Prečo ešte nespíte?

lost

ale nudim sa tak preco nie ;)

1. atomove bomby nevybuchuju na zemi
2. nevidim dovod preco by niekto mrhal atomovkou aby zasiahol moj dom na dedine
3. 1 meter zemskej hmoty pohlti 99% radiacie, o zvysok sa postara napriklad ocel (1cm zmierni vplyv radiacie o 50%, cize staci 6cm a mame dalsich 2^7 k dobru, tj 1/1000 radiacie je povazovana za dost bezpecny bunker aj na 1megatovnovu bombu)

staci tam vydrzat 3-4 tyzdne aby to bolo bezpecne vonku. otazne je, co potom.

k tatrovke

fabia ma 1/2 hmotnosti SUV. cize schyta 2x taku ranu ako SUV. plne nalozena tatrovka ma kolko? povedzme 27 ton.. tj 10 nasobok SUV alebo 20 nasobok fabie.

no neviem v ktorom by si chcel byt ty, ale ja v SUV :) (myslim si ze kabina tatrovky by posluzila tiez ako destrukcna zona, neviem ci by sa to ale dalo prezit, no 27 tonova tatrovka nejazdi rychlo) ale fajn, moze to byt aj 50 tonovy kamion, ale pointa je, SUV je omnoho bezpencejsie, pretoze vacsina kolizii nie je s kamionom, ale s 1-2 tonovymi autami, alebo podobnym SUV a kedze fabia a podobne auta su najnehmotnejsie, maju najvacsiu nevyhodu, je relativne ci maju 5 hviezdiciek alebo nie, neverim ze pokial sa zrazi taka energia, tak nejake low-cost auto ochrani posadku (neveril by som ani audi R8, pokial ma rovnaku hmotnost ako fabia a moze mat aj 20 airbaov (zbohom sluch)..

kazdopadne.. nezijem v strachu, preco by som mal, beriem to odjakziva tak, najskor to bola paranoja, dnes je to 'poznaj svojho nepriatela' :D alebo cokolvek..

vzdy ked sa hadam s ludmi, v oveku od nevidim do nevidim a hovorim im ze zasoby pitnej vody su kriticke a rozhodujuce (staci 1 prasknute potrubie a dovidenia) ale vzdy som za blazna a paranoika.

ok fajn :) budis...

ale mali by brat na vedomie, ze spim s brokovnicou a ak si pridu po moju vodu, nebudem mat zlutovanie, lebo ako dospely jedinci, svojpravny jedinci, boli sakra varovani a mali moznost sa o seba a svoju rodinu postarat a ja svoju povinnot ochrancu rodiny vykonam za akejkolvek situacie, aj keby som mal odprasknut suseda co si prisiel po nasu vodu ;)

tolko k teorii, ale brokovnica je nahovno zbran (sice vo filmoch funguje, ale realita nie je film) a u nas su nahovno zakony, ktore zakazuju obranu, cize mozno bude lepsie opustit europu.

lost

ach jaj, ty si zas robis srandu.

prosim, nastuduj si nieco o atomovej fyzike najskor :P

a aj kinetickej energii, to k tej tatrovke.

atm

podla mna ty zijes v nejakom neustalom strachu a pocite nebezpecia:).. mimochodom ked sa to suv zrazi s plne nalozenou tatrovkou tak z neho zostane presne to iste, co z tej fabie:). ale s tymi peniazmi suhlasim- ak mas na to zdroje, daj si aj zachod pozlatit:D a ten kryt si vykop v hlbke aspon niekolko desiatok metrov pod zemou, nech to vydrzi nielen radiaciu, ale aj destrukcne sily v ohnisku vybuchu..chapes, keby cosi;D

lost

ozaj a niekto povazuje za extrem baterku :)

obycajnu svetelnu baterku napr ked idem vecer von so psom.. no lenze ked vo vchode mi shasne svetlo - mam riesenie vo vacku - tj. svetlo aby som sa ja a moj pes (rodina) dostala domov ... a nie v tme naslepo :)

ja to nevolam extrem, len diverzifikacia rizika :) alebo presnejsie mozno pokrytie nepravdepodobneho, tj . fyzicky realne skutocne poistenie... (papier mi bude na dve veci, ked ma prepadnu, tam mi pomoze len zbran, alebo taser ci sprej, popripade rychly beh - ale bezcov tiez volaju extremistov )

dnes je zivot pohodlny a clovek co sa snazi viac ako priemer je extremista :P

ale nevadi, pokial ma nikto nebuzeruje, tak je fajn :)

lost

tak jasne ze by som jej radsej dal 2,5tonove SUV ako nejaku fabiu, v ktorej ju nejaky magor zmasakruje

ty snad nie ?

a naco je protiatomovy kryt?

no ak to pride, budem prirpaveny :) a nie je to az take narocne take nieco zrealizovat, ani financne, ani fyzicky.. pokial sa tomu clovek venuje vramci hobby, resp len trochu, tak to nie je chore (ani extremne) :)

extremne je skor to co ten rusky miliardar robi ze ma jachtu za 800 milionov ci kolko to a ma tam ponorku pre pripad vojny :)

ale pre neho to nie je extrem.. pre nas ano..

pre 90% populacie je bunker extrem :) pre niekoho nie..

pre niekoho pre 10 tisic rokmi bol extrem ohradit si jaskynu a pre niekoho nie :)

no ale ked mi 99% ludi povie ze je to extrem, tak z hladiska globality je extrem :D co uz...

btw, taky kryt posluzi ako takmer dokonala ochrana pred tornadom alebo okranom, ci hurikanom ;)

som zvedavy, kam sa 90% ludi co povazuju pivnicu za zbytocnost skova..

atm

no ak nedokazes rozlisit ucel medzi protiatomovym krytom a rodinnym domom, tak ja potom neviem, co ti mam povedat:D
to je asi taka logika, ze kupim manzelke tank, lebo ved ked vozi deti do skoly tak predsa moze naburat a vsetci sa mozu zabit... nic nie je dokonale a snazit sa jednu vec predimenzovat az prilis, ci uz co sa tyka funkcionality, alebo odolnosti, je nehospodarne, iracionalne a zbytocne

lost

skus olej na tu rybku..

ale zalezi od toho ako sa tam zasekla, ked maju supiny, tak "spat" to vlemi nepojde asi :/

potom jedine karbobrusku na ten filter..

ale nie no.. da sa to rozsrobovat aspon? tak aby sa nepokazil ?

lost

atm

no moja povodna myslienka je "ked nieco robim, tak poriadne" (rozumej co najblizsie k dokonalosti a bez chyby)

pretoze zivot je prilis kratky na chyby, ktore sa dali objavit v planovacej faze, resp. v simulaciach a/alebo jednoducho nie je cas na chyby :)

neviem ci chapes co myslim, ale skusim to nejak uviest na priklade:

idem na obhajobu svojej prace (na takej som ale nikdy nebol, poznamka redackie) a tak jasne ze moj ciel je sa pripravit co najlepsie, mozem:

1. pripravit sa na COKOLVEK je fyzikalne mozne (casovo nemozne, ale da sa to istou formou, dostatocnou na obhajenie prakticky cohokolvek)

2. pripravis sa ASPON na nieco - co najviac stiham (ale vsimni si ze toto ma hlboky zaklad v bode 1, tzv "dokonalizme" ci ani nie ?) - mozno je to tiez lepsie (poznamka redakcie: takto som zmaturoval, ze som sa ucil dve otazky a prave jednu z nich som dostal)

3. neucit sa a nic nerobit - spoliehat sa na svoju dokonalost a schopnost vyriesit problem pod vysokym tlakom (ved je dokazane ze tak clovek maka lepsie :) ) (takto som spravil zvysne 3 predmety na maturite, vobec som sa netrapil sa ucit, ale tak maturita :) chapes, to je nic..)

no ale ak by som sa uz mal zabyvat na dlhodobo, jenoznacne by som mal premyslene SKUTOCNE dlhodobe formy prezitia a plany na ne. ziadne take ze mam dom a som ako v byte.. zavysli na vode, teple, a jedle.. to je predsa nelogicke (avsak len z mojho pohladu asi).

Ved ako muz musim zabezpecit rodinu, nech sa deje COKOLVEK, alebo nie? :)

Preto nemam problem zajst do extremov (i ked niekedy je lepsi utek pred tornadom) a skutocne premysliet vsetko, tj. defacto si psravit "pevnost".

Myslis si, ze atomovy bunker je blbost? Zaujima ma tvoj nazor na toto :)