Ak zijete spolu u nas poradte ako ste prekonali jazykovu barieru,ako ste mu/jej nasli pracu,ako zijete...Moj priatel zije v GB,bola som tam 3roky a mam k tomu neskutocny odpor a on uz by rad zil so mnou...nevie po slovensky a ja strasne nechcem ist tam...poradte :(
Mate niekto priatela/lku z cudziny a zije s vami na Slovensku?Alebo ste odisli?
Dakujem kafik,skusim si to vyhladat.Bohuzial,on nema VS,pracuje uz od 16 lebo pochadza z chudobnej rodiny,neocakavam nejaku extra poziciu prenho,to nie,staci vyroba,sklad,nieco manualne,v ine ani nedufam,to by bol zazrak... jeho hobby a skola je kuchar ale poslednych 7rokov sa venuje vyrobe v priemysle,klimatizacia,klasicka vyroba ako u nas Peugeot alebo KIA...
Migračné informačné centrum (MIC). Skús si to pohľadať a poinformovať sa tam. Viem, že organizovali kurzy slovens. jazyka pre cudzincov, pomáhajú nájsť prácu, ale pokiaľ priateľ nemá VŠ, tak ani oni mu veľmi nepomôžu. A tiež neviem, či to náhodou už nezabalili, lebo na projekt už neboli ďalšie peniaze.
Určite inak sa žije na SK cudzincovi z Ukrajiny a inak z GB. Veľa závisí od neho. Ak je spoločenský, ukecaný, jazyková bariéra nerobí problém... a ak je tichý utiahnutý, spoločnosť mu nebude chýbať :) Prezradíš, akú má profesiu (vzdelanie)?
Lost...presne ako hovoris,pre takych,co maju silny zaludok...ja by som radsej zacala s normalnou jednoduchou pracou niekde,kde by sme mohli byt spolu,aby sa necitil osamely,kludne aj nejaka hala,napriklad Kia alebo nieco take...plus nejaky maly domcek na prenajom.A odtial sa odrazit... pocitujem v sebe prival energie ale aj troska strach zo zodpovednosti,ktoru budem niest,...po case,ked tato kriza na Slovensku pominie by sme si spolu mohli nieco otvorit...keby mi tak niekto poradil...
Evicka1 .. noo na visa a tie veci som nemyslel .. ale mozno sa da nejako vybavit, ale mozno si to len domyslam ake lahke to je..
A to Thajsko preto, lebo je tam "slnecno a lacno" podla toho ako mi kamosi co tam isli (i ked len na dovolenku) hovorili..
Ale na taky presun fakt potrebuje clovek mat "zaludok" .. urcite ot nie je lahke..
asi sa neda zahodit jedna cast zivota len tak.
sam som to pocitil ked som po 1 roku isiel na miesto kde som zil 17 rokov a to som tam bol len par minut, vyvolalo to spomienky :) a to sm extremny flegmatik :D
Lost...neplanujem tu zit s nim cele roky ak by sme nedosiahli po case postup v praci alebo aspon lepsi plat,...nemam pravo ho nutit zit takto...keby sa tu zarabalo aspon 600-700euro ale toto...:(
Lost zartujes? :-) a co pracovne povolenie,viza,ubytovanie,praca?? Thajsko znie krasne... pocula som o ludoch ktori tam odisli pracovat ale ako sa im to podarilo...je tazke ist niekam kde nikoho nepoznas :( ja ked som odchadzala do gb mala som v Londyne priatelov,inak by ma nedostali ani parom koni,som strachopud :(
Tak prave sme si pisali...napisal mi ze mozno by bol ochotny to skusit,ale ma dve podmienky,aby v praci bol este nejaky cudzinec aby sa necitil sam,a aby sme si prenajali nie byt ale dom,lebo ma psa a nechce ho nechat tam,a tomu rozumiem...takze toto mi dava nieco o com sa da rozmyslat...alebo sa z toho zblaznim,keby sa tak niekto ozval kto ma skusenosti...