Dobry den. Pisem vam pretoze uz som zufaly. Ide o to, ze nenavidim moju mamu. Ano som tinedzer. Mnohi si mozete mysliet ze je to tym ze som prave tinedzer, a ze to casom prejde, no je to ine. Ja ju skutocne nenavidim. Vela veci mi urobila v zivote. Mozna je to tym, ze ked som mal 7 rokov, tak mi zomrel otec, a ona bola na vsetko sama (na mna aj mojho brata tiez), ale ja si myslim ze spravna mama by mala praveze svoje deti podporovat. Lenze ona nie. Ona ma zjebala za vsetko, co som kedy urobil. Ked som mal popratat dom, vzdy si nasla miesta, kde nebolo vycistene. vzdy ma zdzubala, ze som to odflakol. Samozrejme si pocas mojho zivota neodpustila reci, ako ze som lenivy,neschopny,zavistlivy,zloprajny... atd. Pred 2 rokmi si nasla priatela cez internet v Canade, tak sa samozrejme rozhodla ze tam pojdeme. Mna sa na nic nepytala, proste som musel ist a basta. Nezaujimalo ju ze som mal stalych kamaratov, stalu skolu, proste ludi, ktori ma poznali a mali radi. Vela z vas si moze povedat ze ach co ved si najdem novych kamaratov....Kto nezazije, nepochopi. Tak som v Canade, a verte ci nie, ona mi stale neprestala zneprijemnovat zivot. Moja mama si zobrala (teraz uz mojho nevlastneho otca), ale nie kvoli laske. Kdeze. Len kvoli tomu, aby sa nam rychlejsie vybavili imigracne papiere. Navyse, odkedy sme tu, tak priblizne kazdy den musim pocuvat ako sa hadaju (dakedy kvoli uplnym hovadinam, dakedy kvoli hovadinam co sa uz hadali predtym). Samozrejme som z toho uz taky podrazdeny, ze ked mama pride za mnou aby som daco urobil, tak na nu vybafnem, ona potom samozrejme na mna ze co si to dovolujem sa s nou takto rozpravat a vrieska uz aj na mna. O a este aby som nezabudol. Nevie ani fn po anglicky, takze vsade musim ist s nou ja alebo moj nevlastny otec. Ked ja nechcem ist tak na mna zacne ze co si to dovolujem jej odporovat, ze ine deti robia vsetko co im rodicia povedia, a ze je to moja povinnost robit vsetko co ona povie (dokonca aj ist s nou do banky :-P ). Ked jej poviem priklady deti co nerobia ani zdaleka tolko co ja, tak povie ze to su zase moji posahani kamosi a grazli. Ked sa velmi naserie (ale tym myslim skutocne velmi, ze az zacne cervenat), tak mi zacne aj nadvat. Najnovsie ma vola chujom. To sa stava len zriedkavo chvalabohu. Tak taky je to moj zivot s tymto diablom. O 2 roky maturujem tak planujem potom ist na univerzituniekde daleko, veeeeelmi daleko od nej. Nechcem aby ma financovali, takze asi budem si musiet najst nejaku robotu popri studiu, len aby mi to vystacilo na zivobytie. A neviem ci sa este niekedy vratim. Tak to je asi vsetko. Neviem ci som napisal mvsetko co som chcel, neviem ci to ma vobec hlavu a patu, ale pisal som to este tesne potom ako som sa zase pohadal s mamou takze som proste pisal vsetko hned, co ma napadlo. Ani neviem co chcem, asi som chcel len vyjadrit svoju nenavist k vlastnej matke. Popripade sem mozu napisat ludia s podobnymi skusenostami. Dakujem
Takze vdacny hej?
