Ak zijete spolu u nas poradte ako ste prekonali jazykovu barieru,ako ste mu/jej nasli pracu,ako zijete...Moj priatel zije v GB,bola som tam 3roky a mam k tomu neskutocny odpor a on uz by rad zil so mnou...nevie po slovensky a ja strasne nechcem ist tam...poradte :(
Mate niekto priatela/lku z cudziny a zije s vami na Slovensku?Alebo ste odisli?
mariaa: Vies co mozno ma budes povazovat za blazna ale tu si ludia neublizuju. Nestretol som sa tu s tym. To je zapad no. Uplne ina mentalita ako na slovensko. V niektorych veciach si mi oponovala, ktore respektujem, ale mozno je to tym ako si ty pisala. Mala si stastie ;-). Ale v podstate si opakovala vacsinu veci co som ja povedal. Slovensko je znicena krajina a nevidim tam dobre vyhliadky na zivot. Pracovity Slovak s vedomostami si moze raz rocne dovolit dovolenku na Domasu alebo uz potom niekde ku moru( Grecko napr.). Pracovity Slovak v Canade si moze raz rocne dovolit Hawai. Plus nehovorim o tom ze si moze kupit rozne stvorkolky ,motorky, atd, lebo na to ma. Ja nie som velmi na peniaze takze povedzme ze chcem zit len tam kde sa budem citit dobre takze medzi prijemnymi ludmi. A vies co ? Zapad opat vyhral. Je mi to luto hovorit ale je to proste tak, ako to tu vidim. A co sa tyka uchytenia, nuz tak som este na strednej ale to som uz pisal( aspon si myslim) takze moc sa toho o uchyteni neda hovorit. Kazdopadne po strednej chcem ist do Britanie alebo Irska na univerzitu. A verim ze sa uchytim. Tu nejde ani az tak o stasti ako o svojich vlastnych schopnostiach a cieloch. No uvidime. Anyway Tak aj tebe prajem vela stastia na Slovensku/CR asi si mala to stastie ze si ho nasla. Ja nie. Ano ostal by som tam este do konca strednej, ale itak by som sa potom tlacil na zapad ;-).
:(
Nikto?
ORINO
...SLOVENSKO,nie je az take zle ako pises,je to velmi pekna krajina atd.ale jasne, ze moze byt pekne aj inde,to je jasne...a to,ze niekto nechce ist nikam atd.to nie je znak ZE SA BOJI,ALE JE TO AJ POVAHA...kazdy sme na nieco ine...co niekomu staci na cely zivot,niekomu nebude ani na mesiac stacit...
keby si nebol nuteny aj ty odist,tak mozno tiez sedis na SLOVENSKU,a teraz pises aky su SLOVACI,je to vsetko len od daneho stavu v ktorom sa nachadzas...
spominam si,ked ja som sa vydavala do cz v r.1987 a kamoska mi povedala,ZE BY V ZIVOTE NIKAM NESLA Z DOMU DALEKO A NIE UZ DO CIECH...ZE SA MI CUDUJE A OBDIVUJE MA...A VIES CO SA STALO?NEPRESLO ANI POL ROKA A DOSTALA SOM SVADOBNE OZNAMENIE A ONA SI BRALA MORAVAKA A STAHOVALA SA NA MORAVU -PO SVADBE,je pravda ze tam dlho nevydrzala a po case sa vratila naspat domov...lobo nemohla si tam zv.na vsetko atd.
...mozno mas pravdu,ze SLOVAK JE V ZAHRANICI viac OCENENY ako u nas tu na SLOVENSKU,ale tiez je to otazka stastia,nie kazdy ma v zahranici stastie...
JA SOM SI VSIMLA,ze tu ked si clovek dnesnej dobe najde nejaku pracu a je v nej dobry,tak ostatny/len koli konkurencii a zavisti/robia vsetko preto aby cloveka znemoznili atd.ale to je zasa len o povahe atd. zavist atd. si myslim,ze je aj v zahranici...
len mozno v zahranici je menej zavisti,lebo tam si ludia viac zarobia a maju vacsie moznosti ako tu u nas na SLOVENKSU...tu sa tazko hlada PRACA...
ani u nas nebolo tolko zavisti atd.ked mal kazdy pracu a mohol si zarobit,zmenilo sa to dobou vsetko...ludia si viac zavidia a keby mohli tak by toho druheho utopili aj v lyzicke vody...:0)))))
niekedy zavidia este aj povahove vlastnosti toho druheho,chceli by byt tym druhym clovekom,je to divne,ale je to tak...
mozno,ty si mal STASTIE,ze si sa uchytil,ale nie kazdy ma take stastie,tiez poznam jedneho,alebo par ludi,co odisli do zahranicia,len tak na blint a uchytili sa,ale mali STASTIE NA DOBRYCY A NEVYCURANYCH LUDI a to je velmi dolezite...
SLOVENSKO JE VELMI PEKNA KRAJINA,ZNICILI JU V TEJTO DOBE,VSETKO...O NIC NIKTO SA TU U NAS NESTARA,KAZDY SA STARA LEN O SEBA,CO NIEKEDY TO TAK NEBOLO...
...a este k tym mladym ludom,maju to velmi tazke dnesnej dobe,je to pravda,ale to ma kazdy a nezalezi na tom kolko ma rokov...kazdy clovek musi zit atd.
ak sa ti dari ako pises,tak ti zelam aby sa ti darilo aj nadalej a nikdy neprestalo darit...vela stastia
a inak, keby sa po prichode nezaregistroval, kym napr. nebude mat pracu, nemaju to v podstate ako zistit, pretoze kontroly su len nahodne
no to povolenie v jeho pripade bude len administrativna zalezitost, ziadne povolovanie a schvalovanie ziadosti, ale len jeho registracia, pretoze pravo na trvaly pobyt obcanovi EU vyplyva priamo zo zakona, samozrejme za predpokladu, ze nezatazuje socialny system statu t.j.: ma dostatok penazi alebo zamestnanie, po prichode na SR by si mal do 7 dni nahlasit, ze tu je a u koho byva, potom tu moze byt 90 dni len tak a ked si najde pracu, poda tu ziadost
Neviem ci som spravne pochopila,obcan EU moze zit na uzemi SK 90dni bez nicoho,ak planuje dlhsie,musi ist na cudzinecku policiu v mieste pobytu a staci predlozit najomnu zmluvu alebo pracovnu zmluvu(alebo dokazat ze ma dostatok penazi na zivot tu)a dostane povolenie k pobytu na 5rokov?
Co to znamena 'na zaklade prveho povolenia'...?
iwi si si tym uplne ista???
Ako obcan EU urcite nepotrebuje ziadne povolenie k pobytu, len ohlasenie u koho byva a nepotrebuje ani pracovne povolenie.