Prajem dobrý deň, chcel by som sa spýtať či sa tu nájde voľakto, kto užíval Sertralin (Serlift,Asentra,S.Actavis,Zoloft..) na depresiu a má skúsenosť s recidívou anergických príznakov (únava, hypersomnia, abúlia..) a spýtať sa ako to riešil. Ďakujem
depresia..
Nepomenovany, v poriadku, dakujem za nazor :)
vsetky menovane patentovane drogy maju hromadu neziaducich ucinkov okrem toho, ze su navykove.
V prirode je plno latok s podobnymi ucinkami, ako tieto lieky, ktore maju zanedbatelne malo alebo vobec ziadne skodlive postranne ucinky, tj kategoria volnopredajne potravinove doplnky.
Napr St Johns Wort, bylina s vyraznym ssri mechanizmom sa v Nemecku predpisuje ovela castejsie, ako tie horemenovane patentovane chemikalie.
A su aj ine, aj na ine neurotransmitery , ako 5-HTP, SAM-e, L-dopa, rozne choliny, GABA a ine, samozrejme aj rozne mineraly, vitaminy, rybacie oleje a podobne. Spomeniem napr D-3, ktoreho nedostatok je silne viazany na depresie, tak ako mnohe ine vitaminy B a omega 3 oleje EPA a DHA potrebne pre cinnost mozgu,ktore sa nachadzaju vo vacsich mnozstvach v rybacom oleji, spolu s vitaminom D-3.
Preto to tu tak zdoraznujem, ze je dobre brat minimum 3 gramy a az 10 gramov kvalitneho rybacieho oleja
ceska: ja si skôr myslim, že ak za chorobou stojí niečo iné, tak tabletky môžu pomôcť aspoň v tom, že dajú pacientovi chuť chodiť po doktoroch :) s druhou otázkou súhlasím (aj ked to znie cudesne ze suhlasit s otazkou :) A o tretej si myslim, že tie prirodzené cesty skôr nemajú šancu kvôli tomu, že pri súčasnom životnom tempe si ľudia nemôžu veľmi dovoliť niečo také ..
jajatko: pardon, takto to malo byť samozrejme...
tym som len chcel povedat, ze ak jeden liek zaucinkoval 60% pacientom a druhy 80%, tak podla mna stoji za to navrhnuť čislo 2 ... život je príliš kráátky :)
Myslíte si někdo jako já, že psychiatrie založená převážně na předepisování psychofarmak není cesta ku zdraví, ale spíš vytloukání klínu klínem? Potlačení symptomů nemocí (problémů) a nikoliv hledání jejich příčin a cesty ven? Máte taky někdo dojem, že po delší léčbě psychiatrií, se už těžko rozpoznává, co je příznak původní nemoci(problému), co jsou vedlejší účinky psychofarmak a co jsou abstinenční příznaky při přechodu z jednoho léku na druhý? A máte taky dojem, že vliv silného farmaceutického průmyslu na vědu -psychiatrii je natolik silný, že tento trend chemické léčby se snad ani nemůže zastavit a že jakékoliv přirozenější cesty z toho důvodu nemají moc šanci? Ahoj.
Ja svojej lekarke doverujem, neviem preco by som si mala sama navrhovat lieky, vidno na jej pristupe, ze vie co robi, davky zvysuje aj vysadza lieky velmi opatrne, zvazuje zmenu. Sertralin uzivam takmer 4 roky a mozem povedat, ze po niekolkych mesiacoch ked odznie akutna a doladovacia faza nemam ziadne vedlajsie ucinky. Len vysadit uplne lieky mi nejde, lebo nastava recidiva, ale neviem sa s tym zmierit, ze by som mala lieky uzivat cely zivot. To vsak v tejto faze neriesim, ani by mi to neprospievalo. Clovek si lieky nevie davkovat sam a co si precitate na internete nemozno vzdy povazovat za doveryhodny zdroj...naco je potom lekar? clovek si sam ordinovat lieky nemoze...
jajatko - skús/te sa lekára spýtať na venlafaxín (efectin,alventa..), ja som ho mal tiež užívať no zatiaľ som odmietol, lebo vraj je ťažké prestať s tým tj. je to liek na celý život aa okrem toho klasika čo robia aj ssri-priberanie, sex.problemy....ale čo sa tyka pozitiv tak som čital veľa nazorov najma zahraničnych a vyšlo mi z toho, že je to liek tešiaci sa veľkému úspechu :)
okrem stravou som chcela napisat snahou :D ach, neviem sa dobre sustredit.
2krat som vysadzala sertralin, 2krat po niekolkych mesiacoch postupna recidiva depresie. Dg F321, momentalne som vo faze depresie, ale pomaly z toho vychadzam, teda dufam, snazim sa (ak sa stravou da pomoct). Ale teraz mam este vasiu davku ako kedykolvek predtym...neverim, ze sa tych liekov da uplne zbavit nastalo, prepacte za uprimnost.