ako sa da diagnostikovat maniodepresia?

Príspevok v téme: ako sa da diagnostikovat maniodepresia?
Sheba

mam za sebou dlhe obdobie tazkej depresie a uzkosti, zacala som sa liecit len par mesiacov dozadu - antidepresiva, anxiolytika/antipsychotika. K psychoterapii som sa este nedostala, chodim na DS, zatial bez jasnej diagnozy. Inak liecba zabrala az neuveritelne. Predtym odpor k ludom a akemukolvek styku s nimi, izolovanost, totalna nekomuniktivnost, teraz neviem co robit skor, naakumulovana energia, mam chut byt neustale v spolocnosti, kludne uplne cudzich ludi, aktivne zit, vela alebo rychlo hovorim, mam zachvaty neovladatelneho smiechu z blbosti, pocit ze chcem robit 200 veci naraz az sa vo mne vsetko chveje a brni a ked uz nic ine tak aspon hyperaktivne trasiem svalmi, som zaroven utlmena liekmi takze bojujem s rozporom pocit vs. kondicia/energia na to tych 200 veci naozaj robit, odbieham od jednej cinnosti k druhej, od jednej myslienky k druhej atd., ked som unavena som nervozna. Skratka nadmerna nalada a ten zvrat sa mi zda prilis prudky a prilis rychly.
Je to normalne pri takejto liecbe, alebo to moze byt aj reakcia na lieky?
A vobec ako sa da odlisit manicka faza maniodepresie od pripadne normalnej euforie zo zmeny po tak dlhom obdobi depresii, alebo od neziaducich ucinkov liekov. Mam trochu obavy sa hned zdoverovat psychiatrovi, nechcem svoj stav prehanat

marcelina78

Shebba, toto co opisujes ma dnes postretlo, som na zaciatku liecby depky a po dlhom case, co mi bolo zle a ledva som sa vliekla, dnes rano bez fyzickych tazkosti, som neposedna, nastartovana stale cosi robit a plna energie az vnutorne chvenie mam....Je to len jeden den, ale je to normalne? Tesim sa, ze ma konecne dnes nic neboli, nemam tlaky v hlave ani pocity na zvracanie, ale ten nepokoj...nerozumim tomu...

marcelina78

Sheba, ako to s tebou dopadlo?
Ja mam uzkostnu depresiu, na zaciatku liecby som a dnes som pocitila tiez tu hyperaktivitu a nieco robit aktivne, vybit to zo seba, posledne dni som ledva dychala, tlaky v hlave, na vracanie a dnes energia a dnes to opadlo, neposednost... Verim, ze je to len len tym, ze si telo zvyka na antidepresivum...

Sheba

Mas pravdu, ale lepsie sa to hovori a pocuva, nez realizuje. Akutne problemy vyzaduju akutnu pomoc, aspon nejaku i v pripade, ze nie najuspokojivejsiu. Clovek co sa len zacina znovu-socializovat a navsteva psychiatra je pren uzkostna stresova zataz si nemoze dovolit kazdy tyzden skusat nieco nove, musi robit kompromisy v zaujme zdravia. S psychologmi je to jednoduchsie, clovek nebyva v akutnom stave a nema problem vystriedat 10tich kym nieje plne spokojny s odozvou. Moj nazor je, ze pri psychologoch je to viac o tom "sadnut si", pri psychiatroch viac o tom "pomoct si", sadnut si je na druhej pozicii, dolezitej, ale clovek musi byt najprv relativne vyrovnany a pripraveny ten stres a neuspechy podstupit, pretoze najst kvalitneho a empatickeho psychiatra je narocnejsie ako najst podobne ladeneho psychologa.
Teraz mam mozno naladu a pocit dostatku vole a energie obehnut vsetkych psychiatrov na Slovensku za jeden den akoby sa nechumelilo, ale tomu pocitu nedoverujem, psychicky som nemohla z mesiaca na mesiac opisat 360° uhol. Zaroven som sa zaclenila do nejakeho systemu, nabieham na isty pravidelny rezim a nemozem s tym zo dna na den seknut a ist hladat inam. Mozno to tak vyrazne fyzicky nepocitim, ale stale to bude stresova situacia, ktora ked sa zacne opakovat, alebo stupnovat lahko ma opat zatlaci do kuta, natolko uz svojim problemom rozumiem. Tieto veci chcu cas

Tonnie

Ja sa liecim uz 5 rokov antidepresivami a anxiolytikami a mama tiez taky problem s tou hyperaktivitou, ze neposedim, myslim si, ze je to liekmi ale neviem isto Ale urcite to nieje uplne normalne nedokazem vypnut odreagovat sa relaxovat Pa

Sheba

necakam diagnostiku, ale radu od niekoho kto ma mozno podobnu skusenost. Aby som mala aspon predstavu ci je to bezne, alebo sa tym treba zaoberat.

S odbornikmi je to tak = co najskor odbavit, nadopovat, nechame tak a uvidi sa. Pripadne ju niekam posleme nech je pokoj. S nejakou diagnostikou si zatial nikto hlavu prilis nelame, rozhovorov bolo tiez ako safranu, clovek nedostane ani info o testoch ci vysledkoch, ktore mu robia len tak bez otazok kym vyslovene neziada. Niekedy si pri tych odbornikoch pripada ako nesvojpravny..

Sheba

Kludne si nechaj cas na odpoved. Neponahla to..Ten extrem sa prejavuje zatial len(?) tie posledne dva tyzdne, takze to tiez este nechavam vykrystalizovat, uvidim kam to bude smerovat. Mierne sa mi este menia davky liekov, ale vplyv by to mat nemalo. Niektore neziaduce ucinky liekov maju istu podobnost, lenze to by sa tiez uz pravdepodobne prejavilo skor.
Tato dost dlho trvajuca faza depresie bola prva, predtym som ziadnu skusenost nemala, cize nemam zatial prehlad, iba dodatocne si uvedomujem ze prichadzala uz par rokov pred dvadsiatkou. Ale uz pocas nej sa objavovali iste prudke vykyvy aktivity a potom z hodiny na hodinu koniec a navrat do prazdna, nebola to uplne konzistentna depresia, ale zabrala tak 90-95 percent casu.