Lumbalna punkcia

Príspevok v téme: Lumbalna punkcia
sydney

Zajtra ma caka lumbalna punckia, trochu sa bojim a uz som si co-to nasla na internete. Viem ze sa z toho neda ochrnut,lebo sa to berie z miesta,kde uz miecha nesiaha.Ale chcem sa spytat, kto s tymto vysetrenim mate skusenosti? Hlavne po vysetreni,viem ze z zoho boli hlava a tak...ale nieco viac...ci vas vobec okrem toho lezania pustia aspon von z izby:)

cokoladka898

mne robili lumbalku pred niekolkymi rokmi. uz si ani nepamatam presne kedy. ale cely priebeh si doteraz pamatam ako keby to bolo vcera. robili mi ju z dovodu, ze som mala polyneuropatiu oboch dolnych koncatin. teda nevedela som pohnut ani jednou nohol od kolena dole. dr. mi povedal, nech pohnem palcom na vizite, a ako velmi som sa snazila, neslo to, ani o milineter. tak som isla na vysetrenie, tam, kde pichaju tenucke ihly do svalov a tam nieco meraju...EMG sa to tusim vola, ale nie som si teraz uplne ista...a tam nariadili akutne lumbalku...ked som prisla do izby, uz tam bolo vsetko pripravene, ani na zachod som nestihla ist....robili mi to tak, ze som sedela na posteli a nohy som mala skrcene a hlavu medzi nimi. take ako keby do klbka, len som sedela a nie lezala ako to tu niekto spominal. vysetrenie netrvalo nastastie dlho, ani to nebolelo, len to bol strasne neprijemny pocit, taky silny tlak...potom mi kazali 24 hodin iba lezat, nevstavat, ani hlavu nezdvihat. mala som vela vela pit. dali mi flasu a do nej taku dlhu slamku aby som nemusela zdvihat hlauvu. no ale ked som potrebovala ist na wc, to bol problem, lebo do misy som sa nevedela vymocit...tak mi sestricky priniesli taky prenosny zachod, taku stolicku ako keby a tam mi to uz slo. ale bola to velka chyba. na dalsi den som sla na ct a bolo to hrozne. brali ma na lehatku, lebo ma strasne bolela hlava ked som co i len sedela. a ked sme tam prisli, museli sme ist vonkom, lebo inak sme sa tam nevedeli dostat, tak ked uz sme tam boli a bola som na rade, tak som sa ani nevedela presunut na to lehatko na ctcku...bolo mi strasne na vracanie...tak som sla naspat na odd. kde mi nieco dali. potom sme to skusili zopakovat, tak sa to podarilo, ale nevydrzala som tam dlho, ked ma viezli spat na odd. taak uz na vozicku, a mala som pocit, ze z neho vypadnem, strasne mi bolo na vracanie a tocila sa mi neuveritelne hlava a o bolesti ani nehovorim. okrem toho mam strasne zily, tak som musela len prehltat tabletky, co mi tiez moc neslo. absolutne mi nic nechutilo, dost som vteedy aj schudla. predtym som bola totiz v umelom spanku asi 10 ci 11 dni a ked som sa prebrala, odvtedy som si necitila tie nohy...mala som strasne vela tabletiek, a z toho ma bolel aj zaludok, nevedeli mi napichnut zilu, bolo to strasne...neprajem to nikomu, tak ked vam budu radit aby ste nezdvihli ani hlavu, tak ich radsej posluchnite, aby ste nedopadli ako ja...mozno, keby ma vtedy radsej zacievkovali, bolo by to bez problemov, ale nechcela som...a vypomstilo sa mi to....no ale kazdy to znasa inak, mozno niekomu inemum by to nerobilo problemy, len ja som na taketo veci dost citliva...tak z mojej strany a skusenostami len tolko...drzim palceky vsetkym ktorych to este caka a nemajte strach zo samotneho vykonu a riadte sa pokynmi lekarov a bude vsetko ok.....

Sisasi

Ja som to absolvovala a nič strašne pri zavedení ihly blby pocit v chrbte tupa bolest . Musela som ležať cca. 8 hodín lebo som bola ako opitá. Žiadna bolesť hlavy a na druhý deň som už behala.

LenkaKosice

Ja som bola na lumbalnej punkcii pred 6 timi dnami v Kosiciach. Bohuzial tu nikto nepozna atraumacnu ihlu, takze bolestiam hlavy som sa nevyhla. Vpich bol uspesny na druhy pokus a uz pocas odberu som pocitila bolest hlavy, taku specificku. Nasledne som lezala 24 hodin, ale po 2 hod som uz mohla chodit na wc, co mozno dopomohlo rozvinutiu postpunkcneho syndromu ( asi by som skusila 24 hod lezat nehybne, bez sebemensich zdvihov hlavy) . Kazdopadne bolest sa dostavila 24 hodin po zakroku a trvala 5 dni, s tym ze druhy, treti a stvrty den bol uplne najhorsi, nemohla som vobec stat, max na wc a nazad lahnut. Velmi krute bolesti hlavy ale aj medzi lopatkami, ktore nastatie pri lahu presli. Na stvrty den poobede to zacalo ustupovat a myslim, ze hlavne vdaka Redbullu a tesnej ciapke, ktoru som si nasadila na hlavu. Odporucam teda energeticke napoje a tesnu celenku ci ciapku, bolest od vtedy vyrazne ustupila a uz je takmer uplne prec ;-). Hlavu hore, prejde to!!!

Laty00

Som uz 27den po lumbalke a stale mi nic neustupuje bolesti hlavy strasne... vsetky vysetrenia mam negativne a uz neviem ako dalej
Ma tu niekto podobnu skusenost ?

Laty00

Som uz 27den po lumbalke a stale mi nic neustupuje bolesti hlavy strasne... vsetky vysetrenia mam negativne a uz neviem ako dalej
Ma tu niekto podobnu skusenost ?

Tanulka

Neda mi nepodelit sa s nasim dnesnym zazitkom. Po tom,co som tu posledne dni citala vsetky hrozostrasne scenare,mi nebolo vsetko jedno. Moja dcera (19) je dost citliva a ja ako stress mama s nou vsetko prezivam,som myslela,ze tak toto rozhodne nedame a prerevala som niekolko dni,co bude. Robili nam lumbalku dnes o 15hod v TN,zlaty mlady pan dr ma oboznamil co a ako. Hned pre zaciatok mi povedal,ze pouzije atraumaticku ihlu,z coho mi padol kamen zo srdca. Lebo potom netreba lezat bez pohnutia 24hod ale len 3hod. Dceru napichovali v leze,skrutenu do klbka a odber trval preto asi 20min,lebo to pomaly kvapkalo. Vraj keby bola v sede onkrocmo na stolicke,odber by bol rychlejsi. Vobec ju to nebolelo,akurat ze citila dost tlak. Hodinku si polezala na bruchu,dalsie 2 na chrbate a za 4hodky co som pri nej bola,som do nej neliala liter tekutin. Cola,voda,dzus... po 3hodkach pomalicky vstala,najprv citila ako keby ju ma v chrbate seknut ale pomalicky sme presli na wc.Za hodinku sme to opakovali. O 8mej dostala lieky na spanie a teraz spokojne spi. Uvidime co bude rano,musi dohnat tie tekutiny a dufam,ze sa vyhneme prehnane velkym bolestiam hlavy ako som tu u niektorych citala. Ked pridu,tak hned nasadime od bolesti a snad bude po probleme.Tak velmi som sa toho bala,az to vobec nebolo hrozne. Ale som stastna,ze dnes to uz mame za sebou a dala to uplne na 1ku!

DoktorisDR

Je to pomerne nebezpečné vyšetrenie z viacerých hľadísk, najmú kvôli tomu že môže pri ňom dôjsť k narušeniu nervov, ale zas zároveň ak ho lekár nariadí tak sa ním dá zistiť toho veľmi veľa a rýchlo vyliec.sk

Katharina Zeta

Som 2hod po Lumbalpunktion, robili mi to na rýchlo v ambulancii v Rakúsku vôbec to nie ke strašne prebehlo to rýchlo bez bolesti akurat na konci mi prišlo nevoľno tak ma dali po vybrati ihly ľahnúť. Ležala som hodinu s infúziou a hned na to som išla po svojich domov... jedine co mi povedali ze nemám 7dní nic ťažké dvíhať... prečo ste ležali niektorí 24hodín?

Kellyss39

Mne robili lumbalku bez umrtvenia vnoci narychlo koli podozreniu na zapal.Bohuzial,po 3 hodinach pitia tekutin a infuzii som musela vstat z postele na wc.vkuse som lezala ma chrbte az do rana.potom som musela vstat na ranajky a zas lahnut.hoci to bolo asi 5 min.,ale bola to chyba vstat z postele.ale tym bolestiam sa neda zabranit lebo clovek musi vstat z postele a ist na zachod,a musi sa dvihnut aby sa napil.treba vela trpezlivosti a dobre lieky na bolest hlavy.

Najčítanejšie články