to ze jeho matke ujde nadavka neznamena ze ho este nema rada Zuzana. Kde berete tu istotu a podporujete ho ked neviete... Mlady je v puberte a pre takych je vsetko zle a kazdeho nenavidia ked nieje zivot len podla nich. A ze nieje vsetko dat zivot dietatu, stravu, ubytovanie ...a co mas z lasky ked nemas nic? Podla mna vacsinu ludi rodicia zkritizovali za to ze nieco spravili neporiadne a co? to nieje dovod nenavidiet clovka. Co je na tom ze sa rozhodla zit podla seba jeho mama a rozhodla sa odcestovat? To tiez nieje dovod nenavidiet. Ved si chalan najde aj tam kamaratov, mozno si tam najde aj lasku, dobvre zamestnanie a uz sa nebude chciet ani vratit...a este jej jedneho dna mozno podakuje. Toto su len reci nasrateho pubertiaka lebo sa neskace ako si on piska.
a ze empatia v prdeli? zlatko nepoznas, nesud...
a daka babka abo kto by sa o teba postaral tuto na slovenku nebol? no keby vážny vzťah z lásky tak pochopím ale toto =/ a ked už prekladáš tak prekladaj ale vždy dačo ftipné dohod aj tak ti mam prd rozumie a vy sa s dievčinou v banke zasmejete a nech aj pukne od jedu mamus =) ps. teleportovať ťa z tade bohužial nemôžme tak to skús zobrať z tej lepšej stránky nové babyyyy =)))
biopich, ved citaj riadne, ona nevie po anglicky, on ano, ked studuje a musi s nou chodit do banky, lebo ona nevie ani ň po angl. Vies, nie je vsetko len strava a ubytovanie, nie je vsetko dat zivot dietatu, ako ty hovoris. Je dolezite mat strechu nad hlavou, mat si co obliect, ale najdolezitejsia je laska. Ked ma dieta pocit, ze ho rodic nema rad, alebo ho neustale ponizuje, stale len dava prikazy, kadeco pozaduje a dieta ma pocit, ze toto nie je ta prava rodina, v ktorej tuzi zit, je to skutocne velmi neprijemne a je to jav castejsi, ako by sme ocakavali.
biopich..to je nazor...empatia v prdeli..
ORINO: Ja mám napríklad svoju mamku rada, ale ked som bola dlšhie doma tak to bolo horšie..vieš, proste ako si pisal..musiš mat jej nazor a ty nechceš a nebudeš jej pritakavat ako brat...ja som sa neskor naučial len povedat mhm lebo vedela som že ju urazim,ake jej poviem svoj nazor,lebo potom ona začala byt važna atiežs a jej to nepačilo, zistila to potom aj moja mladšia sestra a on je tvrdohlava,no a mamka sa naučila rešpktovat aj naše nazory, lebo vedela, že ich nezmeni...s tvojou je to horšie už aj preto, lebo ti ešte aj nadava a ty na to nemaš trpezlivost..prajem ti aby si si našiel už teraz kamaratov, priatelku alebo nejaky super koniček aby si nemsuels a trapit nad tým tak...a myslel hlavne pozitivne že dokažeš zvladnut tie dva roky s nadhladom-nie utrpenim..vela sily prajem
nevies ani prd po anglicky a si v canade a ako potom studujes?
Ja nechapem decka ktore vykrikuju do sveta ako nenavidia svojich rodicov. Ved co ti take spravila? mlati ta? zneuziva? nedva ti jest? nemas hadam kde spat? vobec jej niesi vdacny za zivot a nepozeras sa ty na nu na jej potreby ale iba na seba. tvaris sa ze si chudacik a ze len trpis... Co tak jej zacat pomahat uz len koli tomu ze ta zivi? Bud rad ze ste vypadli zo slovenska a da ti aspon nejaku moznost nieco zo seba vypestovat dostat sa niekam dalej. Ved tu na slovensku by si zhnil od biedy. A nieje nikde napisane ze sa tu nemozes vratit. Je pravda ze by ti nemala vraviet chuj ale mozno si to aj svojim spravanim zasluzis. Zacni sa pozerat aj na potreby a zivoty inych a prisposobuj sa. Matka ti dala zivot co tak trosku sa jej odvdacit. Nenavist ti nepomoze, mozes mnaukat trucovat ale to tvojej familii nepomoze iba sa viacej nastrbi. Ked budes dospely budes sa na to pozerat inak. Ked sa ti nepaci tak si zbal veci a chod si za svojim zivotom ak ti robi az taky problem chodit do banky s rodicmi ci upratovat...
Orino, skús to, nečakaj že sa zmení, ale urob aspoň niečo. Vytýčte si nejaké hranice - čo si ochotný robiť ty, s čím jej pomôžeš a čo chceš (alebo nechceš počuť) od nej. A keď nepochopí, čo jej hovoríš (napíšeš).. proste ignorovať, nevšímať, vyhýbať sa jej, splň všetko o čo ťa požiada (žiaľ musíš, kým z domu neodídeš).. zatni zuby a vydrž to. Píš si denník napríklad a vylej sa na papieri, choď si zabehať keď si hrozne naštvaný na ňu.. nauč sa ventilovať svoju zlosť, aby si nevybuchol. To čo ťa hrozne štve a nemôžeš zmeniť púšťaj von, NEDRŽ to v sebe. Zdôver sa niekomu, alebo sa vypíš tak ako si to urobil teraz.. A nezabúdaj, že to čo prežívaš nebude trvať večne.. teda dúfam aj za teba, že sa ti podarí splniť si sen :)
niektore frazy su uz vazne otrepane to treba priznat...si neschopna, nic nerobis poriadne, az ked budes mat 18, nicomu nerozumies a podobne blbosti ale na tebe vidno ze si silny a zvladnes to ...drzim palceky ;)
jajka001_: lenze ja som mal normalnu rodinu. teda polovicu rodiny. Moj otec bol super clovek. On viem ze ma mal rad. To bolo asi tak ze mama mala rada mojho brata, a moj otec mal rad ma. Mojho otca som nikdy neprestal lubit a stale verim, ze mi da silu v zivote, aby som to nejako preskakal.
kafik: Aj by som to mozno skusil s tym listom lenze ona je tvrdohlava. Velmi tvrdohlava. Takze ona sa urcite menit nebude. A byt neutralny ku nej. Hmm aj by som to skusil lenze ako mozem byt neutralny ku nej ked jednak sa furt hada s mojim nevlastnym otcom, jednak potom ma podrazdenu naladu, a ked pride za mnou aby mi poreferovala o com sa hadali, tak jej poviem ze ma to nezaujima, a ona mi povie ze by ma to malo zaujimat, lebo zijem s nimi v jednom dome. LENZE MNA TO SKUTOCNE NEZAUJIMA. A potom ma skritizuje za vsetko samozrejme. Ja chcem mat pokoj......klud. Uz bolo raz jedno take obdobie, ze ona bola este na slovensku, a tak som ju nevidel pol roka, a viete co? Bol to super pocit. Vzdy ked ju nevidim alebo viem ze nie je doma, tak ma obleje taky blazeny pocit ze si to mozno ani neviete predstavit. Milovat ju uz nedokazem, na to uz je neskoro. Ani sa nedokazem premoct a povedat "Lubim ta", pretoze to tak necitim a nebudem sa pretvarovat. To nie som ja. Uz len pri tej predstave sa mi zdviha zaludok. Pre mna je to len zena, ktora mi dala strechu nad hlavou, jedlo, satstvo, a ako protisluzbu mi nicila zivot. Odkedy som v Canade tak samozrejme plati vsetko moj nevlastny otec, pretoze ona nechodi do prace, pretoze nevie anglicky a ani sa ocividne ani nemieni ucit. Neviem co tu chce potom robit a ani ma to nezaujima. Hmm ked vydrzim este 2 roky, tak si asi v Anglicku budem hladat psychiatra, pretoze budem z nervami a s psychikou kompletne v prdeli.
vieš mať normálnu rodinu je ako nájsť zlatý poklad. podla toho čo píšeš si fajn chalan, osamostatnis sa a budes mat pokoj. len vydrz. a ostan aky si, nebud falosny a vypocitavy.