Ak zijete spolu u nas poradte ako ste prekonali jazykovu barieru,ako ste mu/jej nasli pracu,ako zijete...Moj priatel zije v GB,bola som tam 3roky a mam k tomu neskutocny odpor a on uz by rad zil so mnou...nevie po slovensky a ja strasne nechcem ist tam...poradte :(
Mate niekto priatela/lku z cudziny a zije s vami na Slovensku?Alebo ste odisli?
Takze...na stranke MIC som sa dozvedela ze potrebuje povolenie k pobytu a zrejme aj povolenie k zamestnaniu... pre obcana EU celkom tvrde... pobyt chapem ale zamestnanie?:(
Hmm zaujimave ako vela ludi este stale vidi Slovensko ako najlepsiu krajinu na svete. Ja som bol v podstate donuteni aby som odisiel zo Slovenska a nepacilo sa mi to priznavam. Teraz som v Canade druhy rok a planujem sa vratit dokoncit skolu na Slovensko a ziskat maturitu. Ale hned potom chcem ist studovat do Britanie alebo Irska. Nikto ma na Slovensku neudrzi to mi verte. Slovaci su velki bojkovia ako som pozoroval poslednu dobu. Je mi luto ale je to tak. Slovaci radsej budu byvat v dome, ktory postavil este ich dedko, akoby mali ist skusit stastie inde kde ich moze/nemusi cakat lepsia buducnost. Ci sa budem mat lepsie? Neviem. Kazdopadne to bude experience ktora sa nezabuda. Ja som prisiel do Canady a nikoho som tu nepoznal. Bol v podstate hodeni do High School a bol som odkazany len sam na seba a nikto mi tam nepomohol. Potom som si samozrejme nasiel priatelov a urobil znamosti na sekretariate (verte vyplati sa to ;-) ). Kazdopadne na zapade sa cenia vedomosti a rozum ovela viac ako na Slovensku a zo Slovenskym vzdelanim viem ze to mozem dotiahnut daleko (aspon dajaka vyhoda Slovenska co? heh ;-) ). Na Slovensku mladych ludi necaka nic dobre to mi verte.
evicka1, lotysky su najkrajsie zeny na svete podla mna:) len poznal som len take co sa mali zakratko vratit domov tak ze ci tu nie je nejaka komunita stabilna niekde aby som sa tam mohol infiltrovat:))
.
lost, chat by pomohol keby nebola vzdialenost vyse 1 200 km.. a hej, svk je pekna krajina, mna stve najma to ze okrem BA sa nikde neda zohnat robota (pre absolventa prava) a BA zrovna velmi nemusim tak som rozmyslal ze ked tu uz budem musiet ostat tak aspon s nejakou baltskou bohynou:)
Ahoj Evicka1, no vystudovala som tu dve vysoke skoly a teraz si hladam pracu, chcem zacat karieru. Domov sa urcite nevratim. Okrem rodiny mi tu nic nechyba. Mame tu dom, normalny zivot. Manzel tu zije 20 rokov, on by na Slovensko vobec nechodil, nebyt jeho rodicov.
Beskyd a preco prave Lotyska? :-)
hmm.. ospravedlnujem sa, trocha odveci, ale k tejto teme mi napadla otazka ci niekto nevie ci sa niekde na slovensku da zoznamit s nejakou babou z Lotysska, strasne by som ocenil, vdaka:)
Tiramisu a co tam konkretne robis,paci sa ti tam?Vratis sa niekedy domov?
Kafik ja sa najviac bojim ho nechat sameho,najradsej by som pracovala s nim...Slovensko sa mu velmi paci,aj BA centrum a hory,ale to asi kazdemu :)
Ahoj, ja zijem v USA uz sedem rokov, odstahovala som sa tam za manzelom a som tu velmi stastna, ale on nie je Amik, je Slovak. A nemame tu nikoho len sami seba.
No kuchár je celkom v pohode, aspoň ja vídavam inzeráty na túto profesiu. To že je cudzinec môže byť preňho aj výhodou. Jazyk sa naučí, neboj sa. Keď bude tu, bude nútený rozprávať, niečo sa už len naňho nalepí.
Čoho sa ty viacej bojíš, že nenájde prácu, alebo že sa mu nebude páčiť na Slovensku?