Dobrý deň. V mám problémy s chôdzou, nakoľko som prekonala detskú mozgovú obrnu. Nikdy som štát nevyužila na žiadny príspevok, pracovala som od mladosti a všetko som si zabezpečovala sama. Ovšem mám 34 rokov a zistila som, že čím ďalej tým menej vládzem prejsť peši, dokonca aj do zamestnania už ledva vládzem prejsť. Cestovanie nepríchadza do úvahy. Urobila som si vodičský preukaz a chcela by som kúpiť auto a požiadať a príspevok na jeho kúpu. Vie mi prosím niekto povedať, aká je jeho výška v súčasnosti a čo všetko okrem zdravotného stavu sa skúma? Napr. aj majetkové pomery?
Príspevok na kúpu motorového vozidla
Nemyslel som leasing, tam by som nebol majitelom vozidla ja, ale leasingovka. Myslel som len, ze na cast, ktoru treba este doplatit popri prispevku si zoberiem uver. Na stranke UPSVaR to je jasne vysvetlene, ale neviem o tom presvedcit pracovnicky uradu u nas na okrese.
www.employment.gov.sk
Ved na tejto stranke MPSVaR je napisane toto a to by tie pracovnicky mali vediet: Podstatna je posledna veta. Ak ale budu trvat na svojom, tak ma cakaju neprijemnosti s odvolavanim sa a pod. Kto by ich vedel usmernit?
Prvostupňový správny orgán pri určení výšky PP na kúpu osobného motorového vozidla vychádzal z dokladu o cene OMV (z proforma faktúry), ktorý im predložila fyzická osoba s ŤZP.
Príjem fyzickej osoby s ŤZP je do 2-násobku sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Proforma faktúra je vystavená na sumu 12 613,69 Eur (380 000,- Sk).
Peňažný príspevok na kúpu OMV bol fyzickej osobe s ŤZP priznaný vo výške 6 638,79 Eur (200 000,- Sk). Pri vyúčtovaní poskytnutého peňažného príspevku však prvostupňový správny orgán zistí, že fyzická osoba s ŤZP celý peňažný príspevok vo výške 6 638,79 Eur (200 000,- Sk) použila na zaplatenie časti ceny osobného motorového vozidla a na zaplatenie zostávajúcej sumy vo výške 5 974,90 Eur (180 000,- Sk) si zobrala úver.
Otázka:
- Pri takomto spôsobe kúpy sa za cenu osobného motorového vozidla považuje cena uvedená v zmluve o úvere, čo znamená, že peňažný príspevok mal byť priznaný len vo výške 5078,67 Eur (153 000,- Sk)?
- následne by mal prvostupňový správny orgán uložiť fyzickej osobe s ŤZP povinnosť vrátiť rozdiel medzi výškou PP poskytnutého na základe predbežného dokladu o kúpe a výškou PP určeného na základe dokladu o skutočnej cene zakúpeného osobného motorového vozidla?
Predpokladáme, že ide o nepochopenie účelu kúpy osobného motorového vozidla na úver. Pri tomto úvere mal zákonodarca na mysli úver, ktorý si berie FO v celej výške ceny osobného motorového vozidla a nie o situáciu, keď si FO s ŤZP kupuje osobné motorové vozidlo na základe predbežnej faktúry o kúpe alebo dokladu o cene napr. u predajcu a na zaplatenie zvyšnej časti ceny osobného motorového vozidla si zoberie úver alebo pôžičku, resp. si požičia peniaze od súkromnej fyzickej osoby (zmluva o výpožičke). Ak by sme pripustili túto možnosť, išlo by o kombináciu kúpy na základe dokladu o cene a kúpy na základe úveru. Z uvedených dôvodov nemôže byť podkladom pre výpočet výšky peňažného príspevku na kúpu osobného motorového suma uvedená v úverovej zmluve, ktorú si zobrala FO na zaplatenie zvyšnej časti ceny motorového vozidla.
vlamko,to nie je pravda.Prines predfakturu na celu sumu motoroveho vozidla.Nesmies brat auto na leasing,proste majitelom aj drzitelom motoroveho vozidla musis byt ty,nie leasingovka!A potom pozor aj pri zapise na dopravnom inspektorate,ty ako osoba ZTP nemas platit kolok v plnej vyske!
vlamko, ty si skôr myslel leasing ako úver z banky, že ?
Prosim o radu:
Mam narok na prispevok na prispevok na kupu vozidla. Urad mi poskytne asi 2/3 ceny {200.000}. Zvysok {100.000} chcem riesit pozickou. Po predlozeni predfaktury ma vsak upozornili, ze ak zoberiem uver, tak mi zaplatia len 2/3 z uveru {zo 100.000} a nie z celej sumy {300.000}, co si myslim, ze nie je pravda, lebo nasledne pri dokladovani im ja predsa dam fakturu na celu sumu {300.000} Vraj by som musel brat uver 300.000, aby mi mohli uhradit 2/3 z celej sumy. Kam sa mam obratit, aby im to vysvetlili, alebo ak tak spravia, kde sa mam odvolat?
Prosim o radu:
Mam narok na prispevok na prispevok na kupu vozidla. Urad mi poskytne asi 2/3 ceny {200.000}. Zvysok {100.000} chcem riesit pozickou. Po predlozeni predfaktury ma vsak upozornili, ze ak zoberiem uver, tak mi zaplatia len 2/3 z uveru {zo 100.000} a nie z celej sumy {300.000}, co si myslim, ze nie je pravda, lebo nasledne pri dokladovani im ja predsa dam fakturu na celu sumu {300.000} Vraj by som musel brat uver 300.000, aby mi mohli uhradit 2/3 z celej sumy. Kam sa mam obratit, aby im to vysvetlili, alebo ak tak spravia, kde sa mam odvolat?
A este-zivotne minimum je 185,19eur,cize5579,03sk mesacne.Podla toho si budes vediet vypocitat vysku prispevku v pripade,ze ti ho schvalia.Dalej je dolezite,ci v domacnosti zijes sam,alebo su tam aj dalsie posudzovane osoby,ktorych prijem sa berie tiez do uvahy.
Príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vyjadrený v násobkoch sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom:
do2nasobku-85%
do3nasobku-80%
do4nasobku-70%
do5nasobku-55%
Najviac vsak zo sumy 13 277,57eur.
Proste auto moze byt najdrahsie 400000sk v starej mene a z tejto sumy ti poskytnu podla tvojho prijmu urcite percenta,najviac vsak 200000korun v starej mene,ked je auto bez automatickej prevodovky,ak je s automatikou,ale musis byt na nu odkazany,tak poskytnu najviac250000sk.
Vyska sa urcuje od tvojho prijmu.
Andrei ste veľmi dobre poradili. Ale ak môžete aj mne poradiť: Tá výška príspevku je vždy 200 000,- Sk? Ak kúpim auto napr. 500 000,- Sk môžu mi uznať aj menej ako tých 200 000,- Sk. Aj ja mám problém s nohami. Ale ja budem potrebovať väčšie auto, lebo ak by som v budúcnosti potreboval prepravovať vozík. Čo zatiaľ chvalabohu nepotrebujem, ale čo ak raz. Neviem, či mi rozumiete, ale jednoducho podľa čoho sa výška určuje?
Pripadne stranku
www.csz.sk
na boku stranky mas PENAZNE PRISPEVKY,tam si klikni a vyber si o akom by si sa chcela nieco dozvediet.