rodic, ktory si vztahy s vlastnym dietatom po..kasle.
Prosim, ponukni svojej mame isty druh spoluprace a bud k nej zhovievavy. Obcas sa nechame uniest kazdy.
Obidvaja to mate tazke. Drz sa, Orino.
Tvoj Plan B - odchod na vzdialenejsiu skolu - je dobry. Vzdy je dobre mat Plan B. Ty ho mas.

ivana45

Premyslala som o tebe. Bolo by zaujimave pocut nazor tvojej mamy. Vela veci, co popisujes, ze tvoja mama robi, naozaj vztahy kazi (nadavky, oslovenie). Zrejme ani ona to nema lahke. Mozno je hlboko nestastna a nema dost sil, aby svoje negativne emocie zvladala sama. Mozno sa sklamala, ze sa nenaplnili ocakavania v jej partnerskom vztahu. Zije v cudzej krajine, bez blizkej rodiny, priatelov. Navyse nevie rec!! Vies, ake je to stresujuce ??
Vies, dospeli si neuvedomuju, ze veci, ktore ich nerozhadzu, cloveka v tvojom veku zranuju. Myslim to oslovenie, az so mnou hrklo. Plne ta chapem, take oslovenie by mi velmi vadilo.
Prosim, skus sa napriek svojmu veku a puberte postavit do role "mudrejsieho" a s mamou sa POPROZPRAVAT. Aby ta lahsie presiel opravneny hnev, predstav si svoju mammu ako male zranitelne dievcatko uprostred cudzieho sveta. Tvoja mama je clovek s chybami, ako kazdy. Potrebuje ta, potrebuje pomoc. Mozno ani netusis, ako strasne. Drzim ti palce, aby si nasiel v sebe tolko sily, aby si vam obom pomohol.

kajka01

no ak aj nad drobnostami co od teba chce mamina aby si spravil prevracias ocami, si neochotny a neviem co este-lebo podla mna taky si..tak sa nediv ze aj matka je podrazdena na teba...a prepac ale slovo nenavidim sa mi zda silne kafe.
si este neplnolety tak rozhoduje aj za teba a co...sa tu lutujes akokeby si bol tyrany, nemal co do ust, nemal kde spat.
aby si este raz nelutoval tieto slova.
a nehnevajas sa to ze od teba chce aby si s nou niekam isiel ked ona nie je zdatna v angline mi naozaj nepride nic hrozne a v podstate je to to najmenej co mozes spravit. chcelo to urcite aj u nej velku odvahu vybrat sa na opacny koniec sveta bez jazyka bez zazemia a ty jej to teda neulahcujes.

malama

chlapče, čo robíš,zlerobíš.Matka je matka
a stým nič neurobíš. Snaž sa ukončiť
školu,odsťahuj sa buď samostatný a potom uvidíš aké to je, o všetko sa starať sám,
inkaso, voda, kúrenie strava, a kde je iné??
Ja som mala takýto istý príklad: dcéra
neposlúchala,nerobila nič,ja som drela
a ona sa zabávala. Jedného dňa/keď zmaturovala/ sa zobrala ako veľká hrdinka
na privát.Teda začala sama žiť, všetkú zodpovednosť mala na sebe. Ale rodičov ohovárala, osočovala medzi ľudmi, očierňovala atď. Ale nastala aj pre ňu
zlá chvíľa, bez peňazí, o hlade .A zrazu
si dieťa spomenulo, že má rodičov.Teraz
bola aj mama dobrá,láskavá. Ale už bolo neskoro.Dieťa,ktoré ohovára matku nie je
dieťa. Tak porozmýšľaj nad sebou a matku si v každom počasí/ pri búrke, pri slniečku/ váž.

martinmlm

To si čo za chlapa že nevieš vyniesť kôš a utrieť prach. Na základnú vojenskú službu s tebou. Lajdák.:-) keď ti nabudúce niečo prikáže spraviť tak to sprav s úsmevom na tvári a povedz " S RADOSŤOU MAMIČKA" a uvidíš jak vypúli oči a možno ju aj porazí a budeš mať kľud.

mnamka257

mozno si naozaj niekedy spravil veci pre ktore mala pravo sa na teba nahnevat.ale urcite sa ta mala opytat na to ci suhlasis s tym aby ste odisli byvat do Kanady.poznam ale aj horsich rodicov.tak sa na to pozri z tej lepsej stranky-byvas v Kanade a mas moznost studovat na univerzite v amerike-co je snom viacerych ludi.a aky je ten tvoj nevlastny otec?v kazdom pripade drz sa! :)