Povolenia - stavba

Príspevok v téme: Povolenia - stavba
pasci

Potrebujem sa dozvediet
-kde a ci mam narok na info ohladne suseda, ci ma povolenie na nadstavbu domu
a tiez ci ho ma skolaudovany
-dalej potrebujem vediet aka musi byt vzdialenost-odstup napr. hospodarskej budovy(ci tak nejak sa to vola?) na dvore suseda od naseho domu. viem ze je to niekde nejak zakotvene(zakon?), ale neviem kde a kolko to ma byt.
-este by som potrebovala vediet kde alebo ako sa da zistit, odkedy ta hosp. budova stoji-teda kedy bola postavena a ci je dolezite ze kedy bola realne postavena, alebo kedy bola zapisana? to koli tomu zakonu co urcuje odstup budov od seba, pretoze tie starsie myslim mali zakotvene ze mozu byt nalepene ale uz novsie musia mat dodrzany urcity odstup-kolko, to neviem a tiez neviem ako stara ta budova je a podla coho sa urcuje jej vek, kedze ju dostavovali a pristavovali.
Pomozte mi prosim

Miklosko2

Stastnedomy na blogu uplne o tychto temach nepisu, kazdopadne ak chce niekto domcek, ich ako firmu odporucam (aj mozno len ako poradcovsku v tejto oblasti), robili nam dva projekty, velkarat som na nich uz na nete natrafil, vidiet, ze ludia vedia aj pochvalit :)

adka00

Tak Pasci je to jedno co vyriesime ,lebo uz to nene ten klud co pretym .Ja ked mojho suseda vydim na dvore aky dolezity sa robi a viem ze co ma, ma vsetko z podvodov a klamstiev a ja teda moja cela rodina musi kvoli takemuto chrapunovi trpiet ide ma slahnut.Musis zavolat na stavebny urad ,na kataster vypytat geometricky plan inak sa nepohnes a ako pisala radana vsetko maj na papirery .Vecer pride manzel tak sa ho opytam potom ti odpisem

pasci

pozhanam ten geometricky plan, ale to je vlastne jedno ci tam polmeter mame ci nieäSKOREJ ASI NIE AKO ANO). nie je to uz nas dvor, ale pristup na poziadanie nam musia povolit, ale to nam aj tak nevyriesi izolaciu, lebo na to potrebujes viac ako polmeter ci meter co je tam asi volny priestor medzi budovami koli obkopaniu a podrezaniu ci podpileniu aj rucne nieto este strojmi.
Len ide o to, ze ak aj budeme podla zakonov v prave a raz to napadneme, tak to bude vojna na cely zivot. a zi v takomto strese! no je to na psa

radana

pasci-to ci mate este pol metra svojho pozemku okolo domu zistis podla svojho geometrickeho planu,kde je zakresleny aj podorys domu.Ostatne veci vyzistis na Stavebnom urade.Kazdopadne ries vsetko pisomne.Ak chces vyzistit,ci ma sused zlegalizovanu stavbu,vyhladaj si to na googli,zadaj tam vyhladat katasterportal.

pasci

radana dakujem za podrobne vysvetlenie.
my sme stary nas dom kupili asi pred 10 rokmi a ta stavba -budova tam uz totiz stala-asi meter od naseho domu. kedy ju vsak oni postavili, zatial neviem. kedze sme ale chceli mat dobre susedske vztahy, nic sme neriesili a investovali do drahych sanacii-len omietok,nic ine sa nedalo, co nam ale zial nepomohlo v pripade pivnice-ta sa nam nedari nijak vyriesit a plesnie a deti su ztoho permanentne chore,kedze je pivnica sucastou obytnej casti domu. vzhladom k priestoru ktory nemame okolo domu sa neda odizolovat. vztahy sa ale vyhrotili, nie koli tomuto, to sme sa my snazili riesit si mimo nich a stalo nas to uz peknych par stotisic. tym ludom ked podas prst vezmu ruku a pomaly ta tu zhltnu. nieco take sme nepoznali, tu zlobu co v nich tlie. takze si chceme vyzistit aspon tieto veci a ci mame nejaky pravny narok na riesenie, alebo sa na to vykaslat. bud by skrotli,a dali nam aspon pokoj, alebo by to dopadlo katastrofalne ale aspon by sa veci pohli, lebo takto je to zakerne a ucelove robenie nam zla z ich strany-spiknutie. jaj a este tolko ze nas dom zo zadnej casti susedi s dvorom dotycneho tak, ze cela zadna stena a cast bocnej tvoria hranicu nasich pozemkov, cize zozadu a zboku nasho domu je to ich pozemok, a niesom si ista ci vzadu nemame narok alebo ci je este nase tusim polmeter aby sme sa tam mohli dostat koli napr. fasade domu a tak. a je tam asi ten metrovy odstup stavby ich budovy a tym padom sa nam tam zdrzuje voda a vlhnu steny. netusim kedy to tam postavil a odkedy to ma zlegalizovane. vraj to postavil nacierno ale i ked to legalizovali, nik nas o povolenie a suhlas neziadal a ani ked nadstavovali, resp. rekonstruovali dom a zobytnovali podkrovie vo svojom dvore ani vtedy nie-takze netusim ci nato maju povolenie a ci ho museli ziadat a dostat, ale pamatam si, ze my sme vtedy pred 10 rokmi museli mat na rekonstrukciu suhlas susedov.
som chora, musim vyzdraviet a skusim nieco vymysliet. zatial aspon tieto rady, nech sa viem aspon zorientovat a kam sa obratit. dakujem

radana

pasci-chod na stavebny urad a tam ti podaju vsetky informacie ohladne susedovej stavby.Ziadaj si to pisomne a bolo by dobre uviest aj dovod,preco ta tieto informacie zaujimaju.Ak doslo k takemuto problemu mas na to pravo.

radana

Odstup od stavieb je minimalne 2 metre od plota a minimalne 4 metre od vedlajsej budovy.Pokial ja viem,tak napriklad samotna garaz,sa moze stavat na hranici pozemku,musia s tym vsak suhlasit susedia pri stavebnom konani,ked sa vybavuje stavebne povolenie.Ked si sused odsunie stavbu na 2 metre od hranice pozemku,kde vsak musi byt dodrzany odstup od budov 4 metre-to znamena,ze keby si ty mala postaveny dom na hranici pozemku uz davno a sused by siel stavat a ty by si nastojila,aby bol odstup stavieb podla zakona,vtedy by sa musel odsuvat az o 4 metre,vtedy nepotrebuje tvoj suhlas,iba ta urad upovedomi o zaciatku stavebneho konania,kde sa mozes prist vyjadrit,ale ked bude odsuvat stavbu podla zakona na 2 metre od hranice pozemku a minimalne 4 metre od susedovej stavby,tvoje namietky nebudu vzate na vedomie,nakolko zakon to povoluje..