Fomo, je to mozne, z jednej zavislosti do druhej. Bracho stale rovnako?
Chorobné zhromažďovanie vecí
To uz aj na nieco taketo je stanovane diagnoza ? :-D Dobre vediet aspon s tym mozem oboznamit svokru a muza :-D
Moj nazor na chorobne zberatelstvo nepotrebnych veci je ze ked nepomaha ziadna liecba alebo dohovaranie zo strany pribuznych , tak mozno by pomohla laska , priatelstvo..Bude to zniet mozno naivne alebo ako klise , ale ak si clovek najde dobru priatelku alebo partnera , s ktorym sa citi dobre , nema uz taku potrebu po materialnych statkoch..Moj brat hovori , citujem " keby som mal nejaku priatelku , zenu , vela haraburd by som aj potom dokazal vyhodit."A toho isteho nazoru som aj ja .Clovek bude mat stale zalubu po tych veciach , len ten blizky clovek mu vzdy da silu vzdat sa niektorych veci a aj niektore vyhodit..Na zaver citat " NEZALEZI CO MAS , ALE KOHO MAS."
tak dozaista by nestacili nejake dve tri sedenia, to by bol beh na dlhu trat
Neviem či sa z tohto dá nejako dostať...či proste psychológ by si s tým vedel poradiť...
Mám s bratom ešte taký problém že kvôli jeho patologickému zberateľstvu zažívam často hanbu pretože keď ho zoberiem na výlet namiesto toho aby sme si išli pozerať pamiatky , prírodu ON otvorí najbližší kontajner a začne rozoberať staré elektro a ľudia to nechápu a začnú mu týkať a na posmech mu hovoria - Teba bavia také haraburdy ? Alebo " polož to lebo ťa ubijem " ako malému decku ..Ja potom zachraňujem situáciu hovorím " On je chorý , má takú záľubu atď..ALE mám zbytočnú hanbu..Väčšina ľudí sa na verejnosti musí správať DÔSTOJNE a to on veľakrát nedokáže..Ako mám potom reagovať ? Povedať o tom jeho psychiatricke ?
Jasné, že to má pôvod už v detstve, toto sú presne veci, ktoré si so sebou nesieme celý život.
Niekde som čítal že chorobné zberateľstvo má svoju príčinu v detstve kedy ten človek nemal také veci pretože si ich nemohli jeho rodičia dovoliť kúpiť a potom o niekoľko rokov v dospelosti si chce všetok ten " majetok " vynahradiť..Ako príklad si z detstva pamätám videokamery za vtedajších 20 000 Korún..A tak teraz si v hlave vytvára pocit " bohatstva " ..Aj ja som túžil mať dva milióny korún v hotovosti keď som bol ešte teeneger.. Alebo som túžil nájsť batoh plný peňazí.. Čo je na tom zvláštne ? Keď sny sa majú žiť , nie iba snívať
nekupovat nove veci, nekupovat to, co nepotrebujem. niekde som citala alebo pocula, ze si mas premysliet, ze ci by si radsej chcel tu danu vec, co planujes kupit alebo ten financny obnos, aka je cena danej veci. priklad, radsej kupis telku, ktoru nutne nepotrebujes za 500 eur alebo budes radsej mat 500 eur.
Chorobné hromadenie vecí (CHV) je pretrvávajúca ťažkosť zbavovať sa alebo lúčiť sa s rôznymi vecami, bez ohľadu na ich aktuálnu hodnotu. Správanie má zvyčajne škodlivý efekt – či už emocionálny, fyzický, sociálny, finančný a dokonca zákonný – pre zhromažďovateľa ako aj pre členov jeho/jej rodiny.