Ako si zmerať telesný tuk

Niekedy všetko nie je tak, ako to vyzerá. A tak je to i s telesným tukom. To, že ste chudí, nemusí znamenať, že pomer vášho tuku je v norme. Niekedy číha ukrytý pod kožou a to je ešte viac škodlivé. Naopak, atléti vážia často oveľa viac kilogramov a vyzerajú silnejší. Ako teda zmerať telesný tuk a zistiť, či je v norme?

Obézna žena Zdroj foto: Shutterstock.com

BMI

Pre začiatok je dobré zistiť si tento údaj, ktorý vám na základe vašej výšky a váhy určí, či ste v norme, trpíte podvýživou alebo obezitou. Výpočet je jednoduchý, len vydelíte vašu hmotnosť v kilogramoch výškou v metroch na druhú. No funguje to len do istej miery, pretože isté percento ľudí, ktorí mali BMI v norme, mali napriek tomu množstvo podkožného tuku, čiže boli obézni, hoci vyzerali štíhlo. Na druhej strane, môže sa stať aj to, že ak máte väčší podiel svalovej hmoty, vaše BMI číslo bude spadať do kategórie nadváhy. Takže myslite na to, že toto číslo je len orientačné, určite nie presné pre každého.

Obvod pása

Ak chcete byť mimo rizikovejších skupín, mali by ste sa pohybovať pod hranicou 80 cm v prípade, ak ste žena, a muži by nemali presiahnuť hranicu 94 cm. Takto zistíte množstvo svojho vonkajšieho tuku. Zmeriate si ho jednoducho, obtočíte si meter tesne nad svoje bedrové kosti, pričom musíte vydýchnuť.

Medzera medzi stehnami

Pred pár rokmi to patrilo medzi módne trendy. Ak mala žena medzeru medzi stehnami, bol to znak, že je štíhla a sexi. Odborníci ale tvrdia, že je to nezmysel, všetko závisí na štruktúre kostí a svalstva, určite nie na medzierke. Dnes sú uznávané skôr plnšie, ale zato pevnejšie a vypracovanejšie stehná. A to, či ste obézni, alebo nie určite nezistíte takýmto spôsobom.

Kľúčne kosti

Vezmite nejaké malé predmety a umiestnite ich v priestore vašich kľúčnych kostí. Udržia sa tam? Ak ich dokážete vyvážiť, ste chudá. Nie, ani toto nefuguje a je to len mýtus.

Dočiahnite na svoj pupok

Obtočte jednu ruku cez chrbát a snažte sa dotknúť pupku. Ak sa vám to podarí, patríte medzi štíhle. No sklameme vás, toto tiež stopercentne nefunguje. Niektorí ľudia môžu mať tú výhodu, že majú ohybnejšie ramená a ruky celkovo a veľa štíhlych žien má len problém obtočiť ruku okolo tela.


Čítajtie tiež:


Pomer pása a bedier

Ženy, ktoré majú tento pomer nad 0,8 vraj majú vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Takéto merania sa dajú použiť na zistenie obezity a s tým spojených rizík chorôb. I keď je zložitejšie zmerať pás aj bedrá, tieto čísla nie sú celkom na zahodenie. Opäť použite meter a zmerajte obvod týchto dvoch miest a potom ich vydeľte.

Vidíte vaše brušné svaly?

Ak vidíte tzv. six-pack, potom ste fit. Množstvo tuku, ktorý nosíte pod kožou je odrazom toho, ako pracuje váš metabolizmus. A ak s ním máte určité problémy, potom ani vaše svaly nie sú viditeľné a na tele sa usádza tuk. Ak však svaly vidíte, vaše percento tuku bude minimálne. Dosiahnu to však len ľudia, ktorí pravidelne cvičia a dávajú si pozor na množstvo prijímaných kalórií. Tento spôsob zistenia pomeru telesného tuku je veľmi jednoduchý, stačí sa pozrieť do zrkadla alebo sa zahľadieť na svoje brucho pri posilňovaní.

Použite povrázok

Je to ľahké, ak je obvod vášho pásu menší ako polovica vašej výšky, nie ste obézni. Tento pomer je vraj aj presnejší ako údaj BMI. Bude vám stačiť povrázok, ktorým odmeriate svoju výšku, potom ho zložíte na polovicu, čo by malo predstavovať obvod vášho pása a následne to overíte.

Štípací test

Veľa zdravotníkov stále používa tento starý trik, ktorý spočíva v uchopení kože na vašom bruchu do malého pravítka, ktoré zmeria rozsah vytŕčajúcej kože. Či to funguje? Všetko závisí od prevedenia osoby a kvality prístroja. Uistite sa, že toto meranie je vykonávané správne a štípanie je primerané. Ak sledujete na sebe známky chudnutia a pravidelne sa takto meriate, aj toto uštipnutie by malo byť čoraz menšie.

Bioelektrická impendancia

Tento **stroj pomocou elektriny vypočíta pomer telesného tuku v závislosti od celkovej stavby tela. Stroje však môžu byť nepresné. Približne vás ale odmerajú, takéto prístroje sa dajú aj zakúpiť, čiže nemusíte nikam chodiť a stačí sa merať doma, najlepšie ráno po prebudení.

Váženie pod vodou

Toto hydrostatické váženie spočíva v ponorení do vodnej nádrže, kde výtlak vody meria percento telesného tuku. Avšak býva dosť kritizované, pretože sa vám môže dostať vzduch pod plavky, ale problém môže byť takisto aj vo vašich pľúcach.

Bod pod

Je to podobné, ako podvodné váženie, ale zostanete v suchu, hoci na sebe musíte mať plavky. Prístroj, ktorý vyzerá ako vajíčko vám odsaje prebytočný vzduch a zmeria tak percento tuku. Tento spôsob funguje, no nemusí byť až taký presný pre ľudí s podváhou alebo nadváhou. Prístroj si domov kúpiť nemôžete, merania sa robia v rôznych športových a fitness priestoroch.

Dexa sken

Hoci sa tradične používa na stanovenie hustoty kostí a posudzuje riziko osteoporózy, môže byť použitý i na kontrolu telesnej stavby. Dexa skenovanie je pohodlné a rýchle, zistí pomer svalov, tuku, kostí. Ďalej sa zameria na percento viscerálneho tuku a tuku okolo pása. Výhodou je i skutočnosť, že tento spôsob je dosť presný.