Príspevok na kúpu motorového vozidla

Príspevok v téme: Príspevok na kúpu motorového vozidla
andrea.

Dobrý deň. V mám problémy s chôdzou, nakoľko som prekonala detskú mozgovú obrnu. Nikdy som štát nevyužila na žiadny príspevok, pracovala som od mladosti a všetko som si zabezpečovala sama. Ovšem mám 34 rokov a zistila som, že čím ďalej tým menej vládzem prejsť peši, dokonca aj do zamestnania už ledva vládzem prejsť. Cestovanie nepríchadza do úvahy. Urobila som si vodičský preukaz a chcela by som kúpiť auto a požiadať a príspevok na jeho kúpu. Vie mi prosím niekto povedať, aká je jeho výška v súčasnosti a čo všetko okrem zdravotného stavu sa skúma? Napr. aj majetkové pomery?

radana

V TP to zapisane nie je,ze si bral na auto uver,akurat,co banka ziadala od znamej bolo platenie havarijneho poistenia..

vlamko

To ano, len aby to naozaj nebolo zapisane v TP auta, teda ako tarchy, to musim este zistit v banke. Mna ale hneva to, ze napriek tomu, ze mam pravdu, tak pracovnicky, ktore by mali ludom poradit ich takto zneistuju.

radana

Vlamko,moja znama-mamicka chlapceka,co chodi s mojim synom do skoly si teraz vybavovala PP na kupu OMV.Brali spotrebny uver v CSOB na ostatok z ceny auta.Bol im poskytnuty PP na kupu OMV vo vyske 200000korun v starej mene.Ostatok doplatili tym uverom.Takze toto co pises je pochybenie vasho uradu Znama kupovala peugeot teraz v juli.

ajaja.

vlamko, však keď si zoberieš úver z banky, kto sa o tom dozvie, ak to nepovieš nikomu? Veď v autopredajni to vedieť nebudú! a na faktúre sa toto nevádza.

vlamko

www.employment.gov.sk
Toto je tiez zo stranky MPaSV na ktore ma oni upozornili a posledna veta hovori jasne. Ja len chcem predist problemom, ked si to tak vysvetluju - po svojom.

K § 34 a § 41 odsek 6
V zmysle nového zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia možno peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla (ďalej len PP na kúpu osobného motorového vozidla) poskytnúť na základe dokladu o cene osobného motorového vozidla (proforma faktúry) alebo na základe dokladu o kúpe osobného motorového vozidla, pričom výška peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla sa určí percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny osobného motorového vozidla a príjmu fyzickej osoby s ŤZP uvedených v prílohe č. 13.
Okrem bežnej kúpy osobného motorového vozidla možno fyzickej osobe s ŤZP poskytnúť PP na kúpu osobného motorového vozidla aj na základe úveru, ak fyzická osoba s ŤZP v lehote do 3 mesiacov najneskôr do 6 mesiacov od poskytnutia PP na kúpu osobného motorového vozidla nadobudne vlastníctvo k osobnému motorovému vozidlu zaplatením časti ceny, ktorá sa rovná minimálne výške poskytnutého peňažného príspevku. Za cenu osobného motorového vozidla sa na účel poskytnutia peňažného príspevku považuje cena uvedená v zmluve o úvere. V praxi pôjde najčastejšie o spotrebný alebo splátkový úver, ktorý okrem bankových inštitúcii začínajú ako nový produkt ponúkať aj leasingové spoločnosti. Musí fyzická osoba s ŤZP v čase keď prinesie doklady, z ktorých bude správny orgán vychádzať pri určení výšky peňažného príspevku, byť už rozhodnutá akým spôsobom kúpu osobného motorového vozidla zrealizuje?

Tým, že FO s ŤZP predkladá doklad (predbežný doklad o kúpe alebo predbežný doklad o tom, že pôjde o kúpu na základe úveru), vlastne preukazuje ako sa rozhodla. Napriek tomu, môže v praxi dôjsť k situáciám, že FO s ŤZP síce predloží predbežný doklad o kúpe, ktorý bol podkladom rozhodnutia o poskytnutí peňažného príspevku, ale následne namiesto dokladu o cene osobného motorového vozidla prinesie konečný doklad o kúpe prostredníctvom úveru. Prípadné rozdiely, ktoré by mohli v dôsledku takejto situácie vzniknúť, je potrebné riešiť v rámci zúčtovania podľa § 34 odsek 24 alebo 25.

Prvostupňový správny orgán pri určení výšky PP na kúpu osobného motorového vozidla vychádzal z dokladu o cene OMV (z proforma faktúry), ktorý im predložila fyzická osoba s ŤZP.
Príjem fyzickej osoby s ŤZP je do 2-násobku sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Proforma faktúra je vystavená na sumu 12 613,69 Eur (380 000,- Sk).
Peňažný príspevok na kúpu OMV bol fyzickej osobe s ŤZP priznaný vo výške 6 638,79 Eur (200 000,- Sk). Pri vyúčtovaní poskytnutého peňažného príspevku však prvostupňový správny orgán zistí, že fyzická osoba s ŤZP celý peňažný príspevok vo výške 6 638,79 Eur (200 000,- Sk) použila na zaplatenie časti ceny osobného motorového vozidla a na zaplatenie zostávajúcej sumy vo výške 5 974,90 Eur (180 000,- Sk) si zobrala úver.
Otázka:
- Pri takomto spôsobe kúpy sa za cenu osobného motorového vozidla považuje cena uvedená v zmluve o úvere, čo znamená, že peňažný príspevok mal byť priznaný len vo výške 5078,67 Eur (153 000,- Sk)?
- následne by mal prvostupňový správny orgán uložiť fyzickej osobe s ŤZP povinnosť vrátiť rozdiel medzi výškou PP poskytnutého na základe predbežného dokladu o kúpe a výškou PP určeného na základe dokladu o skutočnej cene zakúpeného osobného motorového vozidla?

Predpokladáme, že ide o nepochopenie účelu kúpy osobného motorového vozidla na úver. Pri tomto úvere mal zákonodarca na mysli úver, ktorý si berie FO v celej výške ceny osobného motorového vozidla a nie o situáciu, keď si FO s ŤZP kupuje osobné motorové vozidlo na základe predbežnej faktúry o kúpe alebo dokladu o cene napr. u predajcu a na zaplatenie zvyšnej časti ceny osobného motorového vozidla si zoberie úver alebo pôžičku, resp. si požičia peniaze od súkromnej fyzickej osoby (zmluva o výpožičke). Ak by sme pripustili túto možnosť, išlo by o kombináciu kúpy na základe dokladu o cene a kúpy na základe úveru. Z uvedených dôvodov nemôže byť podkladom pre výpočet výšky peňažného príspevku na kúpu osobného motorového suma uvedená v úverovej zmluve, ktorú si zobrala FO na zaplatenie zvyšnej časti ceny motorového vozidla.

radana

vlamko,ked ti mozem poradit,prejdi si toto vsetko na stranke www.csz.sk na bocnej liste je-penazne prispevky a potom si nahod prispevok na kupu OMV..
Ak chces,daj tam do poradne tuto otazku a oni ti presne odpisu,cim sa mas v takomto pripade ohanat.Ale v tomto pripade urad pochybil,pretoze sa berie do uvahy cena celeho motoroveho vozidla a nie vysky uveru!

radana

Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla možno poskytnúť na základe dokladu o cene osobného motorového vozidla alebo na základe dokladu o kúpe osobného motorového vozidla vyhotoveného osobou, ktorej predmetom činnosti je výroba, predaj, distribúcia alebo úprava osobných motorových vozidiel.

Toto je vynate zo zakona-oni maju uznat doklad o kupe vyhotoveny osobou,ktorej predmetom cinnosti je vyroba,predaj ,distribucia... A to v ziadnom pripade banka nie je.Banka auta nepredava,banka poskytuje na ne napr,uver...

radana

Ich nema co zaujimat vyska uveru,ktorym ostatnu cast doplacas,ale cena auta!!!

Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla možno poskytnúť na základe dokladu o cene osobného motorového vozidla alebo na základe dokladu o kúpe osobného motorového vozidla vyhotoveného osobou, ktorej predmetom činnosti je výroba, predaj, distribúcia alebo úprava osobných motorových vozidiel.

Pri dvoj nasobku zivotneho minima je to 85% z ceny auta,maximalne vsak 200000korun v starej mene,ked sa nejedna o auto s automatickou prevodovkou.