Chorobné zhromažďovanie vecí

Táto diskusia patrí k článku: Chorobné zhromažďovanie vecí
Chorobné zhromažďovanie vecí

Chorobné hromadenie vecí (CHV) je pretrvávajúca ťažkosť zbavovať sa alebo lúčiť sa s rôznymi vecami, bez ohľadu na ich aktuálnu hodnotu. Správanie má zvyčajne škodlivý efekt – či už emocionálny, fyzický, sociálny, finančný a dokonca zákonný – pre zhromažďovateľa ako aj pre členov jeho/jej rodiny.

fomo-5

Dobry den. Chcel by som este dodat , ze ten moj brat zbiera haraburdy az do neunosnej miery..Vsetko to tlaci az do krajnosti..Napriklad mi preplnuje balkon vecami az sa to zacina z neho sypat dole..Aj do komory kde maju byt potraviny uz ta pyramida visi na vlasku a je iba otazkou casu , kedy to padne..ON NEMA ZDRAVU LOGIKU. Sam hovori ze ak mu zacne padat z balkona a zacnu mu to druhi vyhadzovat sam si siahne na zivot , ze vyskoci z okna atd..My s mamou sme zufali..ON HOVORI , ZE NECH HO RADSEJ ZOBERU DO USTAVU A NECH HO TAM ZABIJU Atd..A PRITOM STAT mu bude pomahat do samostatneho zivota PRISPEVKOM ZA OPATROVANIE , ALE ON JEDNODUCHO ODMIETA..Sam hovori o sebe - ZE JE TAKY..Komu neni rady tomu neni pomoci , HOVORIEVA..CO MAME S MAMOU VLASTNE DALEJ ROBIT ?

Fomo-8

Moj nazor na chorobne zberatelstvo nepotrebnych veci je ze ked nepomaha ziadna liecba alebo dohovaranie zo strany pribuznych , tak mozno by pomohla laska , priatelstvo..Bude to zniet mozno naivne alebo ako klise , ale ak si clovek najde dobru priatelku alebo partnera , s ktorym sa citi dobre , nema uz taku potrebu po materialnych statkoch..Moj brat hovori , citujem " keby som mal nejaku priatelku , zenu , vela haraburd by som aj potom dokazal vyhodit."A toho isteho nazoru som aj ja .Clovek bude mat stale zalubu po tych veciach , len ten blizky clovek mu vzdy da silu vzdat sa niektorych veci a aj niektore vyhodit..Na zaver citat " NEZALEZI CO MAS , ALE KOHO MAS."

Fomo-8

Mám s bratom ešte taký problém že kvôli jeho patologickému zberateľstvu zažívam často hanbu pretože keď ho zoberiem na výlet namiesto toho aby sme si išli pozerať pamiatky , prírodu ON otvorí najbližší kontajner a začne rozoberať staré elektro a ľudia to nechápu a začnú mu týkať a na posmech mu hovoria - Teba bavia také haraburdy ? Alebo " polož to lebo ťa ubijem " ako malému decku ..Ja potom zachraňujem situáciu hovorím " On je chorý , má takú záľubu atď..ALE mám zbytočnú hanbu..Väčšina ľudí sa na verejnosti musí správať DÔSTOJNE a to on veľakrát nedokáže..Ako mám potom reagovať ? Povedať o tom jeho psychiatricke ?

Fomo-8

Niekde som čítal že chorobné zberateľstvo má svoju príčinu v detstve kedy ten človek nemal také veci pretože si ich nemohli jeho rodičia dovoliť kúpiť a potom o niekoľko rokov v dospelosti si chce všetok ten " majetok " vynahradiť..Ako príklad si z detstva pamätám videokamery za vtedajších 20 000 Korún..A tak teraz si v hlave vytvára pocit " bohatstva " ..Aj ja som túžil mať dva milióny korún v hotovosti keď som bol ešte teeneger.. Alebo som túžil nájsť batoh plný peňazí.. Čo je na tom zvláštne ? Keď sny sa majú žiť , nie iba snívať