Ťažké reformy!!! Pre koho vlastne???

Príspevok v téme: Ťažké reformy!!! Pre koho vlastne???
catherin

Taká som nahnevaná na naše zdravotníctvo a celý systém!!!!!!!!!!!!!!! Neustále chodíme s deťmi po lekároch, každý druhý mesiac sa niečo vyvŕbi. Kašeľ je už bežnou záležitosťou. Predpíšu Vám lieky, ktoré si takmer celé zaplatíte s vlastného vrecka a skúša sa. Prejdú tri dni...Nezabralo, tak sa liečba zmení.. A opať siahnete hlboko do vrecka a zaplatíte! Za tieto tri týždne som nechala v lekárni asi 150 eur.Pri mojom plate 360 eur teda dosť!!!A platím (ako každý normálny človek) zdravotné.Načo??? Známa sa mi tiež sťažovala, že za minulý mesiac nechala v lekárni vyše 60eur. A dieťa má už mesiac doma!!! Kto toto vymyslel? Veď to je čisté zdieranie ľudí a farmaceutický biznis! Zákony sa dajú robiť aj pre dobro ľudí. Platiť zdravotné, ale keď človek už ochorie, lieky by mali byť zadarmo, lebo si už dakedy myslím, že to lekári predpisujú len preto, aby sa DAKTO nabalil. Tu nie je reklamácia??? Veď aj u lekára som klient!:((

farmaceutka1

katalinka, musis dosledne rozlisovat medzi liekom na recept, ktory je ciastocne hradeny poistovnou, alebo liekom volnopredajnym, ktory hradeny nie je. Pri ciastocne hradenych liekoch musi byt doplatok vsade rovnaky, ak nie je, je to protizakonne, lebo doplatky urcuje zakon a ich vyska je verejne pristupna, cize lekar by ti mal dopredu povedat, kolko budes doplacat. Ma to totiz v pocitaci.
Pri volnopredajnych liekoch a antikoncepcii sa cena moze samozrejme lisit, pretoze tam boli zrusene maximalne ceny a ostava na pacientovi, ci si vyberie lacnejsiu alebo drahsiu lekaren. Je to vec vyberu.

katalinka

catherin rozumiem ti, mám to doma podobné, asi to vie pochopiť každý...
farmaceutka je možné aby som v každej lekárni doplácala inú sumu, mne sa pár krát stalo, že sa suma o takmer 30 centov navýšila...alebo to skôr treba pripisovať nejakej zmene v cene...

farmaceutka1

precento z ceny liekov? nie. jedine, ze ma nekalu dohodu s niektorou lekarnou. Doplatky a moznosti geerickej nahrady najdete na stranke ministerstva zdravotnictva. Ina otazka su jeho provizie od farmaceutickych firiem. Niektori lekari su ako predajne stetky, bohuzial.

farmaceutka1

detsky roztok xyzal sa nedoplaca, na ostatne balenia sa doplaca najviac 0,79eura, zavisi od velkosti balenia, na 90tbl balenie sa doplaca 0,13eura. Pravdupovediac nech pocitam, ako pocitam, stale som sa k tym 150 euram nedopracovala. Okrem toho, ak chces slepo posluchat doktora, tak posluchaj. Existuju genericke nahrady, na ktore sa nedoplaca, alebo doplaca menej, pri vacsine liekov.
Lieky do nosa a od kaslu ako Olynth a Vibrocil nie su zdravie zachranujuce lieky, preto nie su hradene zo zdrojov verejneho zdravotneho poistenia. Keby sa vyplytvali tieto prostriedky na Trifedy a Olynthy, neostalo by na transplantacie, liecbu rakoviny a podobne financne narocne procedury. Vacsina ludi nema ani sajnu, kolko moze stat napriklad jeden cyklus chemoterapie, alebo kolko stoji imunosupresivna liecba jedineho pacienta po transplantacii. Ako by sa ti pacilo, ked bude tvoje dieta nedajboze potrebovat novu oblicky, keby ti povedali prepacte, ale nie su peniaze, lebo sa vycerpali na Vibrocily?
Pre minimalizaciu nakladov na lieky mozes nieco urobit aj ty a tvoja lekaren, len o to poziadat.

catherin

A čo sa týka lacnejších probiotík-keď Ti lekár povie tu je také a také zloženie, tieto obsahujú viac miliárd probiokultúr a lepšie je v akútnom stave dať 2 tbl denne ako jednu, siahneš samozrejme po väčšom balení! A keby to aj tak bolo ako píšeš tak by ma pri toľkej pálke za lieky už 3 eurá nevytrhli z biedy! Ja to hovorím celkovo, že by sa nemalo za lieky platiť! Len za doplnky výživy a vitamíny pokiaľ sú určené ako doplnok stravy a nie samotná liečba